Pers
Informatie voor de media en contactgegevens van woordvoerders.
Persvragen
- Algemeen nummer voor persvragen en mediaverzoeken: 14 0342
- E-mail: communicatie@barneveld.nl (voor niet spoedeisende vragen)
Actuele persberichten
Hieronder vindt u de persberichten van de laatste periode.
Samen werken aan een energie neutrale regio
2 december 2019. Website over Regionale Energie Strategie Foodvalley online
Regio Foodvalley wil in 2050 energieneutraal zijn: evenveel energie opwekken als gebruiken. Dat betekent dat we samen - met acht gemeenten, twee provincies, twee waterschappen en vele belanghebbenden - kansen zoeken om energie op te wekken uit zon en wind. Energie opwekken houdt niet op de grens van onze gemeente op. Daarom werken we in Regio Foodvalley, net als in 29 andere energieregio’s in Nederland, aan een Regionale Energiestrategie: de RES Foodvalley. Om iedereen op de hoogte houden van het werken aan de RES Foodvalley en van het moment waarop je hierover mee kan praten is nu een website gemaakt: www.resfoodvalley.nl
Meer duurzame energie opwekken
In Nederland hebben we afspraken gemaakt in het Klimaatakkoord. We gaan met elkaar de CO2-uitstoot sterk verminderen: in 2030 met de helft ten opzichte van 1990. Iedereen in Nederland krijgt vroeg of laat te maken met de maatregelen uit het Klimaatakkoord. In onze regio zal net als in heel Nederland de komende jaren veel veranderen. We gaan fors meer duurzame energie opwekken. Dat gebeurt eerst met de nu bewezen technieken. Dus met wind- en zonne-energie. We moeten kiezen waar we ze kunnen plaatsen en waar het landschap kan en mag veranderen.
Waar en hoe doen we dat?
De Regionale Energiestrategie (RES) voor Foodvalley is een document waarin de keuzes voor locaties van energieprojecten voor de regio worden beschrijven en hoe we dat gaan aanpakken.
Aan de Regionale Energie Strategie werken acht gemeenten, twee provincies, twee waterschappen en belanghebbenden zoals de Land- en Tuinbouworganisatie, natuur- en milieuorganisaties, energiecoöperaties en de netbeheerder. Waar is ruimte? En hoeveel? Voor bijvoorbeeld collectieve zonnepanelen en windmolens? Is daar aansluiting op het energienetwerk? Welke warmtebronnen zijn te gebruiken zodat wijken en gebouwen van het aardgas af kunnen? En: is er voldoende draagvlak voor en is het financieel haalbaar?
Ruimte voor lokale initiatieven en samenwerken in gemeente Barneveld
De gemeente Barneveld zoekt lokaal de samenwerking op met bewoners en ondernemers voor het vinden van lokale energie opwek projecten. Want alleen samen kunnen we deze omslag naar duurzame energie opwek realiseren. De gemeente organiseert hiervoor – samen met lokale initiatiefnemers in duurzame opwek – de komende maanden speciale dorpsgesprekken met bewoners, ondernemers en belanghebbenden. Tijdens de in totaal negen dorpsgesprekken staat centraal hoe we de gemeente Barneveld in de nabije toekomst van duurzame warmte en elektriciteit voorzien, wat daarvoor nodig is en wat de dorpskernen daar zelf aan kunnen bijdragen. De opbrengst van de gesprekken neemt de gemeente mee in het conceptbod voor de Regionale Energie Strategie. In Kootwijkerbroek heeft het dorpsgesprek inmiddels plaatsgevonden. Op 12 januari vindt het dorpsgeprek over duurzame energie opwek plaats in De Glind. Binnenkort volgen de data voor de andere dorpskernen.
Stap voor stap
De komende maanden wordt regionaal gewerkt aan een concept-RES. Daarin gaat het om zoekgebieden voor energieprojecten. Later in 2020 werken we in de energieregio toe naar een concretere versie waarin zoveel mogelijk belangen zijn behartigd.
Meer weten over de RES?
De basisinformatie over de RES Foodvalley staat nu online: www.regiofoodvalley.nl. De website wordt steeds bijgewerkt met alle informatie over de RES Foodvalley. Denk aan aankondiging van bijeenkomsten, momenten waarop u kan meepraten en verslagen. Maar ook data waarop besluiten worden genomen bij de verschillende organisaties die meewerken aan de RES.
Open huis gymzaal De Brug: maandag 9 december 18:30-20:00 uur
Gymzaal De Brug: een mooi voorbeeld van energiezuinigheid
2 december 2019. Op maandag 9 december van 19:30 -20:00 uur is er open huis in de nieuwe gymzaal De Brug in Voorthuizen. De gymzaal laat zien hoe door een combinatie van maatregelen een zeer energiezuinig gebouw gerealiseerd kan worden.
