Toerisme en recreatie

 • 8 april: Maak je eigen gouden munt

  Museum Nairac sluit de museumweek op 8 april 2017 af met een gratis activiteit voor het hele gezin.  Tussen 14.30 uur en 16.00 uur is het mogelijk om zelf een 'gouden' munt te maken. Speciaal voor de museumweek staat ook in het museum een pronkstuk centraal: een echte muntschat! Deze schat is in de Middeleeuwen in Barneveld in de grond verstopt. Meer dan 500 jaar later werd de schat door iemand gevonden bij een beek. Kinderen tot 7 jaar mogen gratis naar binnen.

 • Vanaf 29 maart: Tekenworkshops in Museum Nairac

  Wilt u ook betoverd raken door de verschillende mogelijkheden van houtskool of pastelkrijt? Mis dan de tekenworkshops bij Museum Nairac niet. Lou Kaper laat zien dat u tekenen kunt leren en laat u in drie workshops kennismaken met verschillende technieken. De workshops zijn geschikt voor beginners en gevorderden.

  Lees meer
 • 7 april: Feestelijke opening toeristisch seizoen

  De toeristische ondernemers in de gemeente Barneveld zijn welkom om op 7 april de feestelijke opening van het toeristische seizoen 2017 mee te vieren. Dit gebeurt in de Jacobushoeve in Stroe. De bijeenkomst begint met een gezamenlijke start om 19.00 uur.  Daarna lanceert Wilco de Jong  tijdens zijn openingswoord de nieuwe toeristische kaart.. Aansluitend zijn er vanaf 20.15 uur korte presentaties.

  Lees meer
 • 15 april: Actieve Boerderij Dag

  Kijk, proef en doe mee op zaterdag 15 april met de demonstraties van oude ambachten als touwvlechten, schapen scheren advocaat maken, hoefsmid. Het is ook mogelijk om mee te doen aan een loop,  georganiseerd door Roparun. Muzikale liefhebbers doe mee met de workshop slagwerk op olie tonnen. Ook is het mogelijk om lekker rond snuffelen op de creatieve markt en rommelmarkt. Beleef een gezellige boederijdag op 't Westdorp aan de Brugveenseweg 67, 3781 PG Voorthuizen. Meer informatie is te vinden www.twestdorp.nl. De Boerderij dag duurt van 10.00 tot 16.00 uur.

 • Vanaf 12 april: (H)output in Museum Nairac

  In september 2015 stuitten archeologen in Harselaar- Zuid tijdens een opgraving op een boomstamput uit de twaalfde eeuw. Een uitgeholde dikke eik, ingegraven tot onder het grondwaterpeil. Na uitgebreid archeologisch onderzoek werden de restanten aangeboden aan beeldend kunstenaar Julia Borsboom. Zij nodigde zeven kunstenaars uit om een deel van het hout te gebruiken als inspiratiebron. Zo konden zij dit op eigen wijze te verwerken in een nieuw beeldend werk. Museum Nairac met haar uitgebreide archeologieverzameling is een uitgelezen plek voor een tentoonstelling van de resultaten van dit kunstproject.Aan de tentoonstelling werkten mee: Aukje Westra, Vincent Vreeke, Lou Vos,  Wilma Terlouw, Jerome Symons , Yoke Ferwerda, Ton van Dieën en Julia Borsboom.

 • Bedenk een naam voor de nieuwe uitkijktoren Kootwijkerzand

  Staatsbosbeheer is opzoek naar een bijzondere naam voor de nieuwe uitkijktoren op het Kootwijkerzand. Daarom roept  boswachter Laurens Jansen de hulp in van alle basisscholen in de omgeving van Apeldoorn en Barneveld. Ook schoolklassen in de rest van Nederland zijn welkom om deel te nemen aan deze naamwedstrijd. De naam wordt eind april bekend gemaakt tijdens de officieel opening van de uitkijktoren op het Kootwijkerzand.

  Lees meer
 • 8 april: Grote boerenerfmarkt in Terschuur

  Op zaterdag 8 april houdt de Hersteld Hervormde Gemeente van Zwartebroek-Terschuur voor de twaalfde keer een grote boerenerfmarkt op het erf van boer Doornenbal aan de Hoevelakenseweg 177 te Terschuur. Aanvang: 10.00 uur en einde: 16.00

 • Klimbos Garderen genomineerd voor Publieksprijs Beste Uitje van Nederland 2017

  Klimbos Garderen maakt kans op de Publieksprijs Beste Uitje van Nederland 2017 in de categorie 'sportief en actief'. Klimbos Garderen heeft sinds de oprichting al 100.000 bezoekers mogen verwelkomen met een tevredenheidscijfer van 8,9. Een stem uitbrengen op het Klimbos Garderen kan nog tot 31 maart via www.beste-uitje.nl.

