Praten met de buurt

  • U heeft plannen die van invloed zijn op de omgeving. U gaat bijvoorbeeld bouwen, slopen of kappen.
  • Praat ruim op tijd met buren en andere belanghebbenden over uw plan.
  • Zo krijgt uw plan steun in de buurt en sluit het beter aan bij de omgeving.
  • Hoe groter uw plan, hoe meer u de omgeving erbij moet betrekken.

Ook een klein plan heeft invloed op de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan de bouw van een dakkapel of carport, of de kap van een boom in uw eigen tuin. Wat u ook gaat doen: informeer op tijd uw omgeving. In het stappenplan staat hoe u dit kunt aanpakken.

Stappenplan

Vergunningscheck

Controleer eerst of u een omgevingsvergunning nodig heeft. Gebruik de vergunningscheck van het Omgevingsloket.(Verwijst naar een externe website)

Contact met omgeving

Vertel uw buren en andere belanghebbenden over uw plan. Stuur bijvoorbeeld een bericht via een brief, e-mail of appgroep. Vertel wat u gaat doen en of ze overlast kunnen verwachten. Zorg ervoor dat ze vragen aan u kunnen stellen. Verwacht u veel reacties? Organiseer dan een aparte bijeenkomst.

Uw plan aanpassen

U kunt vervolgens uw plan aanpassen. Bijvoorbeeld omdat u goede tips kreeg of omdat er bezwaren zijn. 

Verslag

Als u een vergunning aanvraagt, voegt u een verslag toe van hoe u anderen bij uw plan hebt betrokken. Bekijk hiervoor de Opzet participatieverslag. (pdf, 877 KB)

Bent u een bedrijf of organisatie en gaat u een gebied ontwikkelen, woningen of voorzieningen bouwen? Laat dan bewoners en belanghebbenden meedenken met uw plannen. Dit heet participatie. In sommige gevallen is er ook een participatieplicht. Als u op tijd de buurt betrekt bij uw plan, kunt u voorkomen dat er later een officieel bezwaar volgt. In het stappenplan staat hoe u een participatietraject kunt aanpakken.

Stappenplan

Vergunningscheck

Controleer eerst of u een omgevingsvergunning nodig heeft. Gebruik de vergunningscheck van het Omgevingsloket.(Verwijst naar een externe website)

Vooronderzoek

Bij grote of complexe plannen kunt u een Vooronderzoek aanvragen. U krijgt dan advies van de gemeente of de omgevingsdienst. Verschillende adviseurs beoordelen samen uw plan en brengen een advies uit. U krijgt dan ook advies over participatie.  

Contact met omgeving

Informeer bewoners en andere belanghebbenden op tijd over uw plan. Stuur bijvoorbeeld een brief. Vertel hun wat u van plan bent en vraag hun reactie. Of nodig ze uit voor een bijeenkomst. Zorg ervoor dat ze vragen kunnen stellen en reacties kunnen geven. Laat aan de gemeente weten wanneer de bijeenkomst is. De datum wordt openbaar bekendgemaakt.

Uw plan aanpassen

U kunt vervolgens uw plan aanpassen. Bijvoorbeeld omdat u goede tips kreeg of omdat er bezwaren zijn.

Verslag

Voeg bij uw vergunningsaanvraag een verslag toe van hoe u anderen bij uw plan heeft betrokken. Welke belanghebbenden heeft u benaderd en wat u heeft gedaan met hun inbreng? Bekijk hiervoor de Opzet participatieverslag. (pdf, 877 KB)

Communicatie

Laat de omgeving weten wat u met de reacties heeft gedaan. Houd de omgeving op de hoogte van de voortgang van uw plan en de werkzaamheden.

Handleiding en inspiratiegids

Meer tips vindt u in onze brochures. Met de Handleiding Participatie (pdf, 3 MB) bepaalt u welke aanpak past bij uw plan. Hoe groter de mogelijke gevolgen, hoe meer u de omgeving moet betrekken. Dit kunt u in de handleiding berekenen met de ‘participatiemeter’. Er zijn 4 niveaus: bij kleinere plannen hoeft u de omgeving alleen maar te informeren (niveau 1), en bij grotere plannen moet u de omgeving raadplegen (niveau 2), laten adviseren (niveau 3) of mee laten doen bij het creatieproces (niveau 4). Weet u welk niveau bij uw plan hoort? Bekijk dan welke participatievormen bij dat niveau passen in de Inspiratiegids (pdf, 4 MB)

Is er een plan in uw omgeving en wilt u daarover graag meepraten? Neem dan contact op met de eigenaar van het plan. Vraag een gesprek aan of zet uw mening op papier. Is er al een omgevingsvergunning aangevraagd en vindt u dat u niet of onvoldoende betrokken bent? Neem dan contact op met de gemeente en laat uw bezwaren of zorgen horen. Let op: als u het niet met een plan eens bent, betekent dit niet meteen dat het plan niet doorgaat. Het gaat om rekening houden met elkaar en het vinden van passende oplossingen.

Inspraak bij vergunningen

Bij de aanvraag van een omgevingsvergunning besluit de gemeente of zij een vergunning verstrekt. Het besluit wordt gepubliceerd op de pagina Bekendmakingen. Hier staat ook of u bezwaar of beroep kunt instellen tegen de omgevingsvergunning.