Hoe erg is het om te twijfelen?

Column, 27 oktober 2023

Iedereen twijfelt wel eens. Twijfels brengen je soms aan het wankelen. Ze dansen in je gedachten. Gaan in gesprek met je. Zelf heb ik dit ervaren met de sollicitatie voor het burgemeesterschap. Wat zeg je tijdens zo’n sollicitatiegesprek? Maar ook de “achteraf-twijfel”. Heb ik wel gezegd wat ik wilde zeggen en is het overgekomen zoals ik het bedoelde? Gek genoeg groeien we op met het idee dat als je twijfelt, je onzeker bent. Want als je twijfelt, ben je bang voor de negatieve gevolgen van een keuze. Maar hoe erg is het om te twijfelen?

Saai

Als je altijd vasthoudt aan vaste denkpatronen, kom je niet snel op andere ideeën. Dat zou nogal saai zijn, toch? Twijfel is als een koplamp die nieuwe wegen verlicht. Een verassende invalshoek geeft. Het kan ook helpen om het scherper te zien. Creatiever te zijn bij het oplossen van problemen, alternatieve oplossingen te verkennen en soms kun je anders tegen situaties aan gaan kijken. Twijfel kan ook zomaar verbinding geven. Een ander kan je verder helpen bij het maken van een keuze of het vormen van je mening.

95 stellingen

Op 31 oktober is het hervormingsdag. Een dag die doet denken aan Maarten Luther. Op 31 oktober 1517 spijkerde Luther zijn "95 stellingen" aan de deur van de slotkerk in Wittenberg. De stellingen waren heldere standpunten, zonder twijfel. Maar voorafgaand hieraan was Luther gaan twijfelen aan de orde waar hij eerder vertrouwd mee was. De ’95 stellingen’ waren zijn manier om de aandacht te vestigen op dingen waar hij aan twijfelde. Dit veranderde in de jaren daarna niet alleen de kijk op religie, het droeg ook bij aan de verandering in het bestuur.

Opkomstplicht

In de eeuwen daarna heeft dit meer en meer vorm gekregen. Ook in Nederland. Wat veel mensen niet weten, is dat van 1917 tot 1970 er sprake was van een opkomstplicht bij de verkiezingen. Alle stemgerechtigden waren verplicht om een stem uit te brengen. Kwam je niet opdagen dan riskeerde je een boete van enkele guldens. In andere landen werd het stemrecht je dan zelfs afgenomen, maar in ons land is daar gelukkig nooit sprake van geweest. Dan realiseer je je eens te meer dat het stemrecht iets is om te koesteren.

Omwenteling

De eerste keer dat ik zelf mocht stemmen, ben ik niet vergeten. Dat was in 2002 in Pernis bij de gemeenteraadsverkiezingen. Het was een bijzondere tijd met de opkomst van Pim Fortuyn, toen voor Leefbaar Rotterdam. Een verkiezing die leidde tot een grote politieke omwenteling in de gemeentepolitiek van Rotterdam. Het liet zien wat de democratie in een land in beweging kan zetten.

Geen twijfel

Over goed een maand mogen we naar de stembus. Iedere stemgerechtigde vanaf 18 jaar wil ik aanmoedigen om te gaan stemmen. Laat daar geen twijfel over bestaan! Een democratie werkt alleen als zo veel mogelijk mensen een stem uitbrengen. Dat is nodig om een goede afspiegeling van onze bevolking in onze nationale volksvertegenwoordiging te krijgen. Om zo in de Tweede Kamer bij te dragen aan goed bestuur voor ons land.

Makkelijke kost

De verkiezingen, een stem uitbrengen is niet voor iedereen makkelijke kost. Omdat je het niet zo goed begrijpt of weinig erover weet. Of denk aan mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Voor iedereen die behoefte heeft aan een (simpele) uitleg is er een Verkiezingskrant gemaakt. Hierin staat in eenvoudige taal voorzien van heldere illustraties waar de Tweede Kamerverkiezingen over gaan, hoe stemmen werkt en wat de Tweede Kamer precies doet. Deze krant is gratis af te halen bij het gemeentehuis, de bibliotheek of de dorpshuizen in onze gemeente. Of te downloaden via www.onderwijsinformatie.nl/prodemos/(Verwijst naar een externe website).

Historisch hoog

Op 22 november 2023 zijn de verkiezingen. Op die dag hoop ik mijn stem uit te brengen en een rondje maken langs een aantal stembureaus in onze dorpen. Hoe mooi zou het zijn om voor onze gemeente te mogen rekenen op een historisch hoge opkomst. Dus noteer 22 november alvast op de kalender of in uw agenda, twijfel in de tussentijd gerust, maar laat op de 22e uw stem gelden.