Trouwambtenaren

 • De buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs) sluit het huwelijk of geregistreerd partnerschap.
 • U kunt uw voorkeur voor een babs uiterlijk 3 maanden van te voren doorgeven.
 • Uiterlijk 3 weken voor de ceremonie neemt uw babs contact met u op.
 • Hierna heeft u een persoonlijk gesprek om kennis te maken en al uw wensen te bespreken voor de ceremonie.
 • Onze babsen stellen zich hieronder aan u voor.

Leontine Benus – van den Hudding

Leontine Benus – van den Hudding

Bijzonder, uniek, onvergetelijk, onze dag.

Woorden die zouden moeten terugkomen na een geslaagde huwelijksdag. De dag waarop jullie hardop 'JA' gaan zeggen tegen elkaar.  Een bezegeling van iets dat je allemaal al weet, maar nu hard op uitspreekt in het openbaar. Mijn naam is Leontine Benus – van den Hudding en ik zou graag mijn steentje willen bijdragen aan jullie huwelijksdag. Wanneer je gaat trouwen, is dat een dag waar je naar toe leeft en waar alles wat je lief is, samenkomt. Je wilt dat het één van je mooiste dagen in het leven gaat worden. Met een lach en soms ook met een traan! Als trouwambtenaar wil ik dit samen met jullie doen. Samen deze dag, deze huwelijksceremonie, tot één van de mooiste momenten van je leven maken, waarin we samen al onze creativiteit zullen gaan benutten. Veel is mogelijk; het is jullie moment.

Zelf ben ik getrouwd met Wicha, hebben we 2 dochters en werk ik met veel plezier voor het onderwijs. In mijn vrije tijd onderneem ik graag dingen met ons gezin, vrienden en familie.  En als kers op de taart mag ik, naast dit alles, huwelijken voltrekken van iedereen die vol vertrouwen hun liefde aan elkaar bevestigen.

Het is jullie dag;  ik draag daar graag mijn steentje aan bij. Zodat jullie kunnen zeggen: Ja! Dit was bijzonder, uniek, onvergetelijk, onze dag! Heel graag tot ziens!

Arend van den Brink

BABS Arend van den Brink
Arend van den Brink

Mijn naam is Arend van den Brink, geboren te Putten in 1944, getrouwd in 1968 met Wilma en wonende te Voorthuizen. Samen hebben wij twee geweldige dochters en vijf prachtige kleinkinderen.Voor mijn pensionering in 2004 ben ik gedurende de periode 1970 tot en met 2004 werkzaam geweest als ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente Barneveld en heb in die periode meer dan 3100 huwelijken mogen voltrekken.

De huwelijksvoltrekking heeft altijd mijn warme belangstelling gehad en ik heb het altijd als zeer plezierig ervaren om onderdeel te mogen uitmaken van een voor de bruidsparen heel belangrijke dag in hun leven. Na in 2010 regelmatig als invalkracht huwelijken te hebben voltrokken, ben ik per 1 januari 2011 benoemd tot babs. Op de huwelijksdag is het bruidspaar natuurlijk het stralende middelpunt. Omdat ieder huwelijk uniek is, behoort ook de toespraak tijdens de huwelijksvoltrekking persoonlijk te zijn toegesneden. Om dit te bereiken is, het van belang om elkaar vooraf te ontmoeten zodat jullie je wensen omtrent het verloop van de huwelijksvoltrekking kenbaar kunnen maken.

Het 'Ja ik wil' heb ik al heel vaak mogen horen, maar klinkt mij nog altijd als muziek in de oren. Ik zal jullie graag ontmoeten. Tot dan!

Elzo van Kampen

Elzo van Kampen

Mijn naam is Elzo van Kampen. Ik ben in 1951 geboren in het Groningse Ulrum en woon sinds 1989 in Leusden. Ik ben vader van 3 fantastische meiden (1988, 1990, 1993). Na een carrière in het onderwijs en de journalistiek ben ik in een geheel andere werkfase beland: bijlesdocent, vertrouwenspersoon en dus ook trouwambtenaar (sinds 2005 in Leusden en sinds 2006 in Barneveld). 

