Coronavirus
Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle. Op deze pagina vindt u meer informatie over de maatregelen die de overheid neemt om verspreiding van het virus te voorkomen. Ook vindt u meer informatie over de lokale gevolgen en steunmaatregelen.
Bekijk de samenvatting van de persconferentie van 13 april op de website van de Rijksoverheid.
Avondklok
In Nederland geldt een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 22.00 uur en 04.30 uur binnen blijft. Deze zware maatregel moet ervoor zorgen dat minder mensen elkaar ontmoeten. Zo voorkomen we verspreiding van het coronavirus.
Lees meer over de avondklok op de website van de Rijksoverheid.
Moet u toch op straat zijn?
Moet u tijdens de avondklok toch op straat zijn? Dan moet u een Eigen verklaring avondklok of een Werkgeversverklaring avondklok bij u dragen.
Lees meer over de Eigen verklaring avondklok en de Werkgeversverklaring avondklok op de website van de Rijksoverheid.

Actuele maatregelen

Geen versoepeling lockdown
Alle huidige maatregelen worden verlengd tot en met 27 april. Op 20 april is een volgende persconferentie over wat er na 27 april mogelijk is.
Een uitzondering is de buitenschoolse opvang. Dit gaat vanaf 19 april weer open voor alle kinderen.
- De avondklok is van 22.00 tot 04.30 uur. Dit betekent dat iedereen tussen die tijden binnen blijft.
- Het negatief reisadvies wordt verlengd tot en met 15 mei. Voor reizen buiten Nederland geldt: reis alleen als dit echt noodzakelijk is.
Lees meer over de verlenging van de maatregelen op de website van de Rijkoverheid.
Mondkapjesplicht
- Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het dragen van een mondkapje in winkels en op veel andere plekken verplicht. Dit geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over de regels en adviezen rondom het gebruik van mondkapjes.
- Draag ook bij bezoek (op afspraak) aan het gemeentehuis een mondkapje.
- Mondkapje weggooien? Gooi deze bij het restafval en spoel ze niet door het toilet.
Vaccinatie tegen het coronavirus
Het vaccineren is gestart. Kwetsbare mensen en zorgmedewerkers worden eerst gevaccineerd. U wordt uitgenodigd als u aan de beurt bent.
Centrale vaccinatielocatie in Barneveld
De GGD Gelderland Midden heeft een centrale vaccinatielocatie in Barneveld. De priklocatie is in de Midden Nederland Hallen. Wilt u meer informatie over deze locatie of heeft u vragen over uw vaccinatie? Kijk dan op de site van GGD Gelderland Midden of bel de GGD op T 0800 8446 000.
Weet u niet hoe u bij een priklocatie moet komen? In sommige gevallen kan het Rode Kruis zorgen voor vervoer.
Lees ook meer over vaccineren op de website van de Rijksoverheid.
Klachten? Laat u testen!
Iedereen blijft thuis bij klachten en laat zich testen. Daarmee kan het allergrootste deel van de besmettingen worden voorkomen. Bij een positieve testuitslag volgt dan bron- en contactonderzoek. Daarmee verbetert het zicht op de verspreiding van het virus. En kan snel en gericht worden bijgestuurd om de verspreiding tegen te gaan, daar waar het virus oplaait.
De GGD-testlocatie is in ’t Trefpunt, Roelenengweg 25, 3781 BA in Voorthuizen. Vanaf de bebouwde kom staat de route met borden aangegeven.
In thuisquarantaine
Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen kan het nodig zijn dat u thuis blijft en geen bezoek ontvangt. Dit heet in (thuis)quarantaine gaan.
Zie: In thuisquarantaine door corona Informatie van de rijksoverheid.
Coronamaatregelen gemeentehuis
In verband met de coronacrisis is de bereikbaarheid van de gemeente aangepast. Het gemeentehuis is alleen open op afspraak.
