Dorpshuis & sportzaal Garderen

In Garderen komt een nieuw dorpshuis met zaalruimten en een sportzaal. Het nieuwe dorpshuis komt aan de Koningsweg en krijgt de naam De Wardborg. Bouwbedrijf Van de Kolk is bezig met de bouw. Verwacht wordt dat het nieuwe complex april 2020 opengaat. Daarna volgt sloop van het oude dorpshuis De Koepel.

Impressie Dorpshuis Garderen juni 2018
Het nieuwe multifunctionele dorpshuis De Wardborg met de sportzaal wordt uitnodigend en transparant met veel daglicht. De hoogwaardige, duurzame en traditionele materialen zorgen ervoor dat het complex goed in de omgeving past.
Impressie Dorpshuis Garderen juni 2018

Dorpshuis De Wardborg

Dorpshuis De Wardborg krijgt meerdere ruimtes die op verschillende manieren te gebruiken zijn. Bestaande en nieuwe activiteiten kunnen er een plekje krijgen. In het dorpshuis is het straks mogelijk om zalen te huren.

Voorop staat dat het een centrale, actieve en sociale ontmoetingsplek in Garderen zal worden. Het dorpshuis en de sportzaal vormen samen 1 gebouw.

De sportzaal

Er zal een sportzaal gebouwd worden van 15 x 24 x 7 meter. In deze sportzaal zal ook de gymles van schoolkinderen plaats gaan vinden. De zaal is ook geschikt voor andere sportactiviteiten. 

Het ontwerp

In opdracht van de  gemeente heeft GAJ-VBW architecten uit Arnhem  een ontwerp gemaakt voor het nieuwe dorpshuis en de sportzaal. Dit gebeurde in samenwerking met verschillende toekomstige gebruikers in en rond Garderen. Met elkaar is gekeken naar de functies die in het gebouw een plekje krijgen en hoe het gebouw eruit gaat zien. Het ontwerp is inmiddels definitief.

Investering in duurzaamheid

De gemeente wil het gebouw energieneutraal maken. Daarom wil de gemeente extra investeren in duurzaamheid. Behalve het ontbreken van een gasaansluiting, is het plan om het gebouw met warmtepomptechniek te verwarmen en te koelen. Met zonnepanelen kan duurzame energie worden opgewekt.

De Wardborg, de naam van het nieuwe dorpshuis in Garderen

Het nieuwe dorpshuis in Garderen gaat De Wardborg heten. De Wardborg is bedacht door één van de inwoners uit Garderen. Er waren door inwoners uit Garderen zo’n 60 nieuwe namen bedacht. De Wardborg is gekozen als mooiste en best passende naam bij Garderen. Het verwijst naar de ligging van het nieuwe dorpshuis aan de rand van Garderen en naar de rijke historie van het dorp.

Exploitatie: Garderen werkt aan eigen programma

Samen met de inwoners is er gekeken naar de mogelijkheden voor de exploitatie van het nieuwe dorpshuis. Gekozen is voor een groeimodel, waarin de inwoners de komende drie jaar mogelijkheden krijgen voor meer zelfstandigheid in het beheer van De Wardborg. De intentie is dat uiteindelijk de inwoners van Garderen het dorpshuis voor een groot deel zelf exploiteren. Tot die tijd wordt het dorpshuis beheerd door een derde exploitant en gaat een programmaraad bestaande uit inwoners aan de slag voor de programmering van het dorpshuis. 

Hoe gaat het beheer van dorpshuis De Wardborg er uitzien?

Door de inwoners is de wens uitgesproken dat de gemeenschap zelf op termijn de exploitatie van het dorpshuis wil doen, maar dat er meer tijd nodig is om hier naar toe te groeien en de verschillende mogelijkheden te onderzoeken. Wel is het nu haalbaar om een programmaraad bestaande uit inwoners van Garderen samen te stellen die de programmering van het dorpshuis gaat verzorgen. Het beheer van de sportzaal en het facilitair beheer van het dorpshuisgedeelte met onder andere schoonmaak, administratie, verhuur ruimten, zaalhuurafspraken en (sleutel)beheer wordt uitbesteed. De gemeente gaat met Optisport hierover overleggen. Het technisch beheer en het groot onderhoud blijft in handen van de gemeente. 

Verenigingen en organisaties in het dorpshuis

Er is nog geen definitieve lijst van gebruikers van dorpshuis De Wardborg. Maar verschillende verenigingen en organisaties hebben al aangegeven van het dorpshuis gebruik te willen gaan maken. Dit zijn:

 • Muziekvereniging Tot ons Genoegen
 • Kinderopvang Bijdehandjes
 • Stichting Vrienden van Garderen
 • Gemeente Barneveld Be Active
 • Hulp aan elkaar (afgiftepunt)
 • Volleybalvereniging Garderen
 • Oranjevereniging Garderen
 • Dela
 • Vakantie Bijbel Week Garderen
 • UZDG (koor)
 • Optioneel: bibliotheekfunctie. De mogelijkheid en de haalbaarheid voor een bibliotheekruimte wordt onderzocht door diverse vertegenwoordigers uit Garderen. Wanneer blijkt dat een bibliotheekfunctie in Garderen mogelijk en haalbaar is, dan zou deze nieuwe functie ook een plek in het dorpshuis kunnen krijgen. Er is ruimte daarvoor beschikbaar.

Planning

Scroll de tabel om meer te zien
Planning
Periode Activiteiten
2019 Start bouw dorpshuis en sportzaal
2020 Afronding bouw, inrichting en oplevering
April 2020 Ingebruikname dorpshuis en sportzaal

Op de hoogte blijven

Wanneer u de gemeente Barneveld via Facebook of Twitter volgt, dan ontvangt u automatisch de nieuwsberichten over het nieuwe dorpshuis in Garderen.

Contact

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de heer Wim van Bruxvoort, projectleider voor de ontwikkeling van het dorpshuis Garderen.
E-mail: w.vanbruxvoort@barneveld.nl.

Naar het overzicht