Verbod voor vrachtverkeer door Garderen van kracht

30 augustus 2023. Sinds 30 augustus mogen vrachtwagens zonder bestemming in het centrum niet meer door Garderen rijden. De gemeente heeft dit in afstemming met de Provincie Gelderland besloten om de leefbaarheid en verkeersveiligheid in Garderen te verbeteren.

Verbodsborden geplaatst

De borden zijn geplaatst aan de zuidzijde van Garderen, waardoor de route via de Hogesteeg en Oud Milligenseweg van en naar de A1 niet meer mogelijk is. Om vrachtverkeer te waarschuwen voor het verbod zijn er ook borden geplaatst bij de rotondes N310/N344 en N310/N302. Juist op deze locaties heeft vrachtverkeer nog de mogelijkheid om een andere route te kiezen.

Leefbaarder, schoner, gezonder én veiliger

Per dag reden er ongeveer 400 vrachtwagens door het centrum. De meeste van deze vrachtwagens moeten nu om Garderen heen rijden. Met het instellen van het vrachtwagenverbod wordt Garderen leefbaarder, schoner, gezonder én veiliger. In het verleden zijn er al verschillende maatregelen en acties genomen die niet het gewenste effect hadden. Daarom is samen met Provincie Gelderland opnieuw gekeken naar de mogelijkheden voor een vrachtwagenverbod.

Mijlpaal

Wethouder Mijntje Pluimers-Foeken: “Het is ontzettend fijn dat de verbodsborden deze week in Garderen zijn geplaatst. Dit is een mooie mijlpaal na een jarenlang traject. Ik hoop dat de inwoners van Garderen merken dat het dorp weer leefbaarder, schoner, gezonder en veiliger wordt. Ik ben dan ook erg blij met de samenwerking met de Provincie Gelderland en de inzet van Plaatselijk Belang en de Garderense Ondernemersvereniging (GOV).”

Handhaving

Er is vanuit de gemeente Barneveld en politie de komende periode aandacht voor handhaving en waar mogelijk wordt extra gecontroleerd. In de toekomst wordt bezien hoe handhaving verder wordt vormgegeven.