Beleidsplan Licht - Natuurgebieden en bossen

Gemeente Barneveld ligt op de grens van de Gelderse Vallei (westelijke deel) en het Veluwemassief (oostelijke deel). Op ons grondgebied komen verschillende landschappen voor. Licht heeft veel invloed op de flora en fauna. De natuurgebieden en bossen zijn nog relatief donker. We zien wel dat er steeds meer licht vanuit de omliggende dorpen en steden zichtbaar is. We zijn trots op de flora en fauna en beschermen deze. We zetten ons in om die gebieden waar donkerte van belang is, zo donker mogelijk te houden.

Verlichting in natuurgebied en bossen

We gaan voortaan zo om met licht in natuurgebieden en bossen:

  • In onze natuurgebieden en bossen plaatsen we geen verlichting om die gebieden zo donker mogelijk te houden.
  • Als er aanleiding toe is, gaan we in gesprek met eigenaren van storende en overbodige lichtbronnen.

Beschrijving van de verschillende landschappen

We hebben prachtige natuurgebieden en bossen. Hier maken veel wandelaars en fietsers gebruik van. Er leven ook veel soorten planten en dieren.
Het oostelijk gedeelte van de gemeente is  typisch Veluws:  een halfopen cultuurlandschap, aansluitend op het Veluws natuurgebied. Dit is het gedeelte bij Voorthuizen, Garderen, Stroe en Kootwijk. De rest van de gemeente heeft een hoog Valleigehalte: gemengde verschijningsvormen, met een accent op een besloten cultuurlandschap. Op verschillende plekken komt een coulisselandschap voor: kleinschalige (vooral agrarische) afgebakende cultuurgronden. Door de overgangen tussen hoog-laag, droog-nat en voedselarm-voedselrijk zijn het landschappelijk waardevolle gebieden.

Nachtelijk beeld

De natuurgebieden en bossen zijn nog relatief donker. We zien wel dat er steeds meer licht vanuit de omliggende dorpen en steden zichtbaar is.

Wet Milieubeheer

De bescherming van de duisternis en het donkere landschap valt onder de Wet milieubeheer, het Activiteitenbesluit milieubeheer en onder de zorgplicht.