Omwonenden denken mee over invulling van het Pastoriebos in Voorthuizen

21 juli 2023. Maandagavond 4 september start de gemeente Barneveld samen met omwonenden van het Pastoriebos in Voorthuizen een co-creatieproces. Omwonenden hebben hiervoor een uitnodigingsbrief ontvangen. Tijdens deze avond start de gemeente het co-creatieproces en vraagt omwonenden mee te denken over de uiteindelijke invulling van het Pastoriebos. Dit historisch gebied met monumentale delen en een groen karakter is door de jaren heen verschoven van agrarisch naar tuin en is nu een bos geworden.

Het co-creatieproces houdt in dat gezamenlijk, omwonenden en gemeente, het project definiëren en invullen. We beginnen zonder ontwerp, waarbij de ideeën en de wensen van de omgeving worden vertaald naar een landschapsontwerp. Eventuele uitdagingen die we tegenkomen, zullen we bespreken en samen zoeken we naar oplossingen. Samen met omwonenden en aangrenzende scholen streven wij ernaar het ontwerp voor het Pastoriebos te realiseren.

De gemeenteraad heeft enkele kaders meegegeven voor het gemeentelijke deel van het Pastorie- en sparrenbos (het rood omcirkelde gebied op de luchtfoto). Er dient een plan te worden opgesteld voor herinrichting, renovatie of opknappen, waarbij de inwoners van Voorthuizen worden betrokken. Daarnaast moet een groener Voorthuizen het uitgangspunt zijn bij het opstellen van dit plan.

In de ontwerpfase zullen de wensen worden vertaald naar een voorlopig ontwerp, dat door meerdere mensen uit de buurt zal worden getoetst. Op basis van de ontvangen opmerkingen zal het ontwerp worden aangepast en uiteindelijk definitief worden gemaakt.