 • Vanaf 14 april: Erop uit in eigen land tijdens Veluws Zandsculpturenfestijn

  ’t Veluws Zandsculpturenfestijn seizoen 2017, is geopend vanaf 14 april t/m 28 oktober, van maandag tot en met  zaterdag. Het thema is  “Erop uit in eigen land”. Wat is er nog leuker dan Nederland in één dag te ontdekken? Al die mooie gebouwen, streken en bekende attracties die Nederland rijk is, worden uitgebeeld in zand. Een beleving voor jong en oud. Het festijn is geopend vanaf 14 april t/m 28 oktober 2017 (niet op zondag). Zie http://zandsculpturen.nl/ voor meer informatie.

 • 8 april: 100% NL Meezingfeest in De Essenburght

  De  100% NL DJ’s Lars Boele en Ronald Sebök zetten zaterdag 8 juni de hele Essenburght op zijn kop met de populairste feestnummers. Alle muzikale helden uit ons eigen landje komen deze avond voorbij. We gaan dus in één avond langs de hits van Jan Smit en André Hazes tot Guus Meeuwis en Armin van Buuren. Feestgangers kunnen zingen en dansen met de ‘100% Meezinger’ en de ‘100% Apres ski’ knallers. Wil je er een eigen draai aan geven? Dat kan met een slinger aan het digitale Request Rad. Zo komen alle muziekstijlen voorbij. Kaarten kosten € 10,00 en zijn te krijgen bij Dio Bea van Lagen en in Barneveld bij Muziekhandel Kees van Willigen. Aan de deur betaal je € 15,00.  Het feest duurt van 20.30 tot 00.30 uur.

 • Tot en met december: Kippencartoons Optima Forma in Pluimveemuseum

  Bewonder de unieke selectie kippencartoons van Dr. Sergey Cherepanov in het Pluimveemuseum. Naast pluimveewetenschapper is Cherepanov een bekend cartoonist en actief lid van de St. Petersburg Cartoon Club. Met zijn cartoons heeft hij al verschillende internationale prijzen gewonnen. De expositie is nog te zien tot en met december 2017. Meer informatie: www.pluimveemuseum.nl

 • Meer flora en fauna vinden met nieuwe natuurgids en -app

  Over de Veluwe wandelen zal, dankzij de nieuwe natuurgids en -app van bioloog Dirk Hilbers, nooit meer hetzelfde zijn. Zijn Stichting Crossbill Guides heeft natuurreisgids in de maak die natuurliefhebbers de optimale kansen biedt om zelf wild, vogels en flora te vinden op de Veluwe. De gids en app zullen medio april 2017 verkrijgbaar zijn.

  Lees meer
 • Nieuwe Uitkijktoren Kootwijkerzand open voor publiek

  De nieuwe uitkijktoren aan de rand van het Kootwijkerzand is sinds 1 maart vrij toegankelijk voor publiek. De 12 meter hoge toren is gemaakt van weervast staal, weegt 17.000 kilo en zal snel een roestbruin uiterlijk krijgen. De stalen toren vervangt een 8 meter hoge houten exemplaar uit 1999, dat in verband met houtrot gesloopt moest worden.

  Lees meer
 • Maart tot december: Expositie Kippenlijn in Pluimveemuseum

  De spoorlijn tussen Ede en Nijkerk (later Amersfoort) staat nu bekend als Valleilijn, maar werd van oudsher de Kippenlijn genoemd. De spoorlijn kreeg deze naam  vanwege de vele transporten van eieren en kippen bestemd voor de grote steden of voor de export. De expositie omvat niet alleen oude foto’s, tekeningen en documenten, maar ook modeltreinen en een oude locomotief. Voor meer informatie: www.pluimveemuseum.nl.

 • Tot en met 10 juni: Mooie Mannen in Museum Nairac

  Fotograaf Annelies Barendrecht (1949)  50 heren op leeftijd geportretteerd.  Elk portret is een momentopname waarin zij geprobeerd heeft iemands persoonlijkheid zo zuiver mogelijk vast te leggen. Samen vormen zij de foto expositie Mooie Mannen. Deze is nog tot 10 juni te zien in Musem Nairac. Voor rondleidingen kunt u contact opnemen met Geert Remmelts via rondleidingen@nairac.nl

 • 1 april: Springkussenfestival in Barneveld Centrum

  In het centrum van Barneveld kan op zaterdag 1 april 2017 lekker gesprongen worden tijdens het  springkussenfestival. Zie www.barneveldcentrum.nl voor meer informatie.