Open huis De Brug
Kom maandagavond 9 december naar het OPEN HUIS van gymzaal De Brug. Deze avond is voor iedereen die benieuwd is hoe gymzaal De Brug er van binnen uitziet en meer wil weten over alle duurzame onderdelen in gymzaal De Brug. Medewerkers van de gemeente kunnen geïnteresseerden meer vertellen over de gymzaal. Energieadviseur Jan Peter Pols van het Energieloket is ook aanwezig. Hij vertelt graag hoe in de eigen woning energie bespaard kan worden en wat mogelijk is om duurzaam te (ver)bouwen, net zoals in gymzaal De Brug. Ook kan hij de beschikbare subsidies verder toelichten. Van 18:30 tot 20:00 uur is de nieuwe gymzaal De Brug te bewonderen.
Zeer energiezuinige gymzaal
Gymzaal De Brug is een goed voorbeeld van een zeer energiezuinig gebouw. Door allerlei duurzame maatregelen is het gebouw bijna energieneutraal (BENG), door:
- 108 zonnepanelen op het dak.
- Een warmtepomp zorgt voor de verwarming en voorziet ook een buffervat van voldoende douche- en spoelwater. De grondboringen voor de warmtepomp zijn 107 meter diep!
- Extreem goede isolatie en luchtdicht gebouwd om koude lekken te voorkomen.
- Een gebalanceerd ventilatiesysteem: een groot deel van de warmte wordt teruggewonnen uit de uitgaande lucht.
- Energiezuinige LED verlichting.
- Bewegingssensoren zorgen ervoor dat de lichten uitgaan als er niemand aanwezig is in de kleedruimten en andere ruimtes.
- Toegepaste materialen die lang mee gaan en weinig onderhoud vergen.

Mijngemeente app maakt melden voortaan makkelijker
2 december 2019. Gemeente Barneveld introduceert de Mijngemeente app voor het melden van iets wat in de buurt kapot of vies is.
Vanaf maandag 2 december kan binnen de gemeente Barneveld via de Mijngemeente app een melding worden gedaan van bijvoorbeeld een losliggende stoeptegel, een kapotte lantaarnpaal, zwerfafval op straat of overlast. De app zorgt ervoor dat de melding op elk moment en vanaf elke locatie kan gebeuren. Via de Mijngemeente app hoort de melder ook wat de gemeente met de betreffende melding gedaan heeft.
Wethouder André van de Burgwal is enthousiast over de nieuwe meld app: “Goed beheer en onderhoud van de openbare ruimte vergroot het woongenot van inwoners. Als gemeente doen we er alles aan om dit te realiseren. Met de Mijngemeente app kan makkelijker een melding worden gemaakt. Op elk willekeurig moment en vanaf de betreffende locatie. Ook kun je een foto toevoegen voor meer uitleg. De gemeente Barneveld kan de melding verwerken én de melder vertellen wat er mee gedaan is. We hopen dat meer mensen meldingen aan ons doorgeven. Zo kunnen we samen zorgen voor een fijne woon- en leefomgeving.” Op de facebookpagina van gemeente Barneveld legt André van de Burgwal uit hoe de Mijngemeente app werkt.
Sneller melden
Een melding kan gaan over iets wat kapot of vies is. Bijvoorbeeld een kapotte straatverlichting of een kapot verkeerslicht, een losse stoeptegel, een volle afvalbak, hondenpoep, zwerfafval, ongedierte, een verstopte straatput of een kapot speeltoestel. Ook bij overlast kan een melding worden gedaan, zoals stankoverlast, een verstopt riool, vandalisme, de aanwezigheid van de eikenprocessierups of laaghangende takken. Elke klacht of melding is voor de gemeente belangrijk voor de verbetering van de kwaliteit van de woon- en leefomgeving. Door snel iets te melden, kan de gemeente snel ingrijpen om erger te voorkomen.
Download de Mijngemeente app
De Mijngemeente app is gratis te downladen via Google Play en de App store. De werking van de app is eenvoudig. Een melding of een klacht over de woonomgeving kan ook worden doorgegeven via Melden dat iets vies of kapot is of via T 14 0342.

Woordvoering
Patricia van Putten (ma, di, do)
0342-495 447 / 06-10 67 13 50
p.vanputten@barneveld.nl
Margreet van den Broek (ma, woe, vrij)
0342-495 344 / 06-53 30 81 56
m.vandenbroek@barneveld.nl