Burgemeester en wethouders ervaren hoe het is om fysiek beperkt te zijn

6 oktober 2023. Vrijdagmiddag 6 oktober waren burgemeester Jacco van der Tak en wethouders Wim Oosterwijk, Jolanda de Heer en Bennie Wijnne voor even ‘fysiek gehandicapt’. Gezeten in een rolstoel of met een speciale ‘slecht zicht’ bril op, maakten zij een rondje door het centrum van Barneveld om te ervaren hoe het is om fysiek beperkt te zijn. Ze werden hiervoor uitgenodigd door de Gehandicaptenraad Barneveld (GRB) met als aanleiding de Week van de Toegankelijkheid. Tijdens deze week wordt er jaarlijks landelijke aandacht gevraagd voor de toegankelijkheid van onze samenleving voor mensen met een beperking. Vorig jaar maakten beleidsambtenaren van de gemeente ook al zo’n zelfde rondje in een rolstoel of als slechtziende.

Wethouder Jolanda de Heer: “Het was verhelderend, maar ook confronterend om te ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten of niet goed te kunnen zien. Deze waardevolle ervaring zal ons helpen om ons beter te kunnen verplaatsen in inwoners met een fysieke beperking. We hebben als gemeente de afgelopen jaren veel verbeterd in de toegankelijkheid van de openbare ruimte en voorzieningen, maar er moet ook nog veel gebeuren. De Gehandicaptenraad adviseert ons bij het bepalen van de keuzes die we daarin maken.”

Werken aan een toegankelijker Barneveld

De gemeente werkt continu aan het verbeteren van de toegankelijkheid van de openbare ruimte en gebouwen. Ontwerpen voor herinrichting van de infrastructuur worden standaard getoetst op toegankelijkheid. In 2023 zijn onder andere de volgende projecten al opgeleverd:

  • Mobiele zwembadlift in het Oosterbosbad
  • Nieuwe openbare toiletten in Voorthuizen en Barneveld, ook toegankelijk voor mindervaliden
  • Toegankelijke bushalte aan de Postweg in de Glind
  • Verlagingen van het trottoir op de Wethouder Rebellaan in Barneveld
  • Toegankelijke voetgangersoversteekplaats Thorbeckelaan in Barneveld

Daarnaast zijn er diverse projecten in uitvoering, zoals de grootschalige herinrichting van de Churchillstraat, herinrichting van de Hessenweg en de rotonde op de Bouwheerstraat. Ook bij deze projecten wordt het verbeteren van de toegankelijkheid meegenomen. Verder worden de blindegeleidelijnen op het Raadhuisplein en de rotonde Plantagelaan-Amersfoortsestraat binnenkort aangepast en nieuwe blindegeleidelijnen gelegd tussen het treinstation Barneveld Centrum en de naastgelegen bushaltes. Deze bushaltes waren in 2022 al volledig toegankelijk gemaakt, alleen de route ernaartoe nog niet.