Actievoeren tegen onverschilligheid
Column 4 oktober 2024
Elk ogenblik, elke ontmoeting is een kans om iets te veranderen. Dit zijn wijze woorden van de Rabbijn Awraham Soetendorp. Zijn leven lang zet hij zich in voor een rechtvaardiger wereld. Het was bijzonder om hem recent te mogen verwelkomen en te horen spreken in een volle raadzaal in Barneveld. Het maakte duidelijk wat de kracht van woorden is en dat je er een onuitwisbare indruk mee kunt achterlaten. Zijn boodschap: ‘hoop ondanks alles’.
Zoeken naar nieuw evenwicht
Ik zeg niks bijzonders als ik constateer dat er veel aan de hand is in de wereld. Een nieuw geopolitiek evenwicht wordt gezocht en klimaatverandering is steeds meer zichtbaar. Na jaren van ‘dit nooit weer’ is er opnieuw oorlog op ons continent. In Europa. En niet te vergeten de oorlog in Israël en Gaza, of beter gezegd, gezien ook weer de recente ontwikkelingen, de oorlog in het Midden-Oosten. Het zijn deze ontwikkelingen en de ‘verandering van tijdperk’ die maken dat mensen zoekende zijn, er onrust ontstaat en het gevoel van onzekerheid toeneemt.
Moedig en hoopvol leven
Verdeeldheid tussen mensen is iets om ons grote zorgen over te maken. Hoe zorgen we ervoor dat we met elkaar wegen van wederzijds respect blijven bewandelen? Hoe houden we met elkaar hoop op een toekomst waarin we vreedzaam met elkaar samenleven? Dit was de aanleiding om de Rabbijn in Barneveld uit te nodigen bij het jaarlijkse ‘pastoresoverleg’ (een overleg met alle predikanten en voorgangers van de geloofsgemeenschappen en de burgemeester). Wat een aangename verrassing dat hij gehoor gaf aan onze uitnodiging en bereid was zijn bewogen (levens)verhaal, zijn krachtige woorden met ons te delen.
1.000 meningen samenleving
De woorden van de Rabbijn zette me aan het denken. In deze ik-gerichte tijd, vraag ik me weleens af: waar is het wij? Zijn we daadwerkelijk weerbaar in deze wereld als we alleen staan? En wat zijn in deze ‘1.000 meningen samenleving’ de grotere, bezielende waarden die ons verbinden? Hoe vinden we passende woorden om met elkaar om te gaan? Helemaal nu we -bijvoorbeeld door secularisatie- bepaalde woorden lijken te zijn verloren die ons helpen te verbinden. Woorden als vergeving en genade. Soms lijkt het of we elkaar alleen willen spreken als we dezelfde mening delen. Is niet het ‘grote gevecht’ van onze tijd hoe we verschillen blijven overbruggen en wegen van wederzijds respect zoeken?
Houvast
Een gemeenschappelijke waarde als hoop biedt mensen houvast. Net als de waarde die huist in verdraagzaamheid. De basis van beleefdheid. De basis van respect hebben voor elkaar. Ook in onze gemeente is dat een opgave waar we samen onze schouders onder moeten blijven zetten. Dat begint met respectvol naar de ander kijken. Zoals Hannah Mae zong tijdens de ‘Beste zangers 2024’ (een cover van Matthijn Buwalda): ‘En wie pas van je houdt als je verandert, die zal nooit snappen hoe bijzonder je al bent.
Waardevol advies van kinderen
Het is daarnaast ieders verantwoordelijkheid om elkaar te ontmoeten, te zien, te spreken. Om mee te doen met de samenleving. Met elkaar het geloof in een hoopvol verhaal te herstellen. En dat begint al bij jongere generaties. Vorig jaar mocht ik op het gemeentehuis een basisschoolklas ontvangen. De kinderen hadden een waardevol advies voor mij: u moet het vaker hebben over ‘respect’, want dat is voor iedereen belangrijk. Een belangrijke opdracht!
Respectgemeente
Daarom is het mooi dat we als gemeente meedoen als “Respectgemeente”. De Respect Foundation heeft als missie om de samenleving mooier te maken door met jongeren te werken aan respect voor zichzelf, elkaar en de wereld om hen heen. De Foundation biedt het onderwijs educatief materiaal aan. Zodat we respect als belangrijke waarde in onze samenleving verspreiden en extra aandacht eraan schenken. Een betekenisvol initiatief met de weleerwaarde heer Soetendorp als initiatiefnemer en bevlogen voorzitter.
Hoopvol herstel
Alleen met elkaar kunnen we van wederzijds respect werk maken. Zoals de 82-jarige Rabbijn beschrijft in zijn boek, ‘laten we actievoeren tegen onverschilligheid’. Laten we niet onverschillig tegenover elkaar en tegenover het ‘wij-zij-denken’ staan dat de ander diskwalificeert. Laten we met elkaar het geloof in een hoopvol samenleven herstellen.