Iets kleins doen voor je omgeving maakt hoopvoller

Column 12 januari 2024

Elk verhaal van iedere inwoner doet ertoe. Iets kleins doen in je eigen omgeving maakt jezelf en de ander hoopvoller. Bij de nieuwjaarsreceptie sprak ik daarom over ‘Tekenen van Hoop’ in deze onrustige tijden. Daarnaast zijn er op deze avond een aantal verhalen van inwoners uitgelicht. Graag deel ik in deze column de bijzondere verhalen van onze inwoners.

Leg het vast

In 2023 waren er in totaal 212 echtparen die een huwelijksjubileum van 50 jaar of meer vierden. Bijzonder! Ook veel bedrijven vierden een meerjarig bestaan. Dus hoe mooi is het om bij de nieuwjaarsreceptie een jubilerend ondernemend echtpaar in het zonnetje te zetten. Albert en Jeannette uit Stroe van ‘Online Barneveld’ vierden hun 10-jarige jubileum. Uniek dat er 10 jaar aan videoverhalen zijn gemaakt die ons bijeenkomsten en evenementen in onze gemeente laten herbeleven. Momenten van ontmoeting en verbinding!

Durf te kiezen

Nog een aansprekend voorbeeld komt uit Voorthuizen. Ondernemer Erik van Leijenhorst sleepte de landelijke eretitel ‘Tweewielerwinkel van het jaar' binnen. In de ‘twee-wieler-wereld’ vergelijkbaar met het winnen van de Tour de France. Een kleine winkel met de omzet van een grote zaak, aldus tweewieler.nl. Zijn geheim? “Durf te kiezen! Voor merken, voor klanten, voor mensen en voor jezelf”.

Zorgen

Aan de andere kant zijn er mensen die zich zorgen maken. Neem Shem Tov Levi. Een Joodse ondernemer in Barneveld die besloot zijn restaurant McLevi te sluiten. Dit vanwege een gevoel van onveiligheid als gevolg van de toegenomen Jodenhaat na het uitbreken van het conflict tussen Israël en Hamas. Discriminatie en haat zijn onverteerbaar. Laten we hopen op vrede en elke dag werk maken van het in de waarde laten van de ander. Waardevol dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei deze week voor alle geschiedenisdocenten in Nederland een magazine introduceerde hoe je de Holocaust bespreekt in de les. Het is immers een verhaal dat we moeten blijven vertellen.  

Pot augurken

In onze tijd lijken tegenstellingen soms onoverbrugbaar en wordt de ander zomaar een ‘obstakel’. Wat brengt ons het “wij-zij” denken? Waarom hanteren we soms taal met labels die het diskwalificeren van de ander versterken? Wat mij betreft horen etiketten op een pot augurken. Niet op een ander mens. Waren we niet dat land van 15 miljoen mensen op dat hele kleine stukje aarde? Waar je mensen in hun waarde laat? Zo belangrijk om tijdens de nieuwjaarsreceptie naast alle lichtpuntjes hier óók bij stil te staan.

Vroeg beginnen

Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen. Spulletjes verkopen en de opbrengst schenken aan een goed doel. Vajèn (10) en Sien (10) uit Barneveld schreven mij een brief of dit mocht. Mijn antwoord was: ‘Ja’! De kracht zit in het maken van kleine stapjes. Kleine ‘tekenen van hoop’ die je aanmoedigen door te gaan. Als je jong bent en je wilt ondernemen ten goede van een ander, dan is dat alleen maar aan te moedigen.    

Bestelling

Dezelfde avond vroeg een gemeenteraadslid mij na afloop van de receptie: “En burgemeester… zelf ook iets gekocht bij Vajèn & Sien voor het goede doel?” Eerlijkheidshalve moest ik bekennen van niet. “Interesse in een set handgemaakte ansichtkaarten? Dan regel ik het gelijk”, aldus het gemeenteraadslid. Zo gezegd, zo gedaan.

Onbetaalbaar

Afgelopen woensdag ging ik bij de meiden langs om mijn bestelling op te halen. Na een spontane ontvangst, vertelden ze me trots over hoe ze het aanpakken. Alleen al hun enthousiasme is onbetaalbaar. En het goede doel? “Dat is Kika, voor kinderen die ernstig ziek zijn. Daar hebben we ruim 100 euro voor opgehaald”, was het antwoord. Hoe hoopgevend zo’n voorbeeld als Vajèn en Sien.

Pasgeboren lammetjes

Zorgen waren er afgelopen jaar voor Gert van de Bor uit Kootwijkerbroek. Ondernemer van een begrazingsbedrijf met heideschapen. Zijn kudde, net als bij veel anderen, kreeg te maken met het blauwtongvirus. Tijdens de receptie nodigde ik hem daarom ook uit op het podium. Kort na de receptie bleek uit een whatsappbericht dat ik van Gert ontving dat er gezonde pasgeboren lammetjes ter wereld zijn gekomen. Prachtig!

Hoop doet leven

Hoop gaat over het verlangen naar een betere toekomst, ondanks dat het nu soms onzeker is. Hoop doet leven. En leven geeft hoop. De pasgeboren lammetjes zijn daar een mooi voorbeeld van. Onderzoek toont aan dat hoop mentale veerkracht geeft en helpt om beter om te gaan met angst en stress. Iets kleins doen in je eigen omgeving, maakt jezelf en de ander hoopvoller. Wat mij betreft een goed voornemen voor ons allen voor 2024. Alle goeds voor 2024 toegewenst. Op een hoopvol jaar!