Ik vind het contact met de trouwlustigen uitermate boeiend en geniet van de trouwceremonieën, die ondanks hun serieuze, plechtige basis toch ook een gezellig, informeel nevenkarakter hebben. Ik streef ernaar een zo persoonlijk mogelijke toespraak te houden. Humor is een belangrijke waarde in mijn leven, dus aan een vrolijke noot mag het wat mij betreft in de trouwzaal niet ontbreken. Ik vind het een voorrecht 2 mensen die hun toekomst met elkaar willen delen, in de echt te mogen verbinden en hoop op mijn manier en klein steentje te kunnen bijdragen aan een belangrijke (en misschien wel de mooiste) dag in hun leven.

Aat Karens

Aat Karens

Jullie vragen je mogelijk af, welke stijl heeft deze trouwambtenaar? Dat is in een paar woorden te zeggen. ‘Plechtig met een vleug humor’!  Mijn naam is Aat Karens. ‘k Heb als leidinggevende in het voortgezet onderwijs in Amersfoort gewerkt. Ben gelukkig nog vitaal genoeg om  wat werk te doen. Omgaan met (jonge) mensen is heel mijn leven m’n passie geweest, vandaar in 2008 de keus om buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand te worden.

Jullie trouwdag wordt onvergetelijk: absoluut de mooiste dag van je leven. Samen vormen jullie vanaf die dag een gezin, als vluchthaven voor rust en veiligheid. Juist in deze hectische tijd, waarin zoveel huwelijken uiteen vallen, is dat wel heel bijzonder! Elkaar liefde en trouw beloven en bewijzen. Wat is mooier? Er zijn voor de ander … Deze vreugde en blijdschap wil ik met jullie delen. Daaraan wil ik een kleine bijdrage leveren. Jullie geluk is mijn genoegen: Dit maakt voor mij het fantastische uit van de plechtigheid. Meewerken aan een stukje stijl en een ontspannen sfeer tijdens de bijeenkomst en het officiële jawoord. Ik stel het op prijs eerst met jullie kennis te maken. Dan heeft tijdens m’n speech de persoonlijke noot de overhand.

Welkom in ons Oude Raadhuis, ons kasteel of jullie eigen locatie om de belofte van trouw met goud te verzilveren.

Evelien van de Langemeen-Bronkhorst

Evelien van de Langemeen-Bronkhorst

Mijn naam is Evelien van de Langemeen-Bronkhorst. Sinds 1 januari 2008 ben ik babs. Ik ben geboren en getogen in Garderen en samen met mijn man woon ik er nog steeds met veel plezier. Onze 2 dochters zijn getrouwd en wij zijn ook opa en oma geworden. Ik heb hiervoor in het onderwijs en de horeca gewerkt. Door omstandigheden ben ik op zoek gegaan naar een andere baan. En die heb ik gevonden bij de gemeente Barneveld.

Het spreekt mij enorm aan verschillende mensen te ontmoeten in een persoonlijk gesprek. Het zal dan ook geen verrassing zijn, dat ik het liefst iedereen thuis kom opzoeken om de sfeer te proeven en persoonlijk te horen wat de gevoelens en verlangens van u/jullie zijn. Ik zal dan zo goed mogelijk proberen dat naar voren te brengen tijdens de huwelijksplechtigheid, want het is uw/jullie dag. Mijn bijdrage zal voor elk paar weer anders zijn; mensen verschillen en hebben individuele wensen. Als ambtenaar een aandeel te hebben in een belangrijke dag in het leven van 2 unieke mensen; dat vind ik een hele eer. Ik kijk nu al uit naar onze ontmoeting.