 • Tot en met 8 april: The Passion in Museum Nairac

  The Passion is een serie van veertien fotoprints waarin kunstenaar Stein Frayman de kijker meeneemt langs de verschillende fasen van de kruisweg van Jezus. Het zijn geen afbeeldingen van mensen die de passie naspelen, maar een meditatief verhaal in de vorm van landschappen.Volgens Frayman gaat het verhaal van de landschappen niet alleen over het lijden van Jezus, maar ook over de mensen die hij onderweg ontmoette, mensen die hun verhalen deelden van lijden,gepest worden, angst, eenzaamheid maar ook van hoop, liefde en leven. De fototentoonstelling The Passion is een intieme tegenhanger van multimediaspektakel The Passion.. Stein Frayman werkt en woont in Kootwijkerbroek.  Meer informatie op www.nairac.nl

   

 • 5 tot en met 8 april: Kermis Barneveld

  De kermis biedt vertier voor zowel jong als oud. Van woensdag 5 april tot en met zondag 8 april is op de Kapteijnstraat in Barneveld weer kermis.

 • T/m 8 april: Voorinschrijving tiende editie Kippenren 2017 gestart

  De voorinschrijving voor alle afstanden van de Moba Kipperen Barneveld is donderdag 19 januari 2017 gestart. De hardloopwedstrijd vanuit het centrum van Barneveld vindt plaats op zaterdag 8 april en beleeft dit jaar het tiende jubileum. De hardloopwedstrijd was vorig jaar reeds enkele weken van tevoren uitverkocht. Voorafgaand aan de hardloopwedstrijden wordt ook de Barnies Kuikenloop gehouden. Kinderen van 6 tot en met 12 jaar kunnen zich ook vanaf 19 januari aanstaande door hun ouders laten inschrijven. Voor inschrijven en meer informatie: www.kippenrenbarneveld.nl.

 • Tot eind oktober: Een huis vol haantjes in Pluimveemuseum

  In de koffiekamer van het Pluimveemuseum hangen 50 schilderijen van de Friese kippenschilder Loek Ouwendijk. De kippen en hanen zijn prachtige en trotse dieren met vaak menselijke trekjes en karaktervolle uitdrukkingen: vrolijk, somber, ingetogen, brutaal of schalks.  Het Pluimveemuseum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie op www.pluimveemuseum.nl.

 • 31 maart: Country avond in Restaurant Buitenlust

  Op vrijdag houdt Restaurant  Buitenlust in Voorthuizen een gezellige country avond. Er worden ribs, chips en wings geserveerd en er is live muziek van Sis! Reserveren is gewenst en kan via (0342) 471363. Kosten: 25 euro p.p.

 • 20 augustus 2016: Ontdekkingswandeling Het Pad van Zus

  Op zaterdag 20 augustus 2016 opent wethouder Van den Hengel de ontdekkingswandeling naar en over Het Pad van Zus. Ook u bent welkom bij deze ontdekkingswandeling. De wandeling wordt georganiseerd door de VVV Garderen, IVN en gemeente Barneveld.

  Lees meer
 • Vanaf 17 februari: Mooie Mannen in Museum Nairac

  Een interessant portret is het resultaat van een dialoog tussen fotograaf en model. Fotograaf Annelies Barendrecht (1949) heeft deze dialoog vastgelegd in 50 portretten van heren op leeftijd. Samen vormen zij de foto expositie Mooie Mannen.  De tentoonstelling is te zien van 17 februari t/m 10 juni 2017 in Museum Nairac. Zie voor meer informatie www.nairac.nl

 • Toeristisch Aanjaagteam Go Barneveld presenteert promotiepakketten

  Het Toeristisch Aanjaagteam Go Barneveld heeft op 18 oktober 2016 verschillende promotiepakketten gepresenteerd voor bedrijven om zichzelf te presenteren en op deze manier een bijdrage te leveren aan de promotie van Barneveld.

  Lees meer
 • Dat is nou typisch Barnevelds…

  Jan van den Tooren… Haantje Pik… Kakelneut… Lekkernijen die alleen in de gemeente Barneveld worden gemaakt en verkocht. Heerlijk en leuk om weg te geven!

  Lees meer
 • Sporen uit het verleden... De grafheuvels van het Kootwijkse Veld

  Op het Kootwijkse Veld liggen prehistorische grafheuvels. De grootste heuvel dateert van circa 2200 voor Christus. Ze zijn gemaakt door boeren die toen op het Kootwijkse Veld leefden in permanente nederzettingen. Het zijn niet de enige herinneringen aan onze verre voorouders. Er zijn hier ook pijlpunten en gereedschappen uit de steentijd gevonden. Die waren van jagersverzamelaars die hier ooit oog in oog stonden met rendieren, wolven en bruine beren.

