Omgevingsvisie Barneveld 2040

Hoe ziet de gemeente Barneveld eruit in 2040? Wat heeft de gemeente nodig om verder te groeien? Welke keuzes moeten we daarvoor nu maken? Barneveld werkt aan de omgevingsvisie voor de hele gemeente in 2040. Daarin staan de ambities en opgaven voor de leefomgeving op de lange termijn. Gezondheid en toekomstbestendigheid zijn daarin de rode draad. De gemeente organiseert in het najaar van 2024 informatiebijeenkomsten. Daarin horen wij graag hoe u denkt over de richtingen die wij op dit moment voor ogen hebben

Wat is er tot nog toe gebeurd?

In 2023 vonden gesprekken plaats met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties over Barneveld 2040. Mede op basis van die gesprekken stelde het college van burgemeester en wethouders in de zomer van 2024 een voorkeursscenario vast, een kijkrichting voor thema’s die op bestuurlijk en maatschappelijk draagvlak kan rekenen. 
Tegelijkertijd zien wij dat sommige kijkrichtingen met elkaar schuren. Dat vraagt dan om keuzes waarbij we sommige ambities moeten bijstellen. De stap waar wij nu zijn aanbeland, is die van de gebiedsgerichte uitwerking. Per deelgebied en zelfs per woonkern brengen wij een aanzet in beeld voor de visie voor 2040. 

Geef uw mening

Om verder te komen in de gebiedsgerichte uitwerking organiseren we avonden waar u per gebied kunt reageren op de aanzet en waarbij u kunt aangeven wat volgens u nodig is voor de Omgevingsvisie Barneveld 2040. Wat is er bijvoorbeeld nodig om een kern te laten groeien met een bepaald aantal inwoners? Samen bespreken we de belangrijkste thema’s uit de omgevingsvisie. 

U bent van harte welkom op 1 van de volgende bijeenkomsten:

  • Maandag 18 november, 19:30 uur – De Eng (Voorthuizen, Barneveld);
  • Dinsdag 19 november, 19:30 uur – De Hofstee (Garderen, Kootwijk, Stroe, Kootwijkerbroek);
  • Dinsdag 3 december, 19:30 uur – Pannenkoekhuis De Glind (Terschuur, Zwartebroek, De Glind).

Voor de organisatie is het belangrijk te weten op hoeveel bezoekers ze kan rekenen. We vragen u om zich op tijd aan te melden. 

Informatie:

Grote belangstelling

Let op: wegens grote belangstelling kunt u zich niet meer aanmelden voor de bijeenkomsten op 18 en 19 november. Deze avonden in De Eng en De Hofstee zijn vol. U kunt zich nog wel aanmelden voor de bijeenkomst in De Glind op 3 december. Op 3 december bespreken we ook de onderwerpen en gebieden die tijdens de bijeenkomsten in november aan bod zijn gekomen. Mocht de avond in De Glind ook vol raken, dan organiseert de gemeente in december een extra bijeenkomst.

Aanmelden voor bijeenkomst 3 december (Verwijst naar een externe website)

5 thema’s vormen de basis voor de gesprekken over de omgevingsvisie: gezond en toekomstbestendig wonen, vitale dorpen, ruimte voor ondernemerschap, een waardevol landelijk gebied, en goede bereikbaarheid. 

Het voorkeursscenario per thema:

1. Gezond en toekomstbestendig Barneveld

Gezondheid en duurzaamheid zijn belangrijk voor de leefbaarheid van Barneveld. De gemeente streeft een schone en veilige omgeving na voor iedereen:

  • Gezonde en veilige leefomgeving: De gemeente zorgt voor een omgeving waarin inwoners zich veilig voelen en op een waardige manier langer zelfstandig thuis kunnen wonen en meedoen in de buurt.
  • Schone lucht en minder geluidsoverlast: Barneveld neemt maatregelen voor een betere luchtkwaliteit en minder geluid van bijvoorbeeld wegen.
  • Klaar voor het klimaat: De gemeente wil zich beter beschermen tegen hitte en wateroverlast. Dit betekent meer schaduwrijke plekken en groene gebieden die water vasthouden.

