Trouwambtenaren

  • Een (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand (babs) sluit het huwelijk of geregistreerd partnerschap.
  • U kunt uw voorkeur voor een babs uiterlijk 3 maanden van te voren doorgeven.
  • Uiterlijk 3 weken voor de ceremonie neemt uw babs contact met u op.
  • Hierna heeft u een persoonlijk gesprek om kennis te maken en al uw wensen te bespreken voor de ceremonie.
  • Onze babsen stellen zich hieronder aan u voor.

Elzo van Kampen

trouwambtenaar Elzo van Kampen

Mijn naam is Elzo van Kampen. Ik ben in 1951 geboren in het Groningse Ulrum en woon sinds 1989 in Leusden. Ik ben vader van 3 fantastische meiden (1988, 1990, 1993). Na een carrière in het onderwijs en de journalistiek ben ik in een geheel andere werkfase beland: bijlesdocent, vertrouwenspersoon en dus ook trouwambtenaar (sinds 2005 in Leusden en sinds 2006 in Barneveld). 

Ik vind het contact met de trouwlustigen uitermate boeiend en geniet van de trouwceremonieën, die ondanks hun serieuze, plechtige basis toch ook een gezellig, informeel nevenkarakter hebben. Ik streef ernaar een zo persoonlijk mogelijke toespraak te houden. Humor is een belangrijke waarde in mijn leven, dus aan een vrolijke noot mag het wat mij betreft in de trouwzaal niet ontbreken. Ik vind het een voorrecht 2 mensen die hun toekomst met elkaar willen delen, in de echt te mogen verbinden en hoop op mijn manier en klein steentje te kunnen bijdragen aan een belangrijke (en misschien wel de mooiste) dag in hun leven.

Aat Karens

Trouwambtenaar Aat Karens

Jullie vragen je mogelijk af, welke stijl heeft deze trouwambtenaar? Dat is in een paar woorden te zeggen. ‘Plechtig met een vleug humor’!  Mijn naam is Aat Karens. ‘k Heb als leidinggevende in het voortgezet onderwijs in Amersfoort gewerkt. Ben gelukkig nog vitaal genoeg om  wat werk te doen. Omgaan met (jonge) mensen is heel mijn leven m’n passie geweest, vandaar in 2008 de keus om buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand te worden.

Jullie trouwdag wordt onvergetelijk: absoluut de mooiste dag van je leven. Samen vormen jullie vanaf die dag een gezin, als vluchthaven voor rust en veiligheid. Juist in deze hectische tijd, waarin zoveel huwelijken uiteen vallen, is dat wel heel bijzonder! Elkaar liefde en trouw beloven en bewijzen. Wat is mooier? Er zijn voor de ander … Deze vreugde en blijdschap wil ik met jullie delen. Daaraan wil ik een kleine bijdrage leveren. Jullie geluk is mijn genoegen: Dit maakt voor mij het fantastische uit van de plechtigheid. Meewerken aan een stukje stijl en een ontspannen sfeer tijdens de bijeenkomst en het officiële jawoord. Ik stel het op prijs eerst met jullie kennis te maken. Dan heeft tijdens m’n speech de persoonlijke noot de overhand.

Welkom in ons Oude Raadhuis, ons kasteel of jullie eigen locatie om de belofte van trouw met goud te verzilveren.

Esther Kooistra

Trouwambtenaar Esther Kooistra

In Friesland geboren en na jaren in het buitenland gewoond en gewerkt te hebben, woon ik – met veel plezier én met Marco – net buiten Voorthuizen. Mijn hobby’s zijn tuinieren, puzzelen en het maken van glas-in-lood ramen. Ik ben 56 jaar, houd van watersport (zeezeilen en roeien) en ben tevens werkzaam in de uitvaartbranche en als toezichthouder/commissaris.

Er is voor mij weinig mooier dan het stilstaan bij de liefde en het unieke verhaal dat daarmee gepaard gaat. Als enthousiast, positief en toegankelijk persoon ben ik graag betrokken bij één van de mooiste dagen uit het leven van twee mensen. De woorden ‘ja ik wil’ vind ik fantastisch om te horen. Jullie zijn voor mij als stel bijzonder en de liefde tussen jullie beiden staat voorop.

Wat me aantrekt in de rol van trouwambtenaar is de combinatie van het inhoud en betekenis geven aan de ceremonie. Inclusief rituelen én het uitvoeren van de (wettelijke) formaliteiten bij zowel een huwelijksvoltrekking als het geregistreerde partnerschap. Of dit op het gemeentehuis is, of een trouwlocatie elders, jullie mensen zijn van hetzelfde of verschillend geslacht; ik zal me bevoorrecht voelen als babs mijn (beperkte) bijdrage te mogen leveren. Graag zeg ik: ‘’Proficiat, met jullie keuze voor elkaar!’’

De voorbereidingen in de aanloop naar jullie grote dag zijn al in volle gang. De trouwceremonie of de partnerschapsregistratie wordt die dag misschien wel het meest onvergetelijke en belangrijkste moment en dan wil je kunnen ontspannen en genieten. En dat kan alleen wanneer jullie je op je gemak voelen met mij als ambtenaar.

