Rijbewijs aanvragen

 • Uw eerste rijbewijs vraagt u persoonlijk aan op het gemeentehuis.
 • U kunt uw rijbewijs online verlengen bij het RDW of aan de balie.
 • U kunt uw rijbewijs na 2 werkdagen (RDW) of na 5 werkdagen (bij aanvraag aan de balie) op afspraak ophalen op het gemeentehuis. 
 • U heeft maximaal 3 maanden de tijd om het rijbewijs op te halen. 
 • Een rijbewijs is meestal 10 jaar geldig. In bepaalde gevallen, zoals een medische beperking, kan dit afwijken.
 • Als u al een rijbewijs heeft, levert u deze in als u het nieuwe rijbewijs ophaalt.
Afspraak aanvraag rijbewijs Rijbewijs online verlengen (RDW) Afspraak ophalen rijbewijs

Product Kosten
Rijbewijs € 51,10
Extra kosten spoedaanvraag (volgende dag afhalen) € 39,65

Vanaf 1 augustus 2022 kunt u uw rijbewijs digitaal laten verlengen. U doet dan de aanvraag op de website van het RDW. Hiervoor moet u een smartphone hebben met de DigiD app met ID-check.

U laat eerst een pasfoto maken bij een fotograaf die door de RWD erkend is. Neem dan uw huidige rijbewijs (of rijbewijsnummer) mee. U vindt een erkende fotograaf met de RDW-locatiewijzer. 

Lees alle informatie op Rijbewijs online verlengen | RDW.

In Nederland kunt u een rijbewijs halen voor verschillende categorieën. Als u uw rijbewijs wilt uitbreiden met een categorie, kan dat op de website van het RDW. Zie: Rijbewijs online verlengen | RDW

Als u hiervoor liever naar het gemeentehuis komt, kan dat ook. Dan maakt u hiervoor een afspraak. Lees hieronder wat u mee moet nemen naar de balie.

Lees meer over categoriën van het rijbewijs: Rijbewijscategorieën | RDW

 • Eén kleurenpasfoto die voldoet aan de eisen. De pasfoto mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
 • Bij de eerste aanvraag of bij vermissing: geldig legitimatiebewijs (paspoort of identiteitskaart).
 • Bij verlenging: het rijbewijs dat u in bezit heeft.
 • Bij uitbreiding van de categorie van uw rijbewijs: het rijbewijs dat u in bezit heeft.
 • Pinpas. Bij voorkeur betaalt u niet contant. Dit is ter bescherming van u en de medewerkers.
 • Een begeleiderspas (autorijden onder de 18 jaar).

U kunt uw rijbewijs gebruiken om online in te loggen met DigiD. Als u een nieuw rijbewijs afhaalt, ontvangt u binnen 5 werkdagen een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Zo maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen met DigiD. Dit is niet verplicht.

Heeft u voor 1 juli 2023 een rijbewijs gekregen met daarop een DigiD-beeldmerk? U kunt dan zelf een pincode aanvragen via DigiD.

Meer informatie: Rijbewijzen gebruiken als inlogmiddel | RDW

Code 95 is een code op het rijbewijs, die achter de voertuigcategorie staat. Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is.

Code 95 kan op uw rijbewijs gezet worden als u een aantal examens of toetsen heeft gehaald. Zie: Meer over code 95 (CBR). Of bel voor meer informatie het CBR: 088 227 77 00.

Bent u uw rijbewijs kwijt omdat u het verloren heeft of omdat het gestolen is? Meld dit zo snel mogelijk op de website van de RDW. Uw rijbewijs wordt dan gelijk geblokkeerd zodat niemand er misbruik van kan maken.

Als het rijbewijs gestolen is, adviseren wij ook aangifte te doen bij de politie.

Afspraak bij vermissing rijbewijs

Pleegt iemand fraude met uw rijbewijs? Of vermoedt u dat iemand hiermee fraude pleegt?

Meld dit dan bij: Centraal Meldpunt Identiteitsfraude | Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (rvig.nl)

Heeft u een buitenlands rijbewijs en woont u in Nederland? U mag dan tijdelijk in Nederland rijden. Hoe lang is afhankelijk van het land waar u uw rijbewijs heeft gehaald. Daarna moet u een Nederlands rijbewijs hebben om te mogen rijden. 

Zie:

Omwisselen rijbewijs

Als u een buitenlands rijbewijs heeft, kunt u dat misschien omwisselen voor een Nederlands rijbewijs.

Let op: Vraagt de politie u als bestuurder te stoppen, dan moet u uw rijbewijs kunnen laten zien. De politie kan een boete geven, als u dit niet kunt.

Zie: Buitenlands rijbewijs omwisselen | RDW.

Als u een geldig rijbewijs heeft dat u niet om kunt wisselen, dan mag u dit rijbewijs nog tot 185 dagen na vestiging in Nederland gebruiken. In die periode moet u een Nederlands rijbewijs halen. Hiervoor moet u met succes een theorie- en praktijkexamen doen.

Afspraak omwisselen rijbewijs

Wilt u uw rijbewijs de volgende dag al ophalen? Dat kan. U betaalt extra kosten voor deze spoedaanvraag. Als u voor 14.00 uur een aanvraag indient, kunt u het rijbewijs meestal de volgende werkdag vanaf 09.00 uur afhalen. 

Bent u gezond genoeg om een rijbewijs te halen of uw rijbewijs te verlengen? Dit beoordeelt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) met de Gezondheidsverklaring. Dit wordt ook wel 'eigen verklaring' genoemd. Deze vult u zelf in. 

U moet een gezondheidsverklaring invullen als het volgende geldt:

 • U verlengt een rijbewijs voor vrachtwagen of bus (categorie C of D);
 • Uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag;
 • U heeft een medische beperking.

Het CBR beoordeelt vervolgens of u nog gezond genoeg bent om te rijden. Het kan zijn dat het CBR wil dat u zich medisch laat keuren door een arts of specialist. Zie ook: cbr.nl/gezondheidsverklaring. Als het CBR heeft beslist dat u rijgeschikt bent, kunt u vervolgens uw rijbewijs aanvragen bij het gemeentehuis.

Gezondheidsverklaring invullen

Het CBR heeft een achterstand. Houd daar rekening mee:

 • Vul  4 maanden voordat uw rijbewijs verloopt de gezondheidsverklaring al in.
 • Heeft u problemen met uw gezondheid? Vul de verklaring dan 5 maanden van te voren in. 

Op de website van het CBR kunt u online de gezondheidsverklaring invullen, cbr.nl/gezondheidsverklaring. Ook kunt u een gezondheidsverklaring op papier kopen bij het CBR. 

Jongeren kunnen met 17 jaar hun autorijbewijs halen. Tot hun 18e jaar mogen zij dan samen met een begeleider autorijden. Voor meer informatie zie 2todrive.nl.

Hoe wij met uw gegevens omgaan bij het aanvragen van een rijbewijs, kunt u lezen in het Privacyregister. Zie Uw gegevens en Rijbewijs.