Vragen en antwoorden over Fipronil in eieren

We zetten op een rij waar consumenten en ondernemers terecht kunnen voor meer informatie.

Bij diverse pluimveebedrijven in Nederland  is de afgelopen weken het verboden middel fipronil in eieren aangetroffen. Dit middel is waarschijnlijk in de eieren terechtgekomen via een behandeling tegen bloedluis bij kippen door een servicebedrijf.

De ontwikkelingen rond deze besmetting van pluimveebedrijven hebben grote impact op de agrarische sector in de Gelderse Vallei. Veel bedrijven krijgen te maken met ingrijpende maatregelen. Het gemeentebestuur van Barneveld leeft intens mee met alle betrokkenen. Na de vogelgriep is dit voor pluimveehouders een nieuwe klap die zij krijgen te verwerken. 

Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) publiceert de meest actuele informatie over het onderzoek, de maatregelen en waarschuwingen op haar website: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/biociden/fipronil-in-eieren. Deze informatie is uitgewerkt voor bedrijven, geblokkeerde bedrijven en consumenten.

Meldpunt Gelderse Vallei fipronil problematiek

Het Poultry Expertise Centre heeft een meldpunt waar pluimveehouders uit de Gelderse Vallei terecht kunnen met vragen over de fipronil problematiek. Dit is in overleg, en in samenwerking met LTO Noord, afdeling Gelderse Vallei en de gemeenten in de regio tot stand gekomen. Het meldpunt is speciaal voor alle pluimveehouders die direct of indirect met de problematiek te maken hebben. Het meldpunt is bedoeld om eerste aanspreekpunt te zijn, vragen te beantwoorden en knelpunten te inventariseren en door te geven aan de betrokken instanties. Het meldpunt kan direct verwijzen naar (hulp-) diensten.

Het meldpunt is te bereiken op: T 088 020 6410 en E .
Zie ook www.poultryexpertisecentre.com.

Ondersteuning bij financiële problemen

Ondernemers uit de gemeente Barneveld die door de maatregelen in financiële problemen komen, kunnen contact opnemen met het Bureau Zelfstandigen van de gemeente Barneveld. Bijvoorbeeld voor bijstand voor zelfstandige ondernemers. Contactpersoon Marjolijn Goldhoorn bespreekt met hen de eventuele mogelijkheden voor ondersteuning. Dit doet zij ook voor de gemeentes Woudenberg en Scherpenzeel. Zij is bereikbaar via e-mail: of via T 14 0342.

Daarnaast is de gemeente Barneveld aangesloten bij 155 Help een bedrijf  van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK). Ondernemers met financiële problemen kunnen een beroep kunnen doen op de diensten van 155 via www.155.nl.

Naar overzicht