Meer weten over
Onderwijs en (nood-)opvang
Scholen
- De scholen gaan langzamderhand (gedeeltelijk) weer open.
- Houd de informatie van de school van uw kind in de gaten.
Kinderopvang, peuteropvang en gastouderopvang
- De kinderopvang, peuteropvang en gastouderopvang zijn gewoon open.
- Er zijn extra maatregelen om verspreiding van het virus verder te beperken. Deze organisaties informeren u over de extra maatregelen.
Kinderopvang: noodopvang
- De buitenschoolse opvang blijft voorlopig gesloten.
- Er is wel noodopvang voor kinderen van ouders die een cruciaal beroep hebben. Of als hun kind in een kwetsbare situatie zit.
Vergoeding eigen bijdrage
- Ouders hebben recht op vergoeding van de eigen bijdrage in de periode dat de opvang was gesloten.
- Lees meer hierover op de website van de Sociale Verzekeringsbank.
Meer informatie
Op de website van de Rijksoverheid vindt u de laatste stand van zaken over onderwijs en kinderopvang en noodopvang.
Heeft u vragen?
Neem eerst contact op met de betrokken kinderopvangorganisaties en scholen. Heeft u daarna nog vragen? Neem dan contact op met de meldingsbalie onderwijs van gemeente Barneveld: T 14 0342 of per e-mail aanmeldingenonderwijs@barneveld.nl.
Huiselijk geweld melden
Bent u slachtoffer, omstander of pleger van huiselijk geweld of kindermishandeling? Of wilt u weten wat u kunt doen bij een vermoeden ervan? Praat dan via chat met een medewerker van Veilig Thuis. Dat kan ook anoniem. De chat is tot 9 februari overdag en ’s avonds tot 22.00 uur bereikbaar.
Het landelijke telefoonnummer 0800-2000 voor advies en meldingen is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Gevolgen voor ondernemers
Bent u zelfstandig ondernemer, komt u in de problemen door het coronavirus en wilt u weten wat of er speciale regelingen zijn? Op de website van de Rijksoverheid vindt u uitgebreide informatie voor ondernemers en bedrijven. Het Ondernemersloket Barneveld is het centrale aanspreekpunt voor ondernemen in onze gemeente. Voor meer informatie neemt u contact op via T 14 0342.
Tozo 3
De Tozo regeling is verlengd. Tozo 3 loopt van 1 oktober 2020 tot 1 april 2021.
Vanaf 1 april 2021 is er een vermogenstoets. Dit is Tozo 4 en die loopt tot 1 juli 2021.
Op de Tozo pagina vindt u het aanvraagformulier voor Tozo 3. Daar staat ook een wijzigingsformulier.
Toets op beschikbare geldmiddelen nog niet ingevoerd
Het kabinet heeft besloten de toets op beschikbare geldmiddelen per 1 april in te voeren.
Naar de kerk, moskee, synagoge of ander gebedshuis
U mag naar de kerk, moskee, synagoge of ander gebedshuis als u een vaste zitplaats heeft. Als u 18 jaar of ouder bent moet u ook 1,5 meter afstand houden tot mensen buiten uw huishouden. U krijgt het advies niet te zingen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
De minister van Justitie & Veiligheid en religieuze organisaties hebben samen afgesproken:
- In de kerk, moskee, synagoge of ander gebedshuis zijn zoveel mogelijk maximaal 30 personen aanwezig. Dit is exclusief betrokkenen bij de dienst.
- Diensten zijn zoveel mogelijk digitaal.
De overheid mag volgens de wet de vrijheid van godsdienst of levensovertuiging niet beperken. Dat betekent dat de overheid de maatregel van maximaal 30 personen in een binnenruimte niet kan opleggen voor religieuze bijeenkomsten.
Blijf via deze pagina op de website van Rijksoverheid op de hoogte van de actuele informatie.
Trouwen of partnerschap registreren
- De coronamaatregelen zijn van invloed zijn op huwelijksvoltrekkingen en bruiloftsfeesten in de gemeente Barneveld. Kijk voor de actuele regelgeving op de pagina van de Rijksoverheid over bruiloften.
