Rozentuin

De rozentuin is een openbaar parkje in Barneveld, tussen de Amersfoortsestraat en de Achterdorpstraat. De rozentuin is opnieuw ingericht in 2020. Er komt in november of december 2022 extra beplanting bij. De aanleg is afhankelijk van het weer en aanlevering van materiaal. Op sommige plaatsen konden eerder nog geen struiken en bloemen worden geplant. Er was onkruid dat erg hardnekkig was. Zoals woekerend zevenblad. De grond is nu schoon. Daarom gaan we nu de beplanting aanbrengen in de plantvakken.

Keuze in beplanting

Tijdens de inloopavond in 2019 is er door bewoners gekozen voor struiken die veel seizoensbeleving bieden zoals herfstkleuren, bessen en bloei in de zomer. Deze worden in de randen van de Rozentuin geplant. Ook worden er langs de Amersfoortsestraat bomen geplant in het gras. Een deel van dit gras worden vakken met fraaie siergrassen. In een ander deel van het gras komen voorjaarsbollen.

Ontwerp

Hierboven een tekening van het ontwerp van de rozentuin. Dit staat ook in het ontwerp rozentuin fase II (pdf, 8 MB). Kunt u deze kaart niet goed lezen? Neem dan contact met ons op via info@barneveld.nl of 14 0342

Bij de aanleg van fase 2 wordt voornamelijk nieuwe beplanting aangebracht. Het gaat om onder andere de volgende soorten:

Bomen

Zelkova, Valse Christusdoorn, Amberboom en Zwepenboom.

Vaste planten en Grassen

IJzerkruid, Lampenpoetsersgras, Vingergras en Prachtriet.

Struiken

Krentenboompje, Katsuraboom, Kornoelje en Kardinaalsmuts.

Bosplantsoen

Gelderse roos, Kardinaalsmuts, Hazelaar, Pavement roos, Kornoelje, Vuilboom en Sleedoorn.

Afgeronde werkzaamheden

In de rozentuin woekerden veel wortelonkruiden. Deze is eerst natuurlijk bestreden. In het aangelegde middendeel is de grond waar onkruid in zat verwijderd. Daarna is nieuwe grond aangebracht. Dit was in de omliggende delen niet mogelijk vanwege tuinen en funderingen. Daarom is dat deel nu 2 jaar als gazon gemaaid. De grond is nu schoon. Nu kan de beplanting worden aangebracht.

De aanleg van de nieuwe Rozentuin is gestart in april 2020. Eerst is het middendeel aangepakt. De grond is vervangen door nieuwe aarde. De vakindeling van de perken is aangelegd. Net als de fundering voor de rozenbogen en het centrale zitelement. Daarna zijn de rozenbogen geplaatst en vervolgens het terras, de bestrating en verharding en de bankjes.

Begin juni 2020 zijn de rozen en haagjes geplant. In de plantvakken kwam voorlopig gras om zo het zevenblad helemaal uit te roeien. Pas later komen hier bloeiende vaste planten en siergrassen.

Barneveldse rozenbogen

De 4 rozenbogen op het brede hoofdpad vormen het opvallende middelpunt van de Rozentuin. Hier maak je een romantisch wandelingetje onder bogen door met geurende, bloeiende klimrozen. Nick Lenderink (landschapsontwerper gemeente Barneveld) ontwierp het plan en de rozenboog. Een Barnevelds metaalbewerkingsbedrijf maakte de stalen rozenbogen.

Paden en straatmeubilair (banken en prullenbakken) zijn aangelegd. De nieuwe tuin is geplant en ingezaaid. Dit duurde van ongeveer begin oktober 2019 tot eind maart 2020.

De bestrijding met kokend water is ongeveer 5 keer in een half jaar gebeurd. In het 2e en 3e kwartaal 2019. Dit duurde steeds 1 dag. 

Alle beplanting van de rozentuin is weggehaald in het eerste kwartaal van 2019. Er bleef 1 boom behouden. Bij de entree van de rozentuin kwam een nieuwe bomenrij terug. Het hekwerk bij de entree ging tijdelijk dicht.