Samen levens-slim

Column oktober 2023

Het koningspaar kreeg deze zomer tijdens het streekbezoek de eerste aflevering van de podcast “Typisch Barnevelds” cadeau. Het bezoek was namelijk te kort om de veelzijdigheid van onze gemeente te laten zien. Daarom dus dit cadeau. De aflevering ging over het ondernemerschap in onze gemeente. De ‘ondernemendheid’ van onze inwoners en ondernemers is immers groot. Recent ben ik voor de tweede aflevering op zoek gegaan naar wat onze jongeren bezighoudt. Hoe zien zij hun toekomst? En wat is volgens hen “Typisch Barnevelds”?

‘Levens-slim’

Mijn zoektocht begon in de klas bij Erik van de Kamp, docent Mens & Maatschappij op het Johannes Fontanus College. In de spoelkeuken van Grandcafé Wijntje in Voorthuizen sprak ik jongeren met een bijbaantje en ontmoette ik de voorzitter van de jongerenraad, Sven Likkel. Daarna bracht ik een bezoek aan jongerencentrum Villa 29. Yusuf, die acteur wil worden, (“wilt u dat in uw column vermelden”) gaf me een hoopvolle les mee. “Nooit vergeten, je hebt ‘levens-slim’ en je hebt ‘school-slim’. Ook al doe je vwo of je doet basis. Het maakt niet uit. Je komt er wel als je gewoon je ding blijft doen. Hou je hoop hoog.”

Keetbezoek

Maar wat is volgens jongeren “Typisch Barnevelds”? Voor de podcast wilde ik ook in een keet met jongeren in gesprek gaan. Want een keet is volgens mij best typerend voor onze regio. ‘Hard werken’ leidt op sommige plekken tot ‘hard ontspannen’. Alleen dàt feest ging niet door. Om nou de burgemeester over de vloer te hebben. Nee. Dat liever niet. Een 18-jarige jongen zei erover: “Ik heb vrienden van net geen 18 die een biertje willen drinken. Als de burgemeester op bezoek komt, dan is het gelijk afgelopen”. Wat mij betreft een gemiste kans, want middelengebruik (alcohol, lachgas en drugs) is een onderwerp waar we het wel met elkaar over moeten hebben in onze gemeente. Een preventieve aanpak is beter dan alleen maatregelen achteraf te nemen. Iets waaraan we in het nieuwe programma ‘Opgroeien in een Kansrijke Omgeving’ als gemeente aandacht aan besteden.

Samen veilig

Onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties verdienen een veilige gemeente. Daarom hebben we recent met de politie, Openbaar Ministerie, onze gemeente en de gemeenten Nijkerk en Scherpenzeel voor de komende jaren weer een nieuw integraal veiligheidsplan gemaakt. Komende maand bespreken we dit in onze gemeenteraad. Dit plan gaat ook over de aanpak van middelengebruik. Zeker in combinatie met deelname aan het verkeer, want dat is simpelweg ‘niet ok’.

Samen schouders eronder

Regelmatig krijg ik een bericht van de politie of brandweer over (ernstige) ongevallen met letsel, soms met afschuwelijke gevolgen. U hoort er vast ook van. Of u leest het in de krant of op sociale media. Hierover maak ik me echt zorgen. In het slechtste geval is er sprake van (overmatig) gebruik van alcohol of drugs. Dat roept bij mij dan gelijk het gevoel op: hadden we dit kunnen voorkomen? En hoe dan?

Vrijdagmiddagborrel

Het integrale veiligheidsplan werken we uit in een uitvoeringsplan. Met maatregelen overzichtelijk  uitgewerkt in concrete acties. Daarnaast begint het bij een eerlijk gesprek over dit diepgewortelde probleem. Op de juiste plek de dialoog te zoeken, bereid zijn om naar elkaar te luisteren is belangrijk. Dan worden we samen ‘levens-slimmer’. Mocht je dit lezen en het gesprek over het middelengebruik durven aan te gaan, nodig me dan vooral uit voor een gesprek in de keet of bij de vrijdagmiddagborrel. Mail de uitnodiging hiervoor naar m.blommert@barneveld.nl.

Podcast

Nieuwsgierig naar de podcast en wat jongeren in onze gemeente bezighoudt? Hoe ze hun toekomst zien? En wat volgens hen “Typisch Barnevelds” is? Vanaf 10 november 2023 is deze te beluisteren via de podcast-app (apple, google of spotify). Veel luisterplezier! En om optimistisch af te sluiten zo voor het weekend, een waarderende noot. Want het waren vooral leuke gesprekken. Spontaan. Eerlijk. Onze jongeren willen én kunnen wat. Naast hun studie zetten zich in bij een sportclub of ze werken om inkomsten te genereren. Ze zitten meestal niet op hun handen. Weten van aanpakken. Zulke gesprekken geven mij vertrouwen in de toekomst!