Participatie
Rekening houden met elkaar
Gaat u bouwen, verbouwen, iets aanleggen of kappen? Of heeft u andere plannen die van invloed zijn op de omgeving? Dan bent u ervoor verantwoordelijk dat de mensen die ermee te maken krijgen er in een vroeg stadium bij betrokken zijn. Zo krijgt uw plan steun in de buurt en sluit het beter aan bij de omgeving.
Volgens de Omgevingswet zorgt degene met een plan ervoor dat het plan wordt besproken met de betrokkenen en dat het plan rekening houdt met hun belangen. Voor sommige plannen geldt de zogenaamde participatieplicht. Dan is het verplicht belanghebbenden te betrekken en een participatieverslag toe te voegen bij een aanvraag voor een vergunning.
Hoe betrekt u de omgeving bij uw plannen? Zie voor tips de Handleiding Participatie. (pdf, 3 MB) Goede voorbeelden van participatie vindt u in de Inspiratiegids. (pdf, 4 MB)
Is er een plan in uw omgeving en wilt u daarover graag meepraten? Neem dan contact op met de initiatiefnemer. Is de aanvraag al ingediend en vindt u dat u niet of onvoldoende betrokken bent? Neem dan contact op met de gemeente en laat uw bezwaren horen.
Participatie
- Hebt u een plan? Bekijk dan de Handleiding Participatie. (pdf, 3 MB)
- Een uitgebreid stappenplan vindt u in de inspiratiegids (pdf, 4 MB).
- Bent u een buurtbewoner of belanghebbende? Bekijk dan de gids 'Een ruimtelijk plan in uw omgeving' (pdf, 2 MB).
- Na afloop van het participatietraject schrijft u een participatieverslag. De onderdelen daarvan staan in de opzet participatieverslag (pdf, 877 KB).
- Op de pagina Participatieplicht staat de lijst met activiteiten waarbij participatie verplicht is.