Ik hecht grote waarde aan het samen vormgeven van de plechtigheid. Enige tijd voor de huwelijksdag maak ik graag kennis met jullie en spreken we samen over jullie wensen voor deze dag, over jullie leven, plannen en dromen. Op basis daarvan schrijf ik een toespraak, die aansluit bij jullie belevingswereld.

Ik heb een goed inlevingsvermogen; lachen als het kan, serieus als het nodig is. Samen maken we de ceremonie passend, zodat jullie je gezien en gehoord voelen en jezelf erin herkennen. Of jullie voorkeur nu uitgaat naar een korte, formele aangelegenheid of naar een uitgebreide, ontspannen ceremonie met een persoonlijke speech en interactie met gasten. In alle gevallen begeleid ik de ceremonie met genoegen en sta ik jullie als paar graag terzijde.

Evelien van de Langemeen-Bronkhorst

Trouwambtenaar Evelien van de Langemeen-Bronkhorst

Mijn naam is Evelien van de Langemeen-Bronkhorst. Sinds 1 januari 2008 ben ik babs. Ik ben geboren en getogen in Garderen en samen met mijn man woon ik er nog steeds met veel plezier. Onze 2 dochters zijn getrouwd en wij zijn ook opa en oma geworden. Ik heb hiervoor in het onderwijs en de horeca gewerkt. Door omstandigheden ben ik op zoek gegaan naar een andere baan. En die heb ik gevonden bij de gemeente Barneveld.

Het spreekt mij enorm aan verschillende mensen te ontmoeten in een persoonlijk gesprek. Het zal dan ook geen verrassing zijn, dat ik het liefst iedereen thuis kom opzoeken om de sfeer te proeven en persoonlijk te horen wat de gevoelens en verlangens van u/jullie zijn. Ik zal dan zo goed mogelijk proberen dat naar voren te brengen tijdens de huwelijksplechtigheid, want het is uw/jullie dag. Mijn bijdrage zal voor elk paar weer anders zijn; mensen verschillen en hebben individuele wensen. Als ambtenaar een aandeel te hebben in een belangrijke dag in het leven van 2 unieke mensen; dat vind ik een hele eer. Ik kijk nu al uit naar onze ontmoeting.

Greet Ouwerkerk

Trouwambtenaar Greet Ouwerkerk

Liefde is niet alleen 'elkaar graag mogen', liefde is vooral een kwestie van elkaar begrijpen...

Mijn naam is Greet Ouwerkerk en ik ben sinds 1991 babs. Verschillende dingen spreken mij aan in deze boeiende job. De hele sfeer rondom een huwelijk is vrolijk en gezellig, maar natuurlijk ook plechtig. Een aandeel hebben in jullie 'dag van je leven' zie ik als een eer, ik wil het bruidspaar het gevoel geven dat ze voor even het middelpunt zijn van de wereld.

Voor een persoonlijk gesprek ga ik naar het bruidspaar of nodig hen bij mij thuis uit. Samen overleggen we dan hoe het officiële gedeelte van de huwelijksdag een heel eigen, feestelijke en ontspannen sfeer mee krijgt. Muziek of juist niet, de ontmoeting, het huwelijksaanzoek, allemaal belangrijke vragen die ik stel bij een huisbezoek. Jullie huwelijksdag is één van de mooiste dagen in je leven en daar hoort een feestelijke, maar ook plechtige stemming bij.

Ik vind het  belangrijk te weten  hoe jullie in het leven staan, waar jullie waarde aan hechten in het leven en wat jullie bindt aan elkaar. Geweldig om alle verhalen rond de eerste ontmoeting, de eerste kus, de verkeringstijd en het huwelijksaanzoek te horen. Natuurlijk verwerk ik dat dan in een warme en persoonlijke toespraak. Met elkaar maken we er een unieke en onvergetelijke gebeurtenis van in 1 van de 2 vaste locaties die de gemeente Barneveld telt.

“Maar kunnen we ook voor onze eigen achtertuin kiezen?” hoor ik jullie denken. Ook dat kan bij de gemeente Barneveld. Heb je een leuke locatie op het oog, dan behoort dat zeker tot de mogelijkheden in Barneveld.

Ik geniet er elke keer weer van dat ik het bruidspaar om hun ja-woord mag vragen, en in hun 'geluksketting' een klein schakeltje mag zijn.  

Heel veel  succes met alle voorbereidingen bruidspaar, ik  kijk uit naar onze ontmoeting!

Erik Roest

Erik Roest

Mensen ontmoeten en toespraken maken, daar word ik blij van. Ik ben benieuwd naar jullie verhaal, want dat is het verhaal wat op jullie trouwdag verteld moet worden. Met als belangrijkste vraag: wat maakt jouw geliefde zo bijzonder dat je met hem of haar je leven wilt delen?

