Windenergie
Advies Commissie MER over Milieueffect rapport windturbines
30 april 2020. De landelijke Commissie MER heeft advies gegeven over het milieueffect rapport voor windturbines in gemeente Barneveld (MER). Hoewel de Commissie MER gewoonlijk pas aan het einde van een MER-traject haar advies geeft, had het college de Commissie gevraagd om het MER ook nu al te toetsen op de kwaliteit en volledigheid. Het college wil zeker weten dat het MER rapport volledig is; het MER vormt straks een van de bouwstenen van de toekomstige Structuurvisie Wind, naast de toetsing aan lokale toekomstplannen en de uitkomst van het ‘dorpsgesprek’ Harselaar en andere dorpsgesprekken.
De gemeente gaat op 18 mei in overleg met de Commissie MER over het advies. In dat gesprek licht de commissie de aanbevelingen verder toe. Op basis van de uitkomst van het gesprek en het advies van de commissie kijkt de gemeente wat dit betekent voor het huidige MER. Ook het onderzoek naar de relatie tussen het MER en gemeentelijke plannen (beleid), de zogenaamde beleidsconfrontatie vindt binnenkort plaats.
- Lees hier het advies Structuurvisie Windenergie Barneveld van Commissie MER. Op deze pagina vindt u ook het persbericht van de Commissie over hun conceptadvies 'Milieuvergelijking locaties windturbines Barneveld bijna compleet'
- Persbericht gemeente MER-commissie komt met advies over MER Windenergie
- Persbericht gemeente College neemt advies Commissie MER over
Structuurvisie Windenergie Barneveld
In 2030 willen we in de regio Foodvalley 55% minder CO2 uitstoten. Daarover heeft de gemeente Barneveld afspraken gemaakt met de regio. Het gaat hierbij om besparing van energie en de opwekking van duurzame energie ter vervanging van fossiele brandstoffen.
De gemeente wil dat Barneveld in 2020 20% van de gebruikte energie zelf met duurzame bronnen gaat opwekken. Hiervoor hebben we voldoende duurzame energiebronnen nodig. Windenergie is daar één van. Dat is nodig omdat zonne-energie te weinig oplevert en geen of te weinig energie geeft als we die het hardst nodig hebben, ’s nachts en in de winter. De meest kansrijke locaties komen in de Structuurvisie Windenergie Barneveld. In de structuurvisie worden ook de voorwaarden genoemd waar een windproject aan moet voldoen.

Milieu Effect Rapport (MER)
Windenergie heeft invloed op het landschap. Ook kan het voor direct omwonenden hinder veroorzaken door onder andere slagschaduw en geluid. Daarom heeft de gemeente onderzoek laten uitvoeren om te kijken waar in de gemeente Barneveld in elk geval op dit moment geen windturbines kunnen worden geplaatst: Het Milieu Effect Rapport. Dat geldt voor verreweg het grootste deel van de gemeente. Er staan, ook in het buitengebied, woningen dicht bij elkaar waardoor daar geen ruimte is voor windturbines. Ook natuur en activiteiten van Defensie hebben invloed. Op 22 januari 2020 is het Milieu Effect Rapport (MER) Windenergie gepresenteerd aan de gemeenteraad.
Uitkomst van het MER-onderzoek
Er blijven volgens het rapport 13 mogelijke zoekgebieden over op basis van toetsing. In 8 gebieden aan de oostkant van Barneveld bevinden zich laagvliegroutes van Defensie en liggen ze tegen of tussen natuurgebieden waardoor de kans op het realiseren van windturbines daar gering is. Uiteindelijk zijn vijf gebieden in theorie kansrijk voor windenergie. Zie hiervoor de conclusies van het rapport op pagina 175. (Zie hieronder).