  Lees meer
 • Bijzondere archeologische vondsten in Harselaar-Zuid

  Bij de archeologische opgravingen in het gebied waar het nieuwe bedrijventerrein Harselaar-Zuid wordt ontwikkeld, zijn afgelopen week bijzondere vondsten gedaan. Zij geven een nieuwe kijk op de geschiedenis van dit gedeelte van de Gelderse Vallei. Op zaterdag 12 september 2015 is er – mede in het kader van Open Monumentendag – opnieuw de mogelijkheid om de archeologische vindplaats te bezoeken. Medewerkers van de gemeente Barneveld en het archeologisch bureau Archol geven tekst en uitleg.

  Lees meer
 • Klompenpaden in gemeente Barneveld

  Binnen de gemeente Barneveld zijn meerdere Klompenpaden aangelegd. Geniet van het mooie buitengebied via een van de afwisselende Klompenpaden.
  Bekijk het Terbroeksepad
  Bekijk het Glindhorsterpad
  Bekijk het Paradijspad
  Bekijk het Griezeveensepad

 • Woensdagochtend: Kleindierenmarkt Midden Nederland Hallen

  De Kleindierenmarkt is iedere woensdagochtend van 8.00 uur tot 12.00 uur in Barneveld. Het  is een plek waar u gezellig overdekt rond kunt wandelen en kunt genieten van talloze leuke en bijzondere (huis)dieren. Maar u kunt er ook terecht als u op zoek bent naar een klein huisdier. Het aanbod is heel divers. U vindt er onder andere tamme konijnen, duiven, cavia’s, woestijnratten, muizen, hamsters, chinchilla’s en fretten. Honden zijn niet toegestaan op de Kleindierenmarkt. De Kleindierenmarkt vindt plaats in de Midden Nederland Hallen in Barneveld. Lees meer op: www.kleindierenmarktbarneveld.nl.

 • Vijftien toeristische wandel- en fietsroutes rondom Barneveld

  De gemeente Barneveld en het Toeristisch Aanjaagteam van de gemeente Barneveld hebben vijftien fietsroutes samengesteld door (de omgeving van) de gemeente Barneveld. De fietsroutes zijn onder meer verkrijgbaar bij de Veluwse VVV’s en bij toeristische bedrijven in en rond Barneveld. De hele set van vijftien routes kost € 5,00.

  Lees meer
 • Herfstvakantie 2015 - activiteiten Be Active

  Be Active biedt weer leuke activiteiten aan in de herstvakantie van 19 tot en met 23 oktober 2015. Bekijk de activiteiten op de website van Be Active.

 • Open middag opgraving Harselaar-Zuid op vrijdag 21 augustus 2015

  Wilt u zien waar al 2000 jaar geleden de eerste boerderijen stonden en 1000 jaar later de voorgangers van de Hoefslag? Dan heeft u vrijdag 21 augustus 2015 de kans om tijdens een open middag bij de opgravingen in Harselaar-Zuid het verhaal te horen en de resten van deze boerderijen te zien.

  Lees meer
 • Open dag van de Gemeentewerf op 24 oktober 2015

  De gemeente Barneveld organiseert op zaterdag 24 oktober 2015 een open dag van de gemeentewerf aan de Kallenbroekerweg 121. Inwoners zijn van harte welkom tussen 10.00 en 15.00 uur. Tijdens de open dag kunt u kennis maken met alle werkzaamheden die vanuit deze locatie worden uitgevoerd.

  Lees meer
 • 4 februari: Back for the Future

  De 10e editie van Back for the Future is ook de laatste. Dit bijzondere evenement heeft als thema: Finally White. Het feest wordt gehouden in de Voortse ValleiVoor meer informatie kijk op: backforthefuture.nl

 • Kootwijkerzand krijgt hogere uitkijktoren

  Met de bouw van een nieuwe uitkijktoren op het Kootwijkerzand wordt het unieke uitzicht  weer in ere hersteld. Omdat de nieuwe uitkijktoren ruim 4 meter hoger wordt is het uitzicht op de grootste zandverstuiving van west Europa nog spectaculairder. De verwachting is dat het publiek begin maart de uitkijktoren weer in gebruik kan nemen.

  De oorspronkelijke toren werd in mei 2016 gesloopt.  Eind februari 2017 start de herbouw. Door een crowdfundingsactie en bijdragen van onder andere de Provincie Gelderland, Gemeente Barneveld en Fonds 1845 zijn de benodigde financiën bijeen gebracht. Het Barneveldse bedrijf Loenhorst Metaal zal de productie van de uitkijktoren voor haar rekening nemen.

  Lees meer
Archief

Snel naar

Ga naar de website daaromBarneveld

Raadhuisplein 2, 3771 ER Barneveld, T 14 0342 (netnummer niet nodig), E info@barneveld.nl  -  Privacystatement - Proclaimer - Cookies

Website daarom Barneveld