Ontwikkeling dorpshuis Garderen en sportzaal

Woonomgeving

In Garderen komt een nieuw dorpshuis met zaalruimten en een sportzaal. Het nieuwe dorpshuis komt aan de Koningsweg. Bouwbedrijf Van de Kolk is inmiddels gestart met de bouw. Verwacht wordt dat het nieuwe complex in het voorjaar van 2020 opengaat. Daarna volgt sloop van het oude dorpshuis De Koepel.

Impressie Dorpshuis Garderen juni 2018
Het nieuwe multifunctionele dorpshuis met de sportzaal wordt uitnodigend en transparant met veel daglicht. De hoogwaardige, duurzame en traditionele materialen zorgen ervoor dat het complex goed in de omgeving past.
Impressie Dorpshuis Garderen juni 2018

Het dorpshuis

Het dorpshuis krijgt meerdere ruimtes die op verschillende manieren te gebruiken zijn. Bestaande en nieuwe activiteiten kunnen er een plekje krijgen. In het dorpshuis is het straks mogelijk om zalen te huren.

Voorop staat dat het een centrale, actieve en sociale ontmoetingsplek in Garderen zal worden. Het dorpshuis en de sportzaal vormen samen 1 gebouw.

De sportzaal

Er zal een sportzaal gebouwd worden van 15 x 24 x 7 meter. In deze sportzaal zal ook de gymles van schoolkinderen plaats gaan vinden. De zaal is ook geschikt voor andere sportactiviteiten. 

Het ontwerp

In opdracht van de  gemeente heeft GAJ-VBW architecten uit Arnhem  een ontwerp gemaakt voor het nieuwe dorpshuis en de sportzaal. Dit gebeurde in samenwerking met verschillende toekomstige gebruikers in en rond Garderen. Met elkaar is gekeken naar de functies die in het gebouw een plekje krijgen en hoe het gebouw eruit gaat zien. Het ontwerp is inmiddels definitief.

Samen exploitatie dorpshuis bepalen

Het nieuwe dorpshuis van Garderen moet uitgroeien tot een levendig centrum voor Garderen. De exploitatie van het dorpshuis moet daarbij passen. Er is een werkgroep met toekomstige gebruikers en vertegenwoordigers van Plaatselijk Belang Garderen. De gemeente wil samen met deze werkgroep meer inzicht krijgen in de mogelijkheden voor de exploitatie.

Verenigingen en organisaties in het dorpshuis

Er is nog geen definitieve lijst van gebruikers van het nieuwe dorpshuis. Maar verschillende verenigingen en organisaties hebben al aangegeven van het dorpshuis gebruik te willen gaan maken. Dit zijn:

 • Muziekvereniging Tot ons Genoegen
 • Kinderopvang Bijdehandjes
 • Stichting Vrienden van Garderen
 • Gemeente Barneveld Be Active
 • Hulp aan elkaar (afgiftepunt)
 • Volleybalvereniging Garderen
 • Oranjevereniging Garderen
 • Dela
 • Vakantie Bijbel Week Garderen
 • UZDG (koor)
 • Optioneel: bibliotheekfunctie. De mogelijkheid en de haalbaarheid voor een bibliotheekruimte wordt onderzocht door diverse vertegenwoordigers uit Garderen. Wanneer blijkt dat een bibliotheekfunctie in Garderen mogelijk en haalbaar is, dan zou deze nieuwe functie ook een plek in het dorpshuis kunnen krijgen. Er is ruimte daarvoor beschikbaar.

Investering in duurzaamheid

De gemeente wil het gebouw energieneutraal maken. Daarom wil de gemeente extra investeren in duurzaamheid. Behalve het ontbreken van een gasaansluiting, is het plan om het gebouw met warmtepomptechniek te verwarmen en te koelen. Met zonnepanelen kan duurzame energie worden opgewekt.

Planning

Periode Activiteiten
2019 Start bouw dorpshuis en sportzaal
2020 Afronding bouw en inrichting, ingebruikname dorpshuis en sportzaal (een strenge winter kan voor vertraging zorgen)

Officieel startmoment bouw nieuwe dorpshuis:

Op donderdag 9 mei willen we graag samen met de inwoners van Garderen een officieel startmoment vieren voor de bouw van het nieuwe dorpshuis. Om 16:00 uur komen we samen op de bouwlocatie van het nieuwe dorpshuis aan de Koningsweg. Garderenen zijn van harte uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn.

Officieel startmoment: bouw van het nieuwe dorpshuis in Garderen

 • Datum: donderdag 9 mei
 • Tijd: 16:00 uur start
 • Locatie: bouwterrein nieuw dorpshuis - Koningsweg 27 (ter hoogte van: Bouwbedrijf Van de Kolk)

Op de hoogte blijven

Wanneer u automatisch op de hoogte wilt blijven van de vorderingen van het nieuwe dorpshuis en de sportzaal, dan kunt u zich abonneren op de digitale nieuwsberichten. Stuur hierover een e-mail naar: m.alkema@barneveld.nl.

Wanneer u de gemeente Barneveld via Facebook of Twitter volgt, dan ontvangt u ook automatisch de nieuwsberichten.

Contact

Met vragen kunt u contact opnemen met de heer Wim van Bruxvoort, projectleider voor de ontwikkeling van het dorpshuis Garderen. Hij is te bereiken door een e-mail te sturen aan w.vanbruxvoort@barneveld.nl.

Naar het overzicht