Nieuwe bomen in Barneveld centrum

  • 25 nieuwe bomen worden aangeplant in het centrum van Barneveld.
  • Het centrum wordt hierdoor mooier en leefbaarder.
  • In april 2023 is onderzocht of het mogelijk is om de bomen te plaatsen.
  • Het voorlopig ontwerp is klaar.
  • Direct omwonenden kunnen tot 26 mei 2023 hun voorkeur voor een boomsoort doorgeven. Zij hebben hierover een brief ontvangen.

Bekijk het voorlopig ontwerp

Voor iedere locatie is een voorlopig ontwerp opgesteld. Daarin kunt u de plaats van de aan te planten bomen zien. Ook ziet u welke boomsoorten geschikt zijn voor deze locatie. Bij het maken van het ontwerp is zoveel mogelijk rekening gehouden met de aanwezige kabels en leidingen, ondergrond, gevels en zichtlijnen. Bekijk hieronder het voorlopig ontwerp.

Voorlopig ontwerp Bomenproject Barneveld Centrum (pdf, 11 MB)

Er is ook een overzicht gemaakt van de plekken waar de nieuwe bomen komen. Bekijk hieronder de kaart met het overzicht.

Overzicht van de nieuwe bomen in Barneveld Centrum (pdf, 497 KB)

In april 2023 heeft Van de Haar Groep uit Wekerom technisch onderzoek gedaan om te kijken welke plekken geschikt zijn om bomen te planten. Daarbij is er gekeken naar de aanwezige kabels en leidingen, de grondwaterstand en de samenstelling van de bodem. 

Voor elke plek is onderzocht welke typen bomen passen in het straatbeeld. Bekijk het voorlopig ontwerp om te zien welke boomsoorten worden voorgesteld. Direct omwonenden kunnen aangeven of zij een voorkeur hebben voor een bepaalde boomsoort. Zij hebben hierover een brief ontvangen.

Na de reacties van de direct omwonenden wordt er een definitief ontwerp gemaakt. Dat ontwerp delen we op deze webpagina en met de direct aanwonenden. In het definitief ontwerp geven we uitleg over de groeiplaats die we aanleggen voor de bomen. Het type groeiplaats verschilt namelijk per plek en kan zelfs verschillen per boomsoort.

Nadat het definitief ontwerp is afgerond starten we met de voorbereidingen van de werkzaamheden. Rond september 2023 hopen we buiten te starten met het aanbrengen van de groeiplaatsen voor de bomen. In het najaar van 2023 gaan we de bomen aanplanten.

Door het planten van extra bomen wordt het centrum van Barneveld mooier en leefbaarder voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Op zonnige dagen kan de temperatuur in het centrum enorm stijgen. Extra bomen zorgen voor verkoeling door de schaduw die ze geven. Bomen staan bekend om hun zuiverende eigenschappen, zoals het afvangen van fijnstof en de productie van zuurstof. Daarnaast dragen bomen bij aan het verbeteren van de biodiversiteit.