Units geplaatst op tijdelijke crisisnoodopvang Voorthuizen

De crisisnoodopvang op Vakantiepark Ackersate in Voorthuizen krijgt steeds meer vorm. Inmiddels zijn tijdelijke units geplaatst om plaats te bieden aan ongeveer 85 asielzoekers. De units worden aan het eind van het jaar weer weggehaald.

Inrichting van de opvangplek

De units hebben een sobere inrichting om te slapen en te leven. Rondom het terrein zit een omheining. De bewoners van de units maken gebruik van een bestaand toiletgebouw binnen die omheining. Eten en drinken wordt gezamenlijk op de opvangplek geregeld. Ook zijn er 24 uur per dag beveiligers en tolken aanwezig die de vluchtelingen begeleiden en helpen. Het COA zorgt voor de medische en psychische begeleiding van de vluchtelingen. Het terrein is afgesloten en alleen toegankelijk voor de asielzoekers.

Huisregels

De bewoners van de tijdelijke crisisnoodopvang kunnen zich vrij bewegen. Vaak zijn het mensen die een moeilijke reis achter de rug hebben. Ervaring leert dat zij blij zijn met de opvanglocatie en eerst bij moeten komen. Ze mogen vrij bewegen, maar er zijn wel huisregels, bijvoorbeeld dat ze stil zijn tussen 22.00 en 8.00 uur.

Dagplanning

Asielzoekers mogen in Nederland niet werken of naar school gaan, totdat zij een status hebben. In een crisisnoodopvang is ook geen vast lesaanbod/school voor kinderen. Samen met maatschappelijke organisaties wordt gekeken waar de asielzoekers behoefte aan hebben. Zo wordt er een dagplanning gemaakt met activiteiten die passen bij de mensen.  Ook houden zij hun eigen unit schoon en zijn er andere huishoudelijke klussen.