Overzicht van ruim 200 jaar gemeentebestuur onthuld

Burgemeester Jan Luteijn heeft  op 20 december in de publiekshal van het gemeentehuis een ‘bladermuur’ onthuld. Deze bladermuur geeft op een originele manier een overzicht van de bestuurlijke geschiedenis van onze gemeente sinds 1812: wie waren onze burgemeesters, raadsleden en wethouders?

‘Bladerbare’ wandpanelen per bestuurlijke periode geven een overzicht van wetenswaardigheden over onze gemeenteraden en colleges van vroeger tot heden.

Vanaf 1812

De bestuurlijke geschiedenis van Barneveld begint al in 1812.  Kort na de inlijving bij Frankrijk. Toen werd dit grondgebied verdeeld in de gemeenten (toen ‘mairiën’ geheten)  Barneveld, Voorthuizen en Garderen. Deze indeling bleef bestaan tot 1818, toen de 3 gemeenten weer werden verenigd tot het ‘schoutambt’, de latere gemeente, Barneveld. Natuurlijk gaat de geschiedenis van Barneveld en dit gebied nog verder terug, maar toen was er nog geen gemeenteraad.

Namen en gegevens van de vele bestuurders

Uit het archief zijn alle namen en gegevens van de vele bestuurders bij elkaar gezocht. Bezoekers en belangstellenden kunnen in de bladermuur in de publiekshal makkelijk terugzoeken wie bijvoorbeeld de eerste burgemeester was en wie het eerste vrouwelijke raadslid. Wisselingen in gemeenteraad of college zijn zichtbaar per bestuursperiode. Boven de wandpanelen hangen de foto’s van de huidige raadsleden en het college van burgemeester en wethouders.