Met mijn toespraak hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan een mooie, ontspannen en persoonlijke ceremonie op jullie trouwdag. Graag kom ik langs voor een gesprek, zodat ik een toespraak kan schrijven die jullie op het lijf geschreven is. Mag ik met jullie kennismaken?

Mike Smink

Het kunnen bijdragen aan de mooiste dag van een gelukkig stel was voor mij de hoofdreden om als trouwambtenaar ‘aan de slag te gaan’. Graag stel ik me kort aan jullie voor: ik ben Mike Smink, ruim 25 jaar gelukkig getrouwd, twee kinderen en geboren en getogen in Barneveld. Ook al ligt mijn thuishonk nog altijd in Barneveld, ik typeer mijzelf als een echte wereldburger.

"Life's what you make it" is mijn levensmotto. Deze insteek gebruik ik graag als basis voor mijn invulling als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Ik houd van mensen. Mensen in alle verscheidenheid: qua achtergrond, levensstijl, cultuur en levensvisie. Met mijn betrokkenheid bij jullie aankomende ceremonie laat ik me bij voorkeur leiden door interesse, zonder te willen oordelen. Diversiteit is daarbij een groot goed, waarmee ieder individu zijn eigen richting en levensdoel mag kiezen. Vanuit deze visie wil ik bij het voltrekken van een huwelijk of geregistreerd partnerschap op een persoonlijke manier iets substantieels toevoegen aan het geluk van twee mensen.

Een door mij geleide ceremonie draait echt om jullie. Persoonlijk, ontspannen, vrolijk, maar natuurlijk met behoud van het stukje plechtigheid dat er nou eenmaal bij hoort. Ik zie ernaar uit om kennis te maken en samen invulling te geven aan deze unieke ceremonie!

Griet van Veldhuizen-Hensen

Trouwambtenaar Griet van Veldhuizen-Hensen

'Eén van de belangrijkste momenten in jullie leven'

Jullie hebben besloten om met elkaar verder door het leven te gaan en willen dit met een huwelijk bevestigen. Een huwelijk onderstreept vaak jullie gevoel van wederzijdse liefde en de wens om voor altijd bij elkaar te blijven. Dit is een keuze die vanuit het hart komt. Het leven blijft echter bestaan uit het maken van diverse keuzes en die willen jullie uiteraard zo goed mogelijk doen. Nu dan de keuze van welke ambtenaar van de burgerlijke stand!

Laat ik mijzelf even voorstellen. Ik vind het wel heel moeilijk om mijzelf in de etalage te zetten eigenlijk zouden mijn bruidsparen hier, over mij moeten schrijven hoe zij hun huwelijk hebben ervaren. Ik ben woonachtig in Barneveld, in 1979 getrouwd en samen hebben wij 2 getrouwde kinderen en 7 hele lieve kleinkinderen. Sinds 1990 werk ik bij de gemeente Barneveld, en als bode heb ik al vele huwelijk ceremonies mee gemaakt. In 2010 ben ik wegens ziekte van een collega ingevallen als babs en nu mag ik dus zelf ook huwelijken voltrekken. Iets wat ontzettend leuk en boeiend en vooral gezellig is.

Het officiële gedeelte van jullie huwelijksdag, waarop jullie huwelijk voor de wet wordt voltrokken, begint op het gemeentehuis of in één van de daarvoor aangewezen trouwlocaties in Barneveld. Samen met jullie probeer ik van deze plechtigheid iets gezelligs te maken. In een voorgesprek komt alles aan de orde wat van belang kan zijn op jullie grote dag en ik zal deze persoonlijke wensen meenemen in de huwelijksplechtigheid. Graag wil ik jullie wat beter leren kennen tijdens het huisbezoek zodat er persoonlijke inbreng is. Op deze manier hoop ik dat de huwelijksvoltrekking een stijlvolle persoonlijke, maar toch ook een ontspannen en met een vleugje humor een leuke gebeurtenis wordt, die voor jullie een leuke herinnering blijft.

Kiezen en gekozen worden is een absoluut hoogtepunt voor ieder mens en dat is zeker een trouwdag waard! Dus wat mij betreft: tot gauw.

Eigen ambtenaar

Het is ook mogelijk om een ‘eigen’ (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand (babs) uw huwelijk te laten voltrekken of partnerschap te laten registreren.

  • Dit kan alleen als deze ambtenaar in een andere gemeente al benoemd en beëdigd is als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand.
  • Dien hiervoor een verzoek in met daarbij: een kopie van een geldig legitimatiebewijs van de babs, een afschrift van het beëdigingsbesluit van de rechtbank en het benoemingsbesluit van de betreffende gemeente.
  • Dit verzoek dient uiterlijk 2 maanden van te voren door de gemeente Barneveld ontvangen te zijn.
  • De trouwambtenaar ontvangt ongeveer 6 weken van te voren het benoemingsbesluit thuis.
  • Als u een eigen ambtenaar inhuurt, betaalt u deze ambtenaar een (eigen afgesproken) tarief. Hiernaast betaalt u altijd kosten aan de gemeente.
Inloggen met DigiD Benoeming eigen babs aanvragen