Meld eikenprocessierups bij gemeente

Bestrijding gaat door

Meld nesten bij de gemeente

Wanneer u een eikenprocessienest ziet, doe dan een melding. Een melding is snel gedaan. Kies bij categorie: 'Bomen', en bij subcategorie: 'Eikenprocessierups'. 

Zitten de rupsen in een boom op een  plek die veel risico's geeft zoals een schoolplein of speelplek? Dan kunt u ook bellen T 14 0342. De gemeente pakt deze melding dan met prioriteit op.

Bestrijding door gemeente

De gemeente bestrijdt deze rupsen. In het voorjaar heeft de gemeente veel eiken preventief bespoten. We gebruikten hiervoor een biologisch middel. Het middel is niet schadelijk voor mens en dier. Als er toch rupsen in een eik nestelen, krijgt deze boom een lintje. Vervolgens worden de nesten leeggezogen. Als dit gebeurd is, wordt het lintje weggehaald.

De bestrijdingsdienst is druk bezig met het verwijderen van de nesten. De bestrijding van de eikenprocessierups duurt langer dan andere jaren. Dit komt door het enorme aantal nesten. Heeft u een melding gedaan? Dan komen we langs en hoeft u niet meer te bellen. 

Doe zelf geen lintje om bomen met de eikenprocessierups in de openbare ruimte. Dit doet de gemeente na de melding. 

Ondanks het wegzuigen van nesten zijn de brandharen van de rupsen verspreid in de natuur. U kunt er dus last van blijven houden.

Alleen in openbare ruimte

De gemeente bestrijdt alleen de nesten in de openbare ruimte. Dus niet de nesten in particuliere bomen. Wel brengt de gemeente in kaart waar de eikenprocessierups zich nestelt. Heeft u zelf een eikenboom met eikenprocessierupsen? Wij adviseren u om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen voor het verwijderen van deze nesten.

Irritatie door brandharen

Wanneer u in aanraking bent geweest met de brandharen van de rupsen kan dit veel irritatie opleveren. Wij raden u dan contact op te nemen met de huisarts.

Landelijke website met antwoorden

Veel meer mensen en dieren dan normaal hebben overlast. Dit komt door het grote aantal rupsen in combinatie met het weer. Kijk op processierups.nu. Hier geven experts op meer dan 100 veelgestelde vragen een antwoord. 

De eikenprocessierups is een rups met wel 700.000 brandhaartjes
Bron foto: RIVM, Leon van de Heuvel
Naar overzicht