Burgemeester Van der Tak sluit panden na vondst drugsafval

24 augustus 2024. Op last van burgemeester Jacco van der Tak zijn een leegstaande boerderij en stallen aan de Nijkerkerweg in Barneveld gesloten voor de duur van zes maanden. Dit besluit volgt na de vondst van een grote hoeveelheid drugsafval en een handelsvoorraad GHB op het perceel. Dit gebeurde eind juli 2023.

De burgemeester heeft op grond van de Opiumwet een zelfstandige wettelijke bevoegdheid om tot sluiting van panden over te gaan als er sprake is van drugscriminaliteit (het zogenaamde Damoclesbeleid). Daarmee wil de burgemeester drugscriminaliteit en verstoring van de openbare orde tegengaan.

"Drugshandel en -productie wordt vaak aangestuurd door criminele organisaties en gaat gepaard met andere criminele activiteiten, zoals geweld en witwassen. Dit tast in ernstige mate het veiligheidsgevoel in onze samenleving aan. Daarom hanteren wij in de gemeente Barneveld een zero tolerance beleid ten aanzien van drugscriminaliteit”, aldus burgemeester Jacco van der Tak.

Op vrijdag 21 juli 2023 kreeg de politie een melding dat er vaten uit een vrachtwagen geladen werden bij de voormalige boerderij aan de Nijkerkerweg te Barneveld. Tijdens het onderzoek van de politie werd er in de woning een handelshoeveelheid GHB aangetroffen. Op het bijbehorende erf en in een loopstal werden in totaal 279 verpakkingen (jerrycans en vaten) gevonden. Deze waren gevuld met ongeveer 8.000 liter vloeibaar (drugs)afval. Ook werden (voorbereidende) activiteiten aangetroffen voor de lozing van drugsafval.

Afvalstoffen van de productie van synthetische drugs, kunnen leiden tot gevaarlijke situaties zoals brandgevaar, ontploffingsgevaar, aantasting van de woonomgeving, schade aan de gezondheid en aan het milieu. Het is daarom belangrijk verdachte signalen altijd te melden bij de politie (0900-8844) of Meld Misdaad Anoniem (0800-7000, www.meldmisdaadanoniem.nl).

Er zijn op 21 juli 2023 twee aanhoudingen verricht. Beiden zijn inmiddels vrijgelaten in afwachting van hun rechtszaak.