Barneveld 42 Nederlanders rijker

15 december 2022. De gemeente Barneveld is 42 Nederlanders rijker. Tijdens de naturalisatieceremonie ontvingen zij uit handen van burgemeester Luteijn het Besluit van Nederlanderschap, waarmee ze officieel Nederlander zijn en een Nederlands paspoort kunnen aanvragen. Oorspronkelijk zijn zij onder andere afkomstig uit Syrië, Eritrea, Turkije, Mexico, Filipijnen, Oekraïne en Amerika.

De naturalisatieceremonie is het laatste stukje van het proces om Nederlander te worden. Tijdens de ceremonie wordt stil gestaan bij de betekenis van de Nederlandse nationaliteit en wordt de ‘verklaring van verbondenheid’ afgelegd. Met deze verklaring beloven de nieuwe Nederlanders de rechten en vrijheden die bij het Nederlanderschap horen te respecteren en de plichten te vervullen.

Burgemeester Luteijn: “Het is en blijft bijzonder om het Besluit van Nederlanderschap uit te mogen reiken aan nieuwe Nederlanders. Het is niet zomaar een besluit. Het geeft deze groep de mogelijkheid om mee te doen in de samenleving als ieder ander. Met alle rechten en plichten die daaronder vallen.”

Iedere zes weken wordt in de gemeente Barneveld een naturalisatieceremonie gehouden. Op 15 december is het Nationale Naturalisatiedag. Alle gemeenten in Nederland organiseren dan een naturalisatieceremonie met een extra feestelijk tintje.