Vastberaden vuur

23 mei 2023. We staan aan de vooravond van het Pinksterweekend. De boodschap van Pinksteren gaat onder andere over ‘iets in beweging zetten’. Deze dagen zijn daarom bij uitstek geschikt om te bezinnen. Eventjes stil te staan in drukke tijden. Jezelf af te vragen of je een (nieuw) vuurtje wilt aanwakkeren. Jezelf de eerlijke vraag te stellen: ,,Voor wie of wat kom je in beweging?’’

Voordat ik burgemeester mocht worden, heb ik naast mijn werk altijd vrijwilligerswerk gedaan. Je leeft immers niet voor jezelf alleen. Als het ons goed mag gaan, hebben we een grotere verantwoordelijkheid. Een ‘dubbele verantwoordelijkheid’. Kies juist daarom in een wereld met veel ‘ik’, wat vaker voor het ‘wij’. Soms voor een ‘bekende ander’, dan weer iemand die ‘onbekend’ voor je is. Zelf wil ik iets betekenen voor mensen. Dat is mijn grootste drijfveer en de reden dat ik burgemeester wilde worden van de gemeente Barneveld. Een veelzijdige en ondernemende gemeente!

Te hulp schieten

Vuur is vastberaden. Donderdag woedde er een grote brand in twee loodsen aan de Essenerweg in Kootwijkerbroek. Dan is het voor de brandweer pure noodzaak om direct in beweging te komen. Als de pieper gaat, telt maar één ding. De ander, bekend of onbekend, te hulp schieten. Dit heeft impact voor brandweercollega’s die een gezin of bijvoorbeeld een andere baan ernaast hebben. Bijna altijd gaan naasten hier begripvol en goed mee om. In geval van nood telt nou eenmaal elke minuut. Al zijn er vast momenten dat een familielid, partner of werkgever even moet slikken als een brandweervrijwilliger plotseling weg moet. En dan heb ik het niet eens over de risico’s van het brandweerberoep.

Vee-in-de-put

Wat niet iedereen weet, is dat onze brandweerteams ook hulp bieden in bijzondere situaties. Het korps in Zwartebroek bijvoorbeeld helpt ‘vee-in-de-put’. Dit gaat niet over vee met mentale problemen, maar wel over een speciale takel om vee uit een put te redden. Het korps in Kootwijkerbroek beschikt over een rietploeg. Specialisten om brand in rieten daken te bestrijden. Deze ploeg biedt ook hulp buiten onze gemeentegrenzen. Zo rukte de rietploeg eerder al uit naar Hattem, Ede en Drempt. Ook beschikken ze over materieel specifiek voor het bestrijden van natuurbranden. Iets dat bij ons, midden op de Veluwe, geen overbodige luxe is. Net als dat al onze brandweerkorpsen worden gealarmeerd bij reanimatiemeldingen.

Veel van de ontmoetingen die ik heb, zoals met de brandweer, zijn een aanleiding om te delen met anderen. Met de stille wens dat als iemand dit leest, in beweging komt of geïnspireerd raakt. In de hoop een vuurtje aan te wakkeren (en dan niet eentje voor de brandweer).

Deze Pinksteren daag ik jou uit om stil te staan bij de vraag waarvoor je in beweging komt. Dat hoeft niet per se iets groots of meeslepend te zijn. Een waakvlam mag ook. Door iets kleins, maar toch betekenisvol, te doen voor een ander. Ben je al aan het denken gezet?

Goede Pinksterdagen,

Jacco van der Tak

PS. Ken je iemand die zich op bijzondere wijze voor de samenleving inzet? Meld diegene aan voor een lintje via Barneveld.nl/onderscheidingen.