Jacqueline Niewerth Matzer

Jacqueline Niewerth Matzer
Jacqueline Niewerth Matzer

Mijn naam is Jacqueline Niewerth Matzer. Samen met mijn man Henny woon ik al meer dan 35 jaar met veel plezier in de gemeente. Eerst 7 jaar in Barneveld, daarna in Voorthuizen. We hebben 2 kinderen en 2 kleinkinderen (tweeling). Het was mijn droom om mijn ‘verbindende’ talenten nog eens te gebruiken in een totaal andere omgeving dan in mijn werk als trainer/coach. Als babs mag ik huwelijken sluiten: kun je mooiere verbindingen bedenken? Hoe gaat dat dan? Stel je voor… 

Als aanstaand bruidspaar, hebben jullie vast al heel veel geregeld voor jullie huwelijk. Nu komt het moment in zicht dat de babs jullie belt voor een afspraak om kennis te maken. Dat zou  ik kunnen zijn... Op het afgesproken moment sta ik dan bij jullie (toekomstige) adres op de stoep, of ik ontvang jullie bij mij thuis. Dan kan ons gesprek beginnen. Het bestaat uit twee delen:

 • Het doornemen van alle belangrijke informatie die van belang is voor het verloop van de plechtigheid van binnenkomst t/m vertrek.
 • Daarna gaan we samen op zoek naar het unieke verhaal van jullie wens om met elkaar te gaan trouwen. Wie zijn jullie en wat is de kern jullie liefde voor elkaar?  

Mijn ervaring is dat elk paar uniek is en zijn eigen verhaal heeft. Bij het ene paar komt alle informatie als een stroom naar buiten; bij andere paren stel ik als babs wat meer vragen om genoeg te weten te komen voor een mooie en persoonlijke toespraak voor jullie trouwen. Het is de kunst om in de korte tijd die we samen hebben als babs en bruidspaar een ‘hecht trouwteam’ te worden. Jullie zijn even ‘mijn paar’ en ik ben jullie ‘babs’.  Zo ontstaat de wisselwerking tussen ons, belangrijk voor het gewenste resultaat. Vanuit die betrokkenheid stappen we samen de trouwzaal in en vervolgens mag ik jullie trouwen in aanwezigheid van jullie getuigen, familie en andere gasten. Tijdens mijn toespraak merk ik vaak uit de reacties van jullie gasten of jullie voor hen herkenbaar zijn in mijn verhaal. Dan komt vaak de humor om de hoek kijken.

Natuurlijk ga ik in mijn toespraak ook in op de betekenis van het huwelijk, als stap op jullie levensweg. Dan volgt het plechtige deel: jullie huwelijkssluiting, ringen uitwisselen en het tekenen van de akte. Ik mag jullie als eerste feliciteren als echtpaar en sluit af. Waarna jullie de bruiloftsdag verder gaan beleven op de door jullie gekozen wijze.

Greet Ouwerkerk

Greet Ouwerkerk

Liefde is niet alleen 'elkaar graag mogen', liefde is vooral een kwestie van elkaar begrijpen...

Mijn naam is Greet Ouwerkerk en ik ben sinds 1991 babs. Verschillende dingen spreken mij aan in deze boeiende job. De hele sfeer rondom een huwelijk is vrolijk en gezellig, maar natuurlijk ook plechtig. Een aandeel hebben in jullie 'dag van je leven' zie ik als een eer, ik wil het bruidspaar het gevoel geven dat ze voor even het middelpunt zijn van de wereld.

Voor een persoonlijk gesprek ga ik naar het bruidspaar of nodig hen bij mij thuis uit. Samen overleggen we dan hoe het officiële gedeelte van de huwelijksdag een heel eigen, feestelijke en ontspannen sfeer mee krijgt. Muziek of juist niet, de ontmoeting, het huwelijksaanzoek, allemaal belangrijke vragen die ik stel bij een huisbezoek. Jullie huwelijksdag is één van de mooiste dagen in je leven en daar hoort een feestelijke, maar ook plechtige stemming bij.

Ik vind het  belangrijk te weten  hoe jullie in het leven staan, waar jullie waarde aan hechten in het leven en wat jullie bindt aan elkaar. Geweldig om alle verhalen rond de eerste ontmoeting, de eerste kus, de verkeringstijd en het huwelijksaanzoek te horen. Natuurlijk verwerk ik dat dan in een warme en persoonlijke toespraak. Met elkaar maken we er een unieke en onvergetelijke gebeurtenis van in 1 van de 2 vaste locaties die de gemeente Barneveld telt.

