De boekenkast van familie Van der Tak

Column 15 maart 2024

Volgende week is het de ‘Boekenweek’! Hoewel we steeds drukker zijn met scrollen en swipen en het turen naar onze tablet of smartphone, wil ik een pleidooi houden voor het lezen van een boek. Lezen. Het ‘verrijkt’, ‘verdiept’ en ‘verbreedt’.

Voedingsbodem voor verhalen

Het thema van de ‘Boekenweek’ is dit jaar: ‘Bij ons in de familie’. Als het gaat om familie, wat ieder ook met zich meedraagt; het biedt als onderwerp een rijke voedingsbodem voor verhalen. Dit jaar is het traditionele boekenweekgeschenk geschreven door een heel gezin, namelijk de schrijversfamilie Chabot.

Burgemeesterstak

Bij ons in de familie zijn er geen boekenschrijvers of dichters. Al geven we bij ‘Van der Tak’ het vak van burgemeester wel een beetje door. Eerst mijn vader in de gemeente Westland en vandaag de dag mag ik deze eervolle verantwoordelijkheid dragen in de gemeente Barneveld. Daar is (nog) geen boek over uitgekomen. Wie weet in de toekomst. Wel gaan we in een vader-zoon televisie-interview met Jan van den Bosch bij ‘Hour-of-Power’ hier meer over vertellen. Dit wordt op 7 april om 8 uur uitgezonden op RTL5.  Dankbaar om dit samen met mijn vader te mogen doen. Alleen wil ik nu niet te veel stilstaan bij het kijken naar een scherm. Deze column is immers een pleidooi voor het boek!

Inspireren, leren en ontspannen

Een boekenkast vertelt vaak iets over wie we zijn, wat onze interesses of drijfveren zijn. Kijkt u bij ons thuis in de kast, dan ziet u er, naast de kinderboeken van onze dochters en de geërfde Rembrandt Bijbel, biografieën staan. De biografie van voormalig Bondskanselier Angela Merkel, het levensverhaal van Jan de Koning (‘Als het niet kan zoals het moet…’) of een beschrijving van de levenslessen van Nelson Mandela. Of bijvoorbeeld het boek ‘De Zwijger’ over het leven van Willem van Oranje. Door meer over het verleden te lezen, leren we ‘het nu’ beter begrijpen. Ook vindt u in onze boekenkast boeken over ontwikkeling en ondernemerschap. Zoals ‘Havens, kranen, dokken en veren’ of ‘Barneveldsch Fabrikaat’. En een boek over moreel leiderschap van Alex Brenninkmeijer. Het lezen over levens van mensen, onze geschiedenis is zo verhelderend. Voor mijn werk als burgemeester lees ik veel ‘stukken’, maar ik probeer ‘tussendoor’ te blijven lezen. Het verrijkt en inspireert. Of ik dus alleen serieuze literatuur lees? Tijdens de vakantie gaat er echt wel een spannende thriller doorheen! Lezen biedt ook ontspanning.

Ontdek het onbekende

Als burgemeester ontmoet ik mensen van verschillend pluimage die mij deelgenoot maken van hun levensverhalen. Daar zitten verhalen tussen die me raken. Ik vind dat een voorrecht. Een boek heeft een soortgelijk effect. Het laat ons kennismaken met andere werelden, andere situaties. Soms ongemakkelijk of ontroerend of heel onverwacht qua uitkomst. Het biedt een ander perspectief. Gewoonweg omdat een boek de kans biedt om ons meer in te leven in onvoorstelbare situaties. In deze tijden van grote verschillen tussen mensen, uitgesproken meningen en ‘het leven in de eigen bubbel’ zeker geen overbodige luxe, toch?

Wondere wereld van boeken

Dat boeken actueler dan ooit zijn, blijkt ook in Garderen. Vanaf volgende week start de nieuwe Zandsculpturen expositie met als thema ‘De Wondere Wereld van boeken’.  Een grote zandbibliotheek met sculpturen van kinderboeken, sprookjes en boeken uit de literatuur. Een mooie aanzet om de bezoekers enthousiast te maken om een boek te lezen, hoop ik!

Ongewenst algoritme?

Een paar jaar terug werd er gevreesd voor het uitsterven van het papieren boek. Toch zijn er gelukkig nog steeds boekhandels in onze winkelstraat met stapels, nieuwe verse boeken. Of ik kom in de straten van onze dorpen regelmatig een ‘mini-bieb’ tegen. Minder ‘verse boeken’, maar net zo boeiend én mooi dat we dit met elkaar delen. Minder zichtbaar en evengoed prima is het lezen van een e-book. Jammer is wel dat u door eerder gelezen titels in een bepaald algoritme kan terechtkomen en wellicht niet dat ene prachtige boek voorgeschoteld krijgt waar u juist zo veel van kan leren.  

Doorgeven aan volgende generatie

Daarom wil ik u uitnodigen om een boek/e-book te lezen of aan iemand cadeau te geven en dan het liefst eentje dat misschien wel buiten uw comfortzone ligt. Om eens een andere wereld te ontdekken zodat we er wat van leren, ons laten verbazen, verwonderen, ontroerd raken en kennismaken met het onbekende. Daar kunnen we wat mij betreft altijd mee beginnen en moeten we blijven doorgeven aan een volgende generatie. Ik zou zeggen: veel leesplezier!