De warme band met Aksaray

18 augustus 2023. Het staat in mijn geheugen gegrift. De schokkende beelden van de aardbeving in Centraal-Turkije en Syrië. Niet eens zo lang geleden, slechts een half jaar terug. De beving vond plaats op zo'n tien kilometer diepte. Een natuurramp die aan meer dan 50.000 mensenlevens het leven kostte. Ter vergelijking: dat is bijna driekwart van de inwoners van onze gemeente.

Geen onderscheid

Onvoorstelbaar aan hoeveel levens abrupt een eind kwam. Turken, Koerden, Alevieten en Syrische vluchtelingen. Rijke en arme mensen. Natuurgeweld maakt geen onderscheid. Dit was een ramp die ongekende diepe wonden en groot verdriet bij alle lagen van de bevolking achterliet.

Aksaray en Barneveld

Het epicentrum lag ongeveer 40 kilometer van de stad Aksaray. Vanuit deze stad werden tijdens de ramp een heleboel hulpacties gecoördineerd. De gemeenteraad van onze gemeente Barneveld doneerde een euro per inwoner, 62.000 euro in totaal voor noodhulp. Vanuit de Turkse gemeenschap werd daarnaast een collecte georganiseerd waarvoor ook ruim gegeven is. Wat niet iedereen weet, is dat Barneveld een bijzondere band heeft met de Turkse stad Aksaray. Eind jaren zestig, begin jaren zeventig verlieten vele inwoners van Aksaray hun geboortegrond. Zij kwamen onder andere terecht in onze gemeente. Om geld te verdienen in de pluimveesector.  

Persoonlijke brief

De aardbeving raakte dus ook Barnevelders. Het ging bij sommigen om hun geboorteland of de plek waar hun familieleden wonen. Niet voor te stellen, hoe het mensen raakt, ook als je je op afstand bevindt. De burgemeester van Aksaray, dr. Evren DinÇer stuurde mij een persoonlijke, mooie brief. Hierin sprak hij zijn dank uit voor de steun aan Aksaray.

Zwart-witten

Dit contact met Aksaray zorgde voor mijn interesse in de plaats en de streek. Een streek met een geschiedenis die ver teruggaat. Een plaats met veel kerken. Voetbalclub Aksaray Belediyespor, de “zwart-witten” zoals ze zichzelf noemen, komen dit seizoen uit in de 2e divisie van Turkije. Dit weet ik omdat ik van dr. Evren DinÇer een Aksaray voetbalshirt kreeg met mijn naam achterop. Een sympathiek gebaar dat ik enorm waardeer.

Indrukwekkend schouwspel

Bovendien is er nog iets dat we gemeen hebben. Aksaray is gelegen in de regio Cappadocië. De regio staat bekend om de vele luchtballonnen. Op een uurtje rijden vanaf Aksaray, ligt Göreme. In de zogenaamde “Love Valley” ligt een uitzichtpunt waarbij je uitkijkt op de Vallei met zicht op soms wel honderden ballonvaarders bij zonsopgang. Zelf ben ik er nooit geweest maar als je foto’s ziet, is het een indrukwekkend schouwspel in het ruige landschap van Cappadocië.

Ballonfiësta in de Gelderse Vallei

Foto’s van Ballonfestivals zijn vanaf deze week ook te zien bij Mundo in Barneveld. Het deze week  geopende restaurant van Yusuf en Canan Aktas. Overigens hoef je sowieso niet ruim drieduizend kilometer te reizen voor een ballonnenspektakel. Vanaf onze eigen Gelderse “Love Valley”, namelijk de Koewei en in de nabije omgeving (net hoe de wind staat), sierden deze week grote aantallen luchtballonnen het Barneveldse luchtruim. Een fantastisch schouwspel. Een bijzonder evenement in onze gemeente dat mensen bij elkaar brengt, jong en oud.

Over grenzen gaan

In mijn eerdere columns schreef ik over omkijken naar elkaar. Zowel de bekende als de onbekende ander. Soms gaat dat over verre grenzen heen. Ver weg of dichtbij, je leert daar altijd weer iets van. Of je ontdekt dat je meer met elkaar gemeen hebt dan je aanvankelijk dacht. Bijzonder toch? Toon dus interesse in de (niet de meest voor de hand liggende) ander. Wie weet welke verrassende inzichten je cadeau krijgt!