Informatie voor Oekraïense vluchtelingen
Inschrijven bij de gemeente
- Bent u gevlucht uit Oekraïene en woont u tijdelijk in Barneveld? U moet zich bij de gemeente inschrijven.
- Maak binnen 5 dagen na aankomst een afspraak om u in te schrijven 14 0342(Verwijst naar een telefoonnummer). Zie ook: Inschrijven bij de gemeente.
- Wanneer u vertrekt naar het buitenland, moet u zich ook laten uitschrijven.
- Als u vertrekt naar een andere gemeente in Nederland, moet u zich opnieuw daar inschrijven binnen 5 dagen.
Leefgeld
U kunt als vluchteling leefgeld krijgen. U moet dit aanvragen. Zie: Leefgeld Oekraïense vluchtelingen.
De gemeente Barneveld vangt op 5 locaties vluchtelingen uit Oekraïne op. In de opvanglocaties kunnen meerdere mensen worden opgevangen. U kunt niet kiezen in welke locatie u een plek krijgt. U kunt er ook voor kiezen om zelf onderdak te organiseren.
De gemeente probeert iedereen die daarom vraagt, op te vangen in de opvanglocaties. Dat betekent dat u misschien (een paar keer) van locatie of van kamer op een locatie moet verhuizen.
Onderwijs
Kinderen van vluchtelingen uit Oekraïne hebben recht op onderwijs. De gemeente en scholen werken samen om ze passend onderwijs te geven.
4 – 12 jaar (basisonderwijs)
Kinderen in de basisschoolleeftijd van 5 tot en met 11 jaar kunnen zich aanmelden bij de Nieuwkomersschool de Springplank. Deze nieuwkomersschool is speciaal voor leerlingen die de Nederlandse taal nog niet of nauwelijks spreken en schrijven. Open hier het aanmeldingsformulier(Verwijst naar een externe website). U kunt het ingevulde formulier mailen naar: info@nksdespringplank.nl(Verwijst naar een e-mailadres)
12 – 18 jaar (voortgezet onderwijs)
Kinderen van 12 tot 18 jaar kunnen zich aanmelden bij de Internationale Schakel Klas (ISK) van het Johannes Fontanus College in Barneveld. De ISK is speciaal voor leerlingen die nog geen of nauwelijks Nederlands spreken, lezen en/of schrijven. Voor meer informatie en aanmelden: internationale-schakelklas(Verwijst naar een externe website)
Kinderopvang
Kinderen van vluchtelingen uit Oekraïne kunnen naar een kinderopvang of gastouder. Kinderen van 0 - 4 jaar kunnen naar een kinderdagverblijf, kinderen van 4 -12 jaar kunnen naar een buitenschoolse opvang. Voor kinderen van 2-4 jaar zijn er ook peutervoorzieningen. Ook kunnen kinderen worden opgevangen door een gastouder. Voor vragen over kinderopvang in uw gemeente kunt u contact opnemen met oekraine@barneveld.nl(Verwijst naar een e-mailadres). U kunt uw kind zelf aanmelden bij een opvang naar keuze. Gemeenten hebben geen verplichting om opvang voor kinderen van 0-4 jaar te verzorgen.
Kinderopvangtoeslag
Een kind op de kinderopvang kost geld. Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen hiervoor in sommige gevallen een gedeeltelijke vergoeding aanvragen (de kinderopvangtoeslag). De kinderopvangtoeslag is een voorschot. Lees meer op: Toolkit Uitleg Kinderopvangtoeslag.(Verwijst naar een externe website)
Als u geen recht heeft op kinderopvangtoeslag, kunt u mogelijk via de gemeente gratis peuteropvang krijgen. Vraag hiervoor naar de mogelijkheden bij de gemeente Barneveld via oekraine@barneveld.nl(Verwijst naar een e-mailadres)
Oekraïense vluchtelingen krijgen medische zorg uit het basispakket vergoed. Dit is zo sinds 1 juli 2022. Zij betalen geen premie of eigen risico. Zij krijgen de zorg via de ‘Regeling Medische zorg Ontheemden’ (RMO).
Naast de zorg uit het basispakket, wordt sommige andere zorg vergoed. Voorbeelden hiervan zijn een vergoeding van mondzorg bij acute pijnklachten (tot € 250), een bril of gehoorapparaat. Het zorgpakket is gelijk aan de Regeling Medische zorg Asielzoekers. Voor meer informatie over de RMO en vergoedingen, zie: Українська | Engels | Nederlands - Zorgverzekeringslijn(Verwijst naar een externe website).
