Rit der Ritten

8 juni 2023. Tijdens de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik kwam favoriet Pogacar ongelukkig ten val. Een polsblessure. En dat in aanloop naar de Ronde van Frankrijk. In plaats van wedstrijdkilometers maken, moest de renner noodgedwongen rust nemen. Mentaal is hij sterk, zijn pols is dat minder, maar zijn benen doen het uitstekend. Met de juiste begeleiding en vol vertrouwen kijkt hij uit naar de Tour de France. Want, meedoen met deze ‘Rit der Ritten’ is het ultieme doel van het wielerseizoen.

Extra zetje

Op de trampoline kwam onze dochter (11) ongelukkig ten val. Een polsblessure. Een ‘Pogacar-tje’. Dikke tranen, want het was vlak voor een kinderfeest waar ze naar uitkeek. Dan wil je niet aan de zijlijn staan, dan wil je meedoen. Aangemoedigd door vriendinnen en met extra begeleiding, klom ze toch op een fiets en legde de ‘Rit der Ritten’ op een parcours af. Met een glimlach van oor tot oor. De hulp en de steun van anderen gaven haar dat extra zetje om toch mee te doen. 

Verschil mag er zijn

In de publiekshal van het gemeentehuis in Barneveld hangt de tekst ‘Ieder mens is een mens’. In onze samenleving is een verscheidenheid aan opvattingen en gedragingen. Dat geeft kleur aan de samenleving. Dat betekent niet dat iedereen hetzelfde denkt en doet. Het gaat er om dat we elkaar accepteren en wederzijds respecteren in de verschillen, waarbij we ondanks de verschillen ook in verbinding blijven met elkaar. Maar hoe geven we daar invulling aan? Ontmoeten we ook mensen die anders denken en doen of die je niet  kent? Het lijkt vanzelfsprekend, elkaar eens een vraag stellen, elkaar helpen, elkaar respecteren. Alleen gebeurt dat niet altijd. Of wat als je niet de hulp of steun van anderen krijgt? Wat als je niet gezien wordt? Wat als je mentaal of fysiek niet zo sterk bent? Wat als je alleen langs de zijlijn staat…

Startpunt

Afgelopen gemeenteraad stond het beleidskader ‘Meedoen is vanzelfsprekend’ op de agenda. Al lijkt het vanzelfsprekend, toch ervaren inwoners en organisaties ook in onze gemeente soms (letterlijk) beperkingen in het (kunnen) meedoen aan de samenleving. Het beleidskader vormt een mooi startpunt van ons gemeentelijk beleid. Een stap om toe te werken naar een Barneveldse samenleving waar iedereen aan mee kan doen. Thorbecke zei ooit: ‘De Grondwet mag niet een loutere vorm zijn, zij moet eene nationale kracht wezen.’ Hoewel onze Grondwet van een andere orde is, is het principe van dit beleidskader hetzelfde. Hoe we nu invulling aan het beleidskader gaan geven, is minstens zo belangrijk. Met Thorbecke in gedachten; de inzet van mensen, van ons allemaal, is daarbij cruciaal. We moeten het samen doen.

Verschil maken

Vorige week was ik te gast bij het wijkfeest in Oldenbarneveld. Hartelijk werd ik ontvangen door de buurtbewoners. Waaronder de voorzitter van het wijkplatform, Jetze Baas. Hij ging in Oldenbarneveld wonen om verschillende culturen samen te brengen. Baas is iemand die moeite wil doen om in de buurt het verschil te maken door mensen te verbinden. Het bezoek was zonnig met veel gezelligheid en gerechten uit diverse keukens. Allemaal even heerlijk, weliswaar totaal verschillend, maar gemoedelijk naast elkaar. Ik daag je uit om jezelf ook eens af te vragen: 'Wat kan ik eraan bijdragen dat een ander kan meedoen?'

Rit der Ritten

Voor de fietsliefhebbers: morgen start de (40ste!) Tour de Force vanaf de Veluwehal in Barneveld. Een fietsklassieker uitgebreid met een speciale route voor de step en een graveltocht. En zaterdag is, terug van weggeweest, de Ronde van Barneveld. Deze start vanaf bedrijventerrein De Valk in Barneveld. Een wielerkoers met verschillende klassen en een dikke banden race. Leuk om een kijkje te nemen bij de start en de deelnemers aan te moedigen. Ook sport kan verbinden!