Winddialoog
Nu het Milieu Effect Rapport is verschenen wil het gemeentebestuur stappen zetten om windenergie in Barneveld mogelijk te maken. Uitgangspunt is dat er zo weinig mogelijk inwoners last krijgen van de windturbines. En dat de inwoners die last hebben, er zo min mogelijk last ervaren. Daarnaast is het belangrijk dat mensen die last hebben ook voordelen ondervinden van de komst van windturbines. Dat wil het bestuur graag samen met inwoners, ondernemers, initiatiefnemers voor windturbines en andere betrokkenen bepalen in een ‘Winddialoog’. Deelnemers kunnen aangeven hoe zij de verplichtingen voor windenergie willen gaan invullen in de gebieden waar dit, op basis van het Milieu Effect Rapport mogelijk is.
De winddialoog wordt straks de plek waarin we samen bepalen wat we belangrijk vinden bij windenergie in onze gemeente. Welke keuzes en afspraken maken we met elkaar. Geen discussie, maar een dialoog want iedereen heeft recht op een eigen standpunt. Elke mening telt en wordt gewaardeerd.
De winddialoog is een reeks van vervolgbijeenkomsten. De gemeente is bezig met de voorbereidingen. De planning is dat de winddialoog eind maart begint.
Locatietafels
Het resultaat van deze winddialoog wordt aangeboden aan de gemeenteraad. Die neemt vervolgens het besluit waar windturbines kunnen worden geplaatst. Dat doet de gemeenteraad in de Structuurvisie Windenergie. Daarbij worden ook bestaande plannen en ambities voor ruimtelijke ontwikkelingen in de gemeente meegenomen. Iedere inwoner van Barneveld en andere belanghebbenden hebben zes weken de tijd om op die structuurvisie, inclusief het Milieu Effect Rapport te reageren. Zijn de locaties éénmaal bekend dan worden voor die plekken zogenoemde locatietafels opgezet. Aan die tafels zitten omwonenden, aangrenzende bedrijven, en initiatiefnemers. Zij maken met elkaar afspraken over de komst van de windturbines.
Vergunning
Als de locatietafels het eens zijn geworden geven zij een advies aan de gemeente. Die besluit vervolgens of de initiatiefnemers een vergunning kunnen aanvragen. De eerste aanvraag verwacht de gemeente op z’n vroegst medio 2021.
De Milieu Effect Rapportage (MER) Windenergie is een omvangrijk document. Het rapport vindt u hier in onder als pdf, met elke bijlage als los pdf. Kunt u het pdf niet openen of lezen, neem dan contact op met de gemeente.
Het rapport
Toegankelijkheid documenten
Bovenstaande documenten voldoen helaas nog niet aan de richtlijnen voor digitale toegankelijkheid. Heeft u daardoor problemen met het lezen van de documenten? Neem contact met ons op via energie@barneveld.nl.
Stappen voorafgaand het plaatsen van windturbines

- Stap 1: Begin februari 2020
De Milieu Effect rapportage is klaar. Deze wordt besproken in de commissie en in de raad. - Stap 2: Februari en maart 2020
De landelijke MER commissie toetst de Milieu Effect Rapportage Windenergie. - Stap 3: Februari - juni 2020
Inwoners, ondernemers, initiatiefnemers en andere betrokkenen bespreken locaties en voorwaarden voor windenergie in 5 gebieden die vanuit de MER zijn aangegeven als potentiële gebieden voor windenergie. (winddialoog). - Stap 4: Juli en augustus 2020
De opbrengst van de winddialoog, de MER en de ruimtelijke toekomstplannen gebruiken we voor de ontwerpstructuurvisie. - Stap 5: September - medio oktober 2020
De ontwerpstructuurvisie ligt ter inzage, met de MER als bijlage. Inwoners kunnen binnen zes weken een zienswijze indienen. - Stap 6: November en december 2020
Nadat de zienswijzen zijn verwerkt keurt de Raad de structuurvisie goed en stelt die vast. - Stap 7: Januari 2021 - maart 2021
Initiatieven voor windenergie worden getoetst aan de structuurvisie Wind en met direct betrokkenen besproken aan locatietafels. - Stap 8: Vanaf juli 2021
De vergunningprocedure voor het bouwen van een windturbine start.
Zie ook
Contact met de gemeente
Heeft u een vraag over windenergie, dan kunt u hierover bellen of e-mailen met de gemeente:
- Telefoonnummer 14 0342
- E-mail energie@barneveld.nl.