Geen zorgverzekering nodig
Oekraïense vluchtelingen die in Nederland werken hoeven geen zorgverzekering af te sluiten. Mensen die al een zorgverzekering hebben afgesloten, ontvangen hierover een brief van hun verzekeraar.
Als u ergens naar toe wilt reizen, kunt u gebruik maken van het openbaar vervoer. U moet het openbaar vervoer zelf betalen.
De trein
U kunt met de trein van de Valleilijn vanaf 3 stations in Barneveld naar Amersfoort of Ede-Wageningen reizen. U kunt op de stations een kaartje kopen bij de kaartjesautomaten. Meer informatie: www.valleilijn.nl(Verwijst naar een externe website)
Streekbus
De streekbus rijdt naar verschillende bestemmingen binnen en buiten de dorpen uit de gemeente. U kunt bij de buschauffeur een kaartje kopen. Meer informatie: www.rrreis.nl(Verwijst naar een externe website)
Buurtbus Barneveld - Nijkerk
De buurtbus Barneveld-Nijkerk (lijn 509) rijdt tussen Nijkerk, Nijkerkerveen, Hoevelaken, Leusden, Achterveld en Barneveld. Voor de vertrektijden van de bussen en meer informatie: www.buurtbusbarneveldnijkerk.nl(Verwijst naar een externe website)
ANWB Automaatje
Kunt u slecht lopen en is het openbaar vervoer of de taxi een probleem? Dan kunt u voor vervoer van deur tot deur gebruikmaken van ANWB AutoMaatje. Zie: ANWB AutoMaatje - Welzijn Barneveld(Verwijst naar een externe website)
Verblijft in een gemeentelijke opvanglocatie voor Oekraïners en heeft u een klacht voor de gemeente?
De gemeente neemt uw klacht in behandeling als deze klacht gaat over:
- een gemeentelijke opvanglocatie voor Oekraïners (GOO) of
- het gedrag van iemand die op de gemeentelijke opvanglocaties werkt of
- een maatregel die door de gemeente kan worden opgelegd aan vluchtelingen.
Indienen klacht
U kunt op 2 manieren een klacht indienen:
- U kunt het online klachtenformulier gebruiken (zie: Niet tevreden over behandeling door gemeente)
- U kunt mailen naar oekraine@barneveld.nl(Verwijst naar een e-mailadres). Zet in de mail:
- uw naam en adres
- het gedrag waarover uw klacht gaat
- de naam van de persoon waarover uw klacht gaat
- de datum en het tijdstip het gedrag waarover u een klacht indient
Iemand anders de klacht in laten dienen
U kunt iemand anders de klacht voor u laten indienen. Dat heet ‘machtigen’. Deze persoon kan u ook vertegenwoordigen bij de afhandeling van de klacht. U kunt bijvoorbeeld machtigen: een rechtshulpverlener, iemand van VluchtelingenWerk of een andere stichting of NGO die ondersteuning biedt aan vluchtelingen uit Oekraïne.
Na het versturen van de klacht
De gemeente bevestigt de ontvangst van uw klacht. De gemeente handelt uw klacht af binnen 6 weken na ontvangst van uw klacht. De gemeente kan de afhandeling voor ten hoogste 4 weken verlengen.
Bent u gevlucht uit Oekraïne en verblijft u bij een gastgezin in de gemeente Barneveld? U kunt met uw vragen terecht bij VluchtelingenWerk. Zij proberen u zo goed mogelijk te woord te staan of verwijzen u door naar de juiste partijen. Bekijk de contactgegevens van VluchtelingenWerk Barneveld.(Verwijst naar een externe website)
Hulplijn Rode Kruis
Het Rode heeft een hulplijn voor mensen die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gevlucht.
- De hulplijn is voor vragen over dagelijkse zaken.
- Zie Arrived from Ukraine and need help?Whatsapp the Netherlands Red Cross (rodekruis.nl)(Verwijst naar een externe website).
- U kunt ook via WhatsApp een (voice-)bericht sturen naar 06 - 48 15 80 53(Verwijst naar een Whatsapp telefoonnummer).
Vertaal app Nederlands <-> Oekraïens
Om het communiceren voor Oekraïense vluchtelingen eenvoudiger te maken, zijn er hulpmiddelen. U kunt gebruik maken van een vertaalmachine, ga hiervoor naar pryv.it(Verwijst naar een externe website).