- Er mogen tijdelijk maximaal 18 personen in de trouwzaal van het Oude Raadhuis (naast de bode en de trouwambtenaar). Zo is er voldoende ruimte om 1,5 meter afstand tot elkaar te houden.
Meer informatie over trouwen of partnerschap registreren.
Bijeenkomsten en evenementen
Evenementen zijn verboden. Er zijn enkele uitzonderingen. Voor bijeenkomsten gelden strikte regels voor binnen en buiten. Vind ze op de website van de Rijksoverheid.
Bijeenkomsten van de gemeente Barneveld
Informatiebijeenkomsten en inloopactiviteiten van de gemeente Barneveld gaan meestal niet door. Waar mogelijk wordt een online alternatief georganiseerd. Bij twijfel kunt u informeren bij degene van wie u de oorspronkelijke uitnodiging heeft ontvangen of bellen naar 14 0342.
Bijeenkomsten van anderen
Veel organisaties en locaties in de gemeente Barneveld hebben activiteiten geschrapt of beperkt. Neem voor meer informatie over activiteiten en evenementen rechtstreeks contact op met de organisatoren.
Begrafenissen en uitvaarten
Voor mensen die bijeenkomen voor een uitvaart gelden niet de regels voor maximale groepsgrootte. Bij een uitvaart mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn.
Op de website van de Rijksoverheid leest u veelgestelde vragen over het coronavirus en uitvaarten.
Reizen en op vakantie gaan
Reizen binnen Nederland
Blijf zoveel mogelijk thuis. Vermijd niet noodzakelijke reizen. Gaat u toch op vakantie? Blijf dan zoveel mogelijk op uw vakantieadres en reis zo min mogelijk. Vermijd drukke plekken. Laat u testen bij klachten die lijken op corona.
Reizen naar het buitenland
Maak en boek geen reizen naar het buitenland tot half maart, tenzij strikt noodzakelijk. Vakantie en familiebezoek zijn geen noodzakelijke reizen. Gaat u toch op reis? Controleer dan eerst het reisadvies op Nederlandwereldwijd.nl. Download de Reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Houd er rekening mee dat de situatie in een land snel kan veranderen.
Reizen met de Valleihopper
- De Valleihopper blijft vooralsnog rijden tot 01:00 uur (net als het OV).
- Reizigers moeten een geldige reden hebben om na 20.00 een reis te starten. Ze moeten hiervoor een ‘Eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben.
- Zie verder: Avondklok en reizen met de Valleihopper.
Vakantieverblijven in de gemeente Barneveld
Vakantieparken en campings in de gemeente Barneveld moeten zich houden aan de landelijk coronaregels. De voorzitter van de veiligheidsregio kan als het nodig is locaties sluiten. Bijvoorbeeld omdat er gevaar is voor veel coronabesmettingen. Barneveld valt onder de Veiligheidsregio Gelderland-Midden. De burgemeester kan besluiten over situaties binnen de gemeente. Bekijk de website van de Rijksoverheid voor meer informatie over regionale maatregelen.
Meer informatie
Op de website van de Rijksoverheid vindt u alles over reizen, op vakantie gaan en quarantaineregels bij terugkeer uit het buitenland.
Sporten
Het kabinet wil het aantal reisbewegingen verminderen. Dit heeft invloed op de sport. Lees de spelregels voor sport op de website van de Rijksoverheid.
Heeft u nog een vraag?
- Bel de landelijke informatielijn van het RIVM: T 0800 1351
- Bel de GGD op T 0800 8446 000. De GGD krijgt veel vragen. Om wachttijden te voorkomen, vragen wij u eerst op genoemde websites te kijken of uw vraag hier beantwoord wordt. Vragen van artsen worden met voorrang beantwoord.
- Bel T 14 0342 voor vragen over de gemeente.