Participatie

Het goede gesprek bij (ver)bouw en andere veranderingen van de omgeving

In Barneveld kijken we naar elkaar om en zijn we er voor elkaar. Daar zijn we trots op en dit willen we graag zo houden. Daarom gaan we in gesprek met elkaar wanneer we een plan hebben dat invloed heeft op de omgeving. En dat geldt voor bijna alle plannen.

Met de komst van de Omgevingswet worden we samen nog meer verantwoordelijk voor onze eigen leefomgeving. In gesprek gaan met elkaar over de wensen en belangen die er zijn, is daarmee nog belangrijker geworden. Zo kunnen we plannen maken die beter passen bij de omgeving. Dit is voor iedereen van belang. Mensen in de buurt en andere belanghebbenden hebben meer invloed op hun omgeving. En initiatiefnemers kunnen met informatie uit de omgeving een plan maken dat beter aansluit op de omgeving. Een plan dat beter aansluit bij de omgeving, heeft meer steun. De kans dat iemand bezwaar maakt tegen zo’n plan wordt kleiner. Daardoor gaat een eventuele vergunningprocedure sneller.

Heeft u een plan? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor het betrekken van de omgeving. Een handleiding en een inspiratiegids met goede voorbeelden helpen u daarbij. Als de omgevingswet van kracht wordt, geldt er in bepaalde gevallen een participatieplicht.  

Participatie