Vriendelijke pleinen!

Column 15 november 2024

Op vakantie over de grens tref je vaak pittoreske dorpspleintjes waar mensen elkaar opzoeken en spelletjes spelen, een potje schaak of domino. Plekken waar mensen graag samen komen. Ook in steden. Waar van oudsher recht werd gesproken (of uitgevoerd). Of waar men belangrijke boodschappen van een perkament voorlas. Dat maakt een plein een unieke plek. Ook vandaag de dag heeft een plein nog steeds verschillende functies. Voor huldigingen, concerten, herdenkingen en protesten komen mensen meestal op een plein samen. Van timmerman tot advocaat, van verpleegster tot dominee.     

Digitale dorpsplein

Voor een fijn plein hoeft u niet per se op reis te gaan. Ook vanachter uw computer treffen mensen elkaar in de publieke ruimte. Bill Gates zei eens: ‘Het internet wordt al meer het dorpsplein voor de wereldse stad van morgen’. Hoe dat soms uitpakt voor de omgangsvormen met elkaar op sociale media is trouwens best zorgwekkend. Het digitale dorpsplein geeft nogal eens ‘anonieme ontmoetingen’. 

Pleinsfeer

Liever terug naar de ‘echte pleinen’ waar we samenkomen. Want wat dacht u van het Bunckmanplein in Voorthuizen of het Raadhuisplein in Barneveld? Vanaf mijn werkkamer in het gemeentehuis kijk ik hier mooi op uit. Zo zie ik geregeld stralende bruidsparen in de meest bijzondere voertuigen (soms met rammelende blikken). Het terras gevuld met opgewekte mensen. Bij mooi weer, spelen de kinderen graag bij de watersproeiers. Soms staan auto’s hierop geparkeerd met een grondig schoongesproeide auto tot gevolg. En ik denk aan alle levendige activiteiten op het plein zoals de intocht (morgen!) van de Sint, De Oud Veluwse Markt, het Raadhuispleinconcert, de Smaak & Sfeerdagen en deze week nog: de officiële beëdiging van een groep militairen van het Regiment Verbindingstroepen uit Stroe/Garderen.

Verbindelaren

Defensie is voor ons een gewaardeerde en vertrouwde partner. De ‘verbindelaren’ hebben een cruciale rol binnen Defensie. Want, zonder verbindingsdienst, zijn (vredes)missies onmogelijk. Het is heel bijzonder om op het Raadhuisplein een nieuwe lichting (jonge) militairen te mogen beëdigen. Een gedenkwaardig moment om deze officiële ceremonie met deze (jonge) militairen en hun naasten op ‘ons plein’ te mogen doen. Zo staat Defensie letterlijk midden in onze samenleving. 

Vriendelijk plein

Behalve de charme van ons Bunckmanplein, Raadhuisplein en vele andere (dorps)pleinen zie ik een ‘vriendelijke architectuur’ in onze dorpen. Met een overpeinzingsbank in Voorthuizen (dat nu netjes opgeknapt wordt) of een bankje waar je zelfs even naast Jan van Schaffelaar kan uitrusten. Wat denkt u ervan? Zegt deze architectuur iets over onze karakters hier?

Vijandige architectuur

Fijne pleinen dus. Beter dan de zogenaamde ‘vijandige architectuur’ die er schijnt te bestaan. Met bankjes met vervelende leuningen ertussen waar je niet lekker op kunt zitten. Onaantrekkelijke perken met grote keien in plaats van groen. Of muurtjes met spikes bij parkeergarages om te voorkomen dat je ertegen aanleunt of op gaat zitten. Een ‘hufterproof’ oplossing met minder overlast is de idee. Is daar iets voor te zeggen? 

Wat mooi is, verniel je niet

Iets wat mooi is, is minder aantrekkelijk om te vernielen. Een vlieger die helaas niet altijd opgaat. Dan denk ik namelijk aan de vernielingen vorige week op een speelplein in de Barneveldse wijk ‘De Burgt’. Waarom vernielen? Dit speelplein kent geen ‘vijandige architectuur’. Ik zie het dan ook niet als een oplossing om deze speelplaats te voorzien van vervelende bankjes, schrikdraad en alarmbellen. Een slechte oplossing voor volstrekt onacceptabel gedrag. Beter is het om onderling, in gezinnen, buurten of op het werk, het gesprek te voeren over hoe we ons gedragen in de openbare ruimte. 

Wie gunnen we de ruimte?

Kom je uit bij vraag: Wie gunnen we de openbare ruimte? Iedereen toch? Maar laten we er dan wel op een fatsoenlijke manier mee om gaan. Geen vijandige architectuur, maar liever uitnodigend van karakter. Bedoeld om er op een goede manier gebruik van te maken en dus niet om te vernielen! Samen zijn we verantwoordelijk voor een fijne, schone, veilige en leefbare omgeving. Laten we elkaar wat vriendelijkheid blijven geven als we elkaar ontmoeten in de openbare ruimte. Als we elkaar ontmoeten op een plein.