Een goed gesprek met Anna

Column, 1 september 2023

Het is heel verleidelijk en het overkomt ons allemaal wel eens. Ergens je mening over geven. Ongevraagd en soms ongefundeerd. Gebaseerd op onderbuikgevoelens of op eerdere ervaringen. Voor je het weet heb je je zegje gedaan. Soms nèt iets te kort door de bocht. Alleen daarom al hebben we baat bij Anna. En dan heb ik het niet over een hulplijn of een vraagrubriek in een tijdschrift.

Bijzondere betekenis

Anna is een meisjesnaam die decennialang ongekend populair is. Een meisjesnaam die ‘lieflijke’ of ‘genade, begenadigde’ betekent. Niet alleen een mooie naam met een bijzondere betekenis. Het is eveneens een afkorting. Het staat voor “Altijd Nagaan, Nooit Aannemen”. Zo logisch eigenlijk. Toch zit het niet altijd standaard in ons repertoire. Veronderstellingen liggen snel op de loer. Ze versluieren de werkelijkheid en zijn van invloed op ons handelen.

Nieuwsgierig onderzoeken

Als je Anna wilt toepassen in de praktijk, vraagt dat om nieuwsgierigheid. Om een onderzoekende houding. Dat krijg je voor elkaar door zonder oordeel goede vragen te stellen. Het bezoek op donderdag 31 augustus van het Koninklijk echtpaar aan het Poultry Expertise Centre (PEC) in Barneveld is een schoolvoorbeeld van nieuwsgierig onderzoeken. Uitstekend voorbereid en met oprechte interesse gingen koning Willem-Alexander en koningin Máxima in gesprek met inwoners uit onze gemeente. Ze spraken met onder andere ondernemers die zich bezighouden met duurzame innovaties, maar ook met agrarische ondernemers met grote zorgen over hun toekomst. Dit leverde prachtige persoonlijke gesprekken op en werd gewaardeerd door onze gasten.

Typisch Barnevelds

Het bezoek van de koning en de koningin was eigenlijk te kort om de veelzijdigheid van onze gemeente te laten zien. Als burgemeester ben ik daarom op zoek gegaan naar wat onze gemeente nu typeert. Dat is door iedereen te beluisteren in de podcast “Typisch Barnevelds”. Met gesprekken bij het Nederlands Pluimveemuseum, bij de familie Blom (agrarische ondernemers) in De Glind, met (hoogleraar en Barnevelder) Henk Kievit en ondernemer Brechtje van den Beuken (van Bosch Beton).

Aflevering 2

Tijdens de podcastopname ontdekte ik dat het stellen van goede vragen een leuke uitdaging is. Het is bovendien inspirerend om te horen wat mensen bezighoudt en hoe zij onze gemeente zien. Met plezier ga ik er daarom een vervolg aan geven. Aflevering 2! Dan wil ik graag in gesprek gaan met jongeren uit onze gemeente.

Goed gesprek met Anna

Of je nu thuis bent, op school, bij de sportclub, bij een vereniging, op je werk of actief bent in de politiek. Overal geldt: Altijd Nagaan, Nooit Aannemen. Voer het goede gesprek met Anna. Niet altijd eenvoudig, wel nodig voor ‘samenleven’. Zodat we elkaar goed begrijpen. Dat maakt dat ik voor de komende tijd vooral hoop op veel nieuwsgierigheid en een onderzoekende houding. Voorbij de vooroordelen en veronderstellingen. Want dat verdienen we allemaal.