“Maar kunnen we ook voor onze eigen achtertuin kiezen?” hoor ik jullie denken. Ook dat kan bij de gemeente Barneveld. Heb je een leuke locatie op het oog, dan behoort dat zeker tot de mogelijkheden in Barneveld.

Ik geniet er elke keer weer van dat ik het bruidspaar om hun ja-woord mag vragen, en in hun 'geluksketting' een klein schakeltje mag zijn.  

Heel veel  succes met alle voorbereidingen bruidspaar, ik  kijk uit naar onze ontmoeting!

Griet van Veldhuizen-Hensen

Griet van Veldhuizen-Hensen

'Eén van de belangrijkste momenten in jullie leven'

Jullie hebben besloten om met elkaar verder door het leven te gaan en willen dit met een huwelijk bevestigen. Een huwelijk onderstreept vaak jullie gevoel van wederzijdse liefde en de wens om voor altijd bij elkaar te blijven. Dit is een keuze die vanuit het hart komt. Het leven blijft echter bestaan uit het maken van diverse keuzes en die willen jullie uiteraard zo goed mogelijk doen. Nu dan de keuze van welke ambtenaar van de burgerlijke stand!

Laat ik mijzelf even voorstellen. Ik vind het wel heel moeilijk om mijzelf in de etalage te zetten eigenlijk zouden mijn bruidsparen hier, over mij moeten schrijven hoe zij hun huwelijk hebben ervaren. Ik ben woonachtig in Barneveld, in 1979 getrouwd en samen hebben wij 2 getrouwde kinderen en 7 hele lieve kleinkinderen. Sinds 1990 werk ik bij de gemeente Barneveld, en als bode heb ik al vele huwelijk ceremonies mee gemaakt. In 2010 ben ik wegens ziekte van een collega ingevallen als babs en nu mag ik dus zelf ook huwelijken voltrekken. Iets wat ontzettend leuk en boeiend en vooral gezellig is.

Het officiële gedeelte van jullie huwelijksdag, waarop jullie huwelijk voor de wet wordt voltrokken, begint op het gemeentehuis of in één van de daarvoor aangewezen trouwlocaties in Barneveld. Samen met jullie probeer ik van deze plechtigheid iets gezelligs te maken. In een voorgesprek komt alles aan de orde wat van belang kan zijn op jullie grote dag en ik zal deze persoonlijke wensen meenemen in de huwelijksplechtigheid. Graag wil ik jullie wat beter leren kennen tijdens het huisbezoek zodat er persoonlijke inbreng is. Op deze manier hoop ik dat de huwelijksvoltrekking een stijlvolle persoonlijke, maar toch ook een ontspannen en met een vleugje humor een leuke gebeurtenis wordt, die voor jullie een leuke herinnering blijft.

Kiezen en gekozen worden is een absoluut hoogtepunt voor ieder mens en dat is zeker een trouwdag waard! Dus wat mij betreft: tot gauw.

Het team babsen van de gemeente

Het enthousiaste team babsen van de gemeente Barneveld

Eigen ambtenaar

Het is ook mogelijk om een ‘eigen’ buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs) uw huwelijk te laten voltrekken of partnerschap te laten registreren.

 • Dit kan alleen als deze ambtenaar in een andere gemeente al benoemd en beëdigd is als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand.
 • Dien hiervoor een verzoek in met daarbij een afschrift van het beëdigingsbesluit van de rechtbank en het benoemingsbesluit van de betreffende gemeente.
 • Dit verzoek dient uiterlijk 3 maanden van te voren door de gemeente Barneveld ontvangen te zijn.
 • De trouwambtenaar ontvangt ongeveer 6 weken van te voren het benoemingsbesluit thuis.
 • Als u een eigen ambtenaar inhuurt, betaalt u deze ambtenaar een (eigen afgesproken) tarief. Hiernaast betaalt u altijd leges aan de gemeente.
Benoeming eigen babs aanvragen