Zinvol werk

Column 6 september 2024

De calvinistische volksaard. Daar zijn we trots op in Nederland. Kenmerkende uitspraken hierover zijn er genoeg: ‘Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’ of ‘Zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen’. Wat bij deze volksaard past, is het belang van werken. En niet zomaar. Nee, ‘hard werken’. Dat doet ertoe. Om de eigen broek op te houden, te voorzien in het levensonderhoud of om uzelf te ontwikkelen. Zeker, in onze gemeente is werken ‘gewoon’. En dan vooral ‘hard werken’. Niet voor niets is Kootwijkerbroek één van de topscoorders in Nederland, waar procentueel een hoge ondernemersdichtheid is ten opzichte van het aantal inwoners. 

Fijne werkgever

Werk is meer dan geld verdienen. Werk geeft zin en betekenis aan het leven. Structuur aan de dag. Een doel om aan te werken. Fijne sociale contacten. Ergens bijhoren. Bovendien is het plezierig om ‘gezien en erkend te worden’. Samen aan de slag te zijn. Tijd en aandacht te hebben voor de ‘mens achter de collega’. Veel werkgevers besteden hier aandacht aan. Belangrijk dat in tijden van focus op ‘efficiënt en effectief werken’ hiervoor ruimte is en blijft. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor bedrijven, maar ook bij overheden. Mooi om te zien dat we als gemeente Barneveld hier aandacht voor hebben. 

Praktisch geschoold werk

In het kader van ‘gezien en erkend worden’ moet me wel iets van het hart. Er is te weinig maatschappelijke erkenning voor mensen die onze samenleving draaiende houden (agenten, loodgieters, docenten, schoonmakers, verpleegkundigen, mensen die het openbaar groen verzorgen, noem maar op). Praktisch en geschoold werk is zinvol en nodig. Niet iedereen ervaart waardering voor het werk wat en waarvoor men dat doet. Verschillende zaken dragen daaraan bij. Denk aan discussies over arbeidsvoorwaarden (b.v. een vast contract). Een betaalbare woning is niet eenvoudig te vinden. Wet- en regelgeving werkt niet altijd mee. Hoe gaan we dit beter doen? Overheid, werkgevers en werknemers moeten het hier met elkaar over hebben. En die waardering mogen we natuurlijk ook meer uitspreken. Dus wat mij betreft een grote pluim voor iedereen die praktisch geschoold werk doet. 

Praktijkgericht onderwijs

Praktijkgericht onderwijs verdient wat mij betreft ook meer maatschappelijke erkenning en is bovendien hard nodig in onze regio. De gewenste realisatie van een “Techniekhuis” in Barneveld is hier een mooi voorbeeld van. Technisch personeel is schaars. Een Techniekhuis (vakopleiding) in Barneveld biedt enorme (doorstroom)kansen in de huidige en toekomstige arbeidsmarkt. En niet alleen technisch personeel is schaars. Als gemeente proberen we het werk voor onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties zo veel mogelijk met ‘vaste mensen’ te doen. Het blijft echter uitdagend om in de huidige, krappe arbeidsmarkt personeel te werven. Daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen… 

Sportieve beroepskeuzetest

Voor scholieren begint ‘de toekomst’ al vroeg met het maken van levensbepalende keuzes. Dat valt niet mee als je nog een tiener bent. Op 9, 10 en 11 september ondersteunen we daarom als gemeente het Talent Experience bij recreatiegebied Zeumeren. Maar liefst 750 tweede/derdejaars vmbo, havo en vwo-scholieren nemen hieraan deel. Tijdens het Talent Experience gaan de scholieren verschillende uitdagingen aan om zichzelf, hun interesses, competenties en kwaliteiten te ontdekken. Na elke activiteit vult de scholier (begeleidt door coaches/instructeurs) een ‘zelfreflectiekaart’ in. Ook maken de deelnemende scholieren vooraf een speciaal ontwikkelde persoonlijkheidstest. Dit alles helpt de mentor in het advies en de scholieren bij het kiezen van hun profiel. Daarnaast geeft het scholieren meer inzicht in zichzelf en een eventuele beroepskeuze. Heel waardevol. Hopelijk levert het veel enthousiaste jongeren op die - na het overwinnen van de ‘Obstacle Run’ door o.a. uitstekend teamwork - ontdekken dat ook een baan bij onze gemeente op hun lijf is geschreven.

Relativeer!

Tot slot ter overweging aan ons allen: ‘hoe hard moet hard werken zijn?’ Hard werken is prima, maar natuurlijk niet ten koste van alles. Maak er geen ‘Onmogelijke Obstacle Run’ van. Belangrijk dus om (hoe belangrijk werken is en mag zijn), het te relativeren en voldoende tijd te hebben voor zaken die echt belangrijk zijn, uw gezin, vrienden te ontmoeten, te ontspannen in de natuur of bij een sportclub/vereniging of geloofsgemeenschap. Tijd te hebben voor wat het leven zinvol maakt!