Subsidies voor sport en cultuur

Nieuwe regels en mogelijkheden

Sportverenigingen en culturele organisaties kunnen voor maatschappelijke doelen een subsidie aanvragen. Hiervoor zijn het Maatschappelijk Sportfonds en Cultuurfonds beschikbaar. Deze fondsen krijgen nu een vernieuwde aanpak. Hieronder leest u de belangrijkste veranderingen.

  • Er komen nieuwe regels. Eerder werden er geen subsidies gegeven voor terugkerende activiteiten als de aanvrager al eerder een subsidie had ontvangen voor eenzelfde soort activiteit of project. Dat is vanaf nu wel mogelijk. Subsidies voor projecten of activiteiten die al eens eerder zijn goedgekeurd, kunnen dus opnieuw aangevraagd worden.
  • Er komt een nieuw plan voor het ondersteunen van verenigingen bij het organiseren van schoolsport. Daarbij hoort ook een financiële structurele bijdrage voor sporttoernooien op scholen.
  • Er komt meer aandacht voor de fondsen. De afgelopen jaren is er te weinig gebruikgemaakt van het Maatschappelijk Sportfonds. Subsidies bleven onbenut.

Schoolsport

Een aantal verenigingen heeft de afgelopen jaren sporttoernooien op scholen georganiseerd. Deze verenigingen ontvingen daarvoor een subsidie uit het fonds. Deze activiteit past goed bij het doel van het fonds. Via schoolsport kan jeugd in aanraking komen met verschillende vormen van bewegen en sport. In de praktijk blijkt het helaas een uitdaging voor verenigingen om een schoolsporttoernooi te organiseren. Hiervoor zijn veel vrijwilligers, organisatiekracht en financiële middelen nodig. Het fonds wil daarbij helpen via een nieuw plan voor het ondersteunen van verenigingen bij het organiseren van schoolsport. Er komt ook een financiële structurele bijdrage voor sporttoernooien op school. Wethouder Mijntje Pluimers-Foeken: "Schoolsport is een laagdrempelige manier om een kind de mogelijkheid te bieden om kennis te maken met een nieuwe sport. Daarnaast zorgen schooltoernooien voor een mooie verbinding in de samenleving. Met dit structurele plan kunnen we sportverenigingen ondersteunen bij het behalen van deze doelen." 

Maatschappelijk Cultuurfonds

Het Cultuurfonds richt zich op verschillende maatschappelijke doelen: cultuureducatie en -participatie, en sociaal-cultureel werk voor ouderen. Uit onderzoek blijkt dat inwoners dit fonds over het algemeen goed weten te vinden. Maar terugkerende of herhaalde activiteiten konden eerder geen subsidie blijven ontvangen. Dat verandert nu. Waardevolle en vernieuwende initiatieven kunnen nu toch meerdere keren (per jaar) meegenomen worden in subsidieaanvragen. Voorwaarde is wel dat het plan een innovatief karakter heeft of er een nieuwe doelgroep bereikt wordt. Wethouder Mijntje Pluimers-Foeken: "In voorgaande periode zijn enkele waardevolle initiatieven afgewezen terwijl deze wel een culturele bijdrage leveren en op inhoud voldoen aan het beleid. Maar omdat er al eerder subsidie was aangevraagd, toch afgewezen moesten worden en dat was spijtig."

Aanvragen

Verenigingen of organisaties worden uitgenodigd om een subsidie aan te vragen voor initiatieven met een maatschappelijke functie. De aanvragen kunnen heel breed zijn. Denk bijvoorbeeld aan het verhogen van sport- of cultuurdeelname van jongeren of kwetsbare inwoners. Of aan het verbeteren van het zelfbeeld en zelfvertrouwen van kinderen. Vanwege de vernieuwde regels kunnen initiatieven mogelijk opnieuw in aanmerking komen voor een bijdrage uit de fondsen.