Eikenprocessierups en spinselmot

Elk jaar krijgt de gemeente vragen van bewoners over dradige nesten in struiken met veel rupsen. Soms is dit de eikenprocessierups en soms spinselmot. Ziet u eikenprocessierupsen? Doe een Melding openbare ruimte en kies categorie Dieren/ongedierte, subcategorie Eikenprocessierups. Doe ook een melding voor eikenprocessierupsen in eigen tuin of op privé terrein.

Doe een Melding

Eikenprocessierups

De brandharen van eikenprocessierupsen kunnen veel overlast geven. De bomen waarin ze voorkomen worden jaarlijks in mei behandeld. Als er nesten van de eikenprocessierups in bomen zitten, spannen we rood-witte linten om die bomen. De nesten zuigen we weg.

Eikenprocessierupsen die voorkomen op bomen in particulier eigendom, worden niet door de gemeente verwijderd. De eigenaren van deze bomen moeten zelf bepalen of zij de eikenprocessierups wel of niet wil laten bestrijden. Wij adviseren altijd de eikenprocessierups te laten bestrijden door een deskundig bedrijf. Dit voor de bescherming van de volksgezondheid.

Doe altijd een melding

We vragen inwoners die de eikenprocessierups aantreffen altijd een melding te doen, ook als dat op particuliere grond is. Zo krijgen we een goed beeld van de verspreiding van deze rupsen in de gemeente. De gemeente bestrijdt de eikenprocessierups in de openbare ruimte.

Meer informatie

De eikenprocessierups kan voor vervelende gezondheidsklachten zorgen. De rups heeft zogeheten brandharen, die in de maanden mei, juni, juli en augustus voor gezondheidsklachten kunnen zorgen, zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of de luchtwegen. Meer informatie over de eikenprocessierups kunt u vinden op de website van het RIVM.

Spinselmot

Aan spinselmotten (ook wel stippelmotten genoemd) doen wij niets. Ze zijn voor mens, dier en plant niet schadelijk. De rupsen eten het blad en maken spinsels om zichzelf te beschermen tegen natuurlijke vijanden zoals vogels en sluipwespen. Zo’n aangevreten struik ziet er niet echt fraai uit, maar dat is maar tijdelijk. Als de rupsen vlinders zijn geworden, vliegen ze uit en komt er weer blad aan de struiken. Spinselmot hoeft u niet te melden.