Pas op voor de eikenprocessierups

Meld eikenprocessierupsen bij de gemeente

Door de warmte van de afgelopen periode heeft de eikenprocessierups zich sneller ontwikkeld dan andere jaren. Ook in de gemeente Barneveld treffen we grote aantallen rupsen aan. De eikenprocessierups kan voor vervelende gezondheidsklachten zorgen. Vermijd daarom elk contact met de rupsen en resten ervan.

Ziet u een eikenprocessierups? Doe een melding en kies categorie Bomen, subcategorie Eikenprocessierups of bel T 14 0342.

Eikenprocessierupsen die voorkomen op bomen in particulier eigendom, worden niet door de gemeente verwijderd. De eigenaar van deze bomen moet zelf bepalen of hij de eikenprocessierups wel of niet wil laten bestrijden. Uit oogpunt van de bescherming van de volksgezondheid adviseren wij echter altijd de eikenprocessierups te laten bestrijden door een deskundig bedrijf. 

Doe altijd een melding

We vragen inwoners die de eikenprocessierups aantreffen altijd melding te doen, ook als dat op particuliere grond is. Zo krijgen we een goed beeld van verspreiding van deze rupsen in de gemeente. De gemeente bestrijdt de eikenprocessierups in de openbare ruimte.

Hoe voorkomt u ongemak?

  • Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten.
  • Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten.
  • Waarschuw kinderen voor het gevaar van de rups.
  • Kies wanneer het mogelijk is voor een andere route waar geen besmette bomen staan.
  • Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water.
  • Was zonodig ook kleren (liefst op 60 °C).

Meer informatie

De eikenprocessierups kan voor vervelende gezondheidsklachten zorgen. De rups heeft zogeheten brandharen, die in de maanden mei juni, juli en augustus voor gezondheidsklachten kunnen zorgen, zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of de luchtwegen.

Meer informatie over de Eikenprocessierups kunt u vinden op de website van het RIVM.

De eikenprocessierups is een rups met wel 700.000 brandhaartjes
Bron foto: RIVM, Leon van de Heuvel
Naar overzicht