Hulp bieden aan Oekraïense vluchtelingen

Hoe u kunt helpen

Hulp via lokale actie

Er zijn in de gemeente Barneveld meerdere hulpacties gestart. Bijvoorbeeld om goederen en fondsen in te zamelen voor hulp aan de slachtoffers en vluchtelingen. Help bijvoorbeeld mee via de actie: Barneveld helpt Oekraïne.

Vrijwilligerswerk of spullen doneren 

Helpen als tolk of vrijwillige vertaler

Er is veel behoefte aan hulp bij het vertalen van Oekraïens naar Nederlands en van Nederlands naar Oekraïens. En in veel gevallen helpt het ook enorm als u van en naar het Russisch kunt vertalen.

  • U hoeft niet een officiële tolk te zijn om te helpen.
  • Als u de taal alleen kunt spreken dan kunt u ook helpen.
  • Hulp is (ook) nodig voor hele dagelijkse eenvoudige onderwerpen.

Wilt u als vrijwilliger Oekraïense vluchtelingen helpen met vertaaldiensten, meld u dan aan bij Online Mondelinge Vertalingen voor Oekraïense Vluchtelingen.

Hulp voor dieren

Kunt u een gezin met een huisdier tijdelijk onderdak bieden als gastgezin? Of heeft u bijvoorbeeld diervoer, vervoersmanden of andere zaken over? Neem contact op met Hulp voor dieren uit Oekraine.

Geld overmaken

U kunt geld overmaken via Giro 555 van de samenwerkende hulporganisaties.

Werk aanbieden

Zie:  Een werkplek aanbieden voor een vluchteling via stichting VluchtelingenWerk

Actie melden bij de gemeente

Heeft u een initiatief om hulp te bieden aan de Oekraïne? Wij willen graag weten welke acties er lopen. Zo kunnen we mogelijk acties met elkaar verbinden. Meld uw actie bij  Oekraine@barneveld.nl.

Hulp van Welzijn Barneveld

Welzijn Barneveld kan helpen bij particuliere initiatieven. Neem contact op met Welzijn Barneveld.

Vluchtelingen opvangen

Wilt u vluchtelingen uit de Oekraïne opvangen? Meld u dan aan op de landelijke website takecarebnb.org. Laat ons weten wanneer u de vluchtelingen echt in uw huis ontvangt . De gemeente kan dan ondersteuning bieden. Mail hiervoor naar oekraine@barneveld.nl.

Tijdelijke opvang door uzelf

Wanneer u tijdelijk opvang aanbiedt is een inschrijving bij de gemeente niet nodig. Meer informatie over de rechten en plichten: Coulance voor Oekraïners in Nederland | Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)

Geen vergoeding

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen vanuit een landelijke regeling een financiële bijdrage krijgen. Zo kunnen zij misschien een bijdrage betalen voor de kosten van woonruimte of maaltijden. Vluchtelingen en gastgezinnen kunnen hier samen afspraken over maken. Voor gastgezinnen zelf is er geen vergoeding

Informatiepakket van de gemeente

De gemeente heeft een informatiepakket voor Oekraïense vluchtelingen gemaakt.  Als u vluchtelingen opvangt, kunt u het pakket voor hen aanvragen.