Informatie voor Oekraïense vluchtelingen

Inschrijven bij de gemeente

 • Bent u gevlucht uit Oekraïene en woont u tijdelijk in Barneveld? U moet zich bij de gemeente inschrijven.
 • Maak binnen 5 dagen na aankomst een afspraak om u in te schrijven 14 0342. Zie ook: Inschrijven bij de gemeente.
 • Wanneer u vertrekt naar het buitenland, moet u zich ook laten uitschrijven.
 • Als u vertrekt naar een andere gemeente in Nederland, moet u zich opnieuw daar inschrijven binnen 5 dagen.

Leefgeld 

U kunt als vluchteling leefgeld krijgen. U moet dit aanvragen. Zie: Leefgeld Oekraïense vluchtelingen

Kinderen van vluchtelingen uit Oekraïne hebben recht op onderwijs. De gemeente en scholen werken samen om ze passend onderwijs te geven. 

 • 12 - 18 jaar (voortgezet onderwijs)
  • Het voortgezet onderwijs voor leerlingen van 12 tot 18 jaar uit Oekraïne wordt gegeven in de Internationale Schakelklas van het Johannes Fontanus College. De Internationale Schakelklas zit in het gebouw aan de Burgemeester Kuntzelaan 25. Hier volgen de kinderen dagelijks les volgens een rooster.  
  • Informatie over de Internationale Schakelklas.
 • 4 -12 jaar (basisonderwijs):

Kinderopvang

Kinderen van vluchtelingen uit Oekraïne kunnen naar een kinderopvang of gastouder. Kinderen van 0-4 jaar kunnen naar een kinderdagverblijf, kinderen van 4-12 jaar kunnen naar een buitenschoolse opvang. Voor kinderen van 2-4 jaar zijn er ook peutervoorzieningen. Ook kunnen kinderen worden opgevangen door een gastouder. Voor vragen over kinderopvang in uw gemeente kunt u contact opnemen met oekraine@barneveld.nl. U kunt uw kind zelf aanmelden bij een opvang naar keuze. Gemeenten hebben geen verplichting om opvang voor kinderen van 0-4 jaar te verzorgen.

Kinderopvangtoeslag

Aan kinderopvang zijn kosten verbonden. Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen hiervoor in sommige gevallen een tegemoetkoming (de kinderopvangtoeslag) aanvragen. Omdat de overheid de speciale wet hiervoor nog moet goedkeuren, krijgt u de kinderopvangtoeslag als voorschot. BOinK (de belangenvereniging kinderopvang) heeft een tool (app) gemaakt met uitleg over de kinderopvangtoeslag. Deze app is inmiddels ook in Oekraïens en Russisch beschikbaar: Toolkit Uitleg Kinderopvangtoeslag.

Als u geen recht heeft op kinderopvangtoeslag, kunt u mogelijk via de gemeente gratis peuteropvang krijgen. Vraag hiervoor naar de mogelijkheden bij de gemeente Barneveld via oekraine@barneveld.nl

Sinds 1 juli 2022 krijgen Oekraïense vluchtelingen medische zorg uit het basispakket vergoed. Zij hoeven geen premie of eigen risico te betalen. Zij krijgen de zorg via de ‘Regeling Medische zorg Ontheemden’ (RMO).

Naast de zorg uit het basispakket, wordt sommige andere zorg vergoed. Voorbeelden hiervan zijn een vergoeding van mondzorg bij acute pijnklachten (tot € 250), een bril of gehoorapparaat. Het zorgpakket is gelijk aan de Regeling Medische zorg Asielzoekers. Voor meer informatie over de RMO en vergoedingen, zie: Українська | Engels | Nederlands - Zorgverzekeringslijn.

Tandarts

Tandartsenpraktijk Nguyen organiseert de tandartsenzorg voor Oekraïners in de gemeente Barneveld. Deze praktijk verwijst door naar een praktijk waar u terecht kunt. Overleg altijd vooraf met de tandarts of en welke kosten er in rekening worden gebracht. Zie:Tandartsenpraktijk Nguyen

Geen zorgverzekering meer nodig

Oekraïense vluchtelingen die in Nederland werken hoeven sinds 1 juli geen zorgverzekering meer af te sluiten. Mensen die al een zorgverzekering hebben afgesloten, ontvangen hierover een brief van hun verzekeraar.

Als u ergens naar toe wilt reizen, kunt u gebruik maken van het openbaar vervoer. U moet het openbaar vervoer zelf betalen, vanuit het leefgeld dat u van de gemeente krijgt. 

De trein

U kunt met de trein van de Valleilijn vanaf 3 stations in Barneveld naar Amersfoort of Ede-Wageningen reizen. U kunt op de stations een kaartje kopen bij de kaartjesautomaten. Meer informatie: www.valleilijn.nl

Streekbus

De streekbus rijdt naar verschillende bestemmingen binnen en buiten de dorpen uit de gemeente. U kunt bij de buschauffeur een kaartje kopen. Meer informatie: www.rrreis.nl

Buurtbus Barneveld - Nijkerk

De buurtbus Barneveld-Nijkerk (lijn 509) rijdt tussen Nijkerk, Nijkerkerveen, Hoevelaken, Leusden, Achterveld en Barneveld. De bus rijdt van maandag tot en met vrijdag van 06.57 tot 18.53 uur een vaste route. De bus rijdt 12 keer van Nijkerk, via Hoevelaken en Leusden naar Barneveld. Op zaterdag rijdt de bus 08.57 tot 16.53 uur. Op zondag rijdt de buurtbus niet. Meer informatie: www.buurtbusbarneveldnijkerk.nl

ANWB Automaatje

Kunt u slecht lopen en is het openbaar vervoer of de taxi een probleem? Dan kunt gebruikmaken van ANWB AutoMaatje. Deze vrijwilligersservice regelt vervoer vlot en voordelig van deur tot deur. Zie: ANWB AutoMaatje - Welzijn Barneveld

Bent u gevlucht uit Oekraïne en verblijft u bij een gastgezin in de gemeente Barneveld? U kunt met uw vragen terecht bij VluchtelingenWerk. Zij proberen u zo goed mogelijk te woord te staan of verwijzen u door naar de juiste partijen.

Bellen 

VluchtelingenWerk is 4 dagen per week bereikbaar:

 • maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag
 • van 9.00 tot 16.00 uur
 • 0342-421889

Spreekuur

Ook kunt u het spreekuur bezoeken aan de Valkhof 56 in Barneveld. U kunt hier binnenlopen met uw vragen.

 • maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag
 • van 13.00 tot 16.00 uur

Maakt u liever eerst een afspraak?  Dat kan via: 0342-421889

Hulplijn Rode Kruis

Het Rode Kruis is een WhatsApp-hulplijn gestart voor mensen die vanuit Oekraïne naar Nederland vluchten.

 • De hulplijn is voor vragen over dagelijkse dingen waar een oplossing voor nodig is.
 • U kunt uw vraag in het Oekraïens, Russisch, Engels en Nederlands inspreken. Een vrijwilliger neemt dan zo snel mogelijk contact met u op.
 • U kunt ook via WhatsApp een (voice-)bericht sturen naar 06 - 48 15 80 53.