2. Prettig leven in vitale dorpen

Barneveld groeit, en het doel is om onze dorpen leefbaar en toegankelijk te houden voor iedereen:

  • Nieuwe woningen: tot 2040 komen er 8.000 nieuwe woningen bij, met focus op betaalbaarheid en doorstroom. De woningen worden verdeeld over alle dorpen, met aandacht voor starters en ouderen.
  • Inclusieve wijken: wij sturen op vitale en inclusieve wijken waarbij wij specifieke aandacht hebben voor kwetsbare wijken.
  • Lokale voorzieningen: in elke kern blijven voorzieningen als winkels, scholen en ontmoetingsplekken beschikbaar, zodat dorpen levendig blijven. De openbare ruimte wordt klimaatbestendig ingericht, zodat iedereen er prettig kan wonen en leven.

3. Ruimte voor ondernemerschap

Ondernemerschap is een kracht van Barneveld. De gemeente ondersteunt dan ook van harte een gezonde groei van bedrijvigheid:

  • Vestigingsmogelijkheden: Barneveld streeft een goed klimaat na voor bedrijven, met aandacht voor werkgelegenheid in sectoren als maakindustrie en agrofood. Daarbij blijft de balans tussen bedrijvigheid en leefbaarheid belangrijk.
  • Vitale dorpscentra: ondernemerschap in de dorpscentra, met winkels en horeca, maakt de dorpen aantrekkelijker. Een levendig dorp zorgt ervoor dat de voorzieningen gemakkelijker te onderhouden zijn.
  • Werk- en ontmoetingslocaties: we zetten in op werk- en ontmoetingslocaties voor kenniswerkers nabij stations. Dit doen wij mede om het reizen met het openbaar vervoer te stimuleren.

4. Waardevol landelijk gebied

Het buitengebied is waardevol voor Barneveld en speelt een belangrijke rol in het behoud van natuur en landbouw:

  • Toekomstbestendige landbouw: Barneveld ondersteunt boeren bij verduurzaming en behoud van agrarische activiteiten, met aandacht voor natuurbehoud en minder uitstoot.
  • Natuur en biodiversiteit: het buitengebied vraagt aandacht voor biodiversiteit. Dit betekent meer groen en natuur rondom de dorpen en ruimte voor recreatie, waterbeheer en natuurinclusieve bebouwing.

5. Bereikbaar nu en in de toekomst

Een goed bereikbare en veilige omgeving voor alle verkeersdeelnemers is essentieel voor de gemeente:

  • Infrastructuur en verkeersveiligheid: Barneveld werkt aan goede verkeersverbindingen en veilige wegen, met extra aandacht voor fietsers en voetgangers.
  • Benutten bestaande infrastructuur: Ruimtelijke ontwikkelingen bij voorkeur daar plannen waar het wegennet nog capaciteit heeft. Pas als het bestaande wegennet niet meer voldoet, komt de aanleg van nieuwe infrastructuur aan de orde.
  • Openbaar vervoer: de kwaliteit van het openbaar vervoer, vooral rond stations, is een speerpunt. De gemeente zet in op duurzame mobiliteit voor de toekomst.
     

Als de gebiedsgerichte uitwerking verder is vormgegeven, werken wij toe naar de ontwerp Omgevingsvisie Barneveld 2040. Deze wordt in het eerste kwartaal van 2025 door het college vastgesteld en ter inzage gelegd. Daar kunt u vervolgens formeel op reageren. 
Volgens de planning stelt de gemeenteraad de definitieve Omgevingsvisie Barneveld 2040 wordt rond de zomer 2025 vast. 
Vanaf dat moment werkt de gemeente Barneveld de Omgevingsvisie verder uit in concrete plannen om de gemeente toekomstbestendig en leefbaar te houden voor iedereen.

Voorkeursscenario Omgevingsvisie Barneveld 2040.(Verwijst naar een externe website)