De moeite waard om krachten te bundelen
Column 5 juli 2024
Het bundelen van krachten is niet altijd eenvoudig, maar vaak wel de moeite waard. In Europa als lidstaten, door samenwerking tussen de Nederlandse gemeenten, door ondernemers in ondernemersverenigingen of door inwoners in buurtcomités. Zelfs ons Nederlands voetbalelftal is een nodige vorm van samenwerking. Samen sterk dus! Samen kom je ook verder.
Niet in je eentje
Nooit meer oorlog. Dat was de drijfveer voor de samenwerking binnen Europa na de Tweede Wereldoorlog. Deze Europese samenwerking lijkt tegenwoordig harder nodig dan ooit. Ingewikkelde vraagstukken, zoals het klimaat, energie of migratie los je niet zomaar even in je eentje op. Net zomin als het waarborgen van onze veiligheid. Krachten bundelen dus!
Vooruitgeschoven post
De kabinetsformatie had opnieuw tijd nodig en daardoor leek het soms op een steeds verder ‘vooruitgeschoven post’. Krachten bundelen is niet altijd eenvoudig en duurde daarom even. Na 223 dagen formeren is nu het kabinet ‘Schoof’ een feit. Het hoofdlijnenakkoord geldt als basis voor het nog vast te stellen regeerakkoord. Naast deze inhoudelijke uitwerking is ook het bouwen aan vertrouwen door de overheid van belang. Tussen de inwoners en de overheid. Tussen de Rijksoverheid en de gemeenten. Hopelijk zoekt de landelijke politiek de samenwerking met gemeenten als mede-overheid. Waar we het als gemeenten in dit gesprek zeker over moeten hebben zijn de financiële middelen voor gemeenten.
Taken & knaken
Gemeenten hebben met elkaar de krachten gebundeld in de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Zinvol, omdat juist de gemeenten - als eerste overheid - het dichtst bij mensen staan. Vanuit de gezamenlijkheid van de VNG gaan we het gesprek aan met ‘Den Haag’. Het gaat dan niet alleen over de taken die we onze kant opgeschoven krijgen. Het gaat óók over de ‘knaken’ bij deze taken. Want het uitvoeren van taken vraagt om een realistische financiële positie van gemeenten. Door dit als gemeenten samen bespreekbaar te maken, zijn we samen sterk. En dat is nodig, want dit heeft impact op alle inwoners! Hoe dit gesprek ook uitpakt, als gemeente moeten we ook zelf aan de bak met onze financiën. De gemeenteraad spreekt hierover volgende week woensdag.
Samenlevingskracht
Krachtig zijn initiatieven die ontstaan vanuit de samenleving zelf. Samenlevingskracht noem ik dat. Zoals bijvoorbeeld de ‘doendenkers’. Een initiatief waarbij inwoners meedenken, concrete acties bedenken om bij te dragen aan een plezierige gemeente om in te wonen en te werken. Het initiatief nodigt de deelnemers uit om te dromen over de toekomst. Waardevol dat deze ‘doendenkers’ durven te dromen en geheel vrijwillig de krachten bundelen om tot actie te komen! Of wat te denken van ‘Nuchter Kootwijkerbroek’. Een betekenisvol initiatief om samen wat te doen tegen deelname aan het verkeer met drugs of alcohol. Een goede zaak dat kerken, ondernemers, verenigingen, plaatselijk belang, etc. hier samen de schouders onder zetten.
Klinkende zege
Krachten bundelen maakt sterk. Dat geldt bij de overheid, op Europees, landelijk en lokaal niveau. Bij de gemeente en in de samenleving. En om actueel te blijven: ook in het voetbal. Alleen door goed samenspel bereik je het doel. Zo wist het Nederlands elftal afgelopen dinsdag, net als het Turkse team, een klinkende zege te boeken. De vraag is alleen: wie gaat er zaterdagavond in de kwartfinale met de winst vandoor? Ongeacht de einduitslag, laten we er met elkaar een sportieve zaterdagavond van maken. Fijne wedstrijd!
Reageren? Stuur een bericht naar: j.vandertak@barneveld.nl(Verwijst naar een e-mailadres)