Meld hennepkwekerijen

Wees alert: criminaliteit vindt recht onder uw neus plaats. Veel zware criminaliteit komt voort uit de productie en handel in hennep. Zo werd eind maart 2024 nog een hennepkwekerij opgespoord in Voorthuizen. De gemeente Barneveld is daarom een bewustwordingscampagne gestart, in samenwerking met het politieteam Veluwe Vallei Noord. Met deze campagne roepen we inwoners op om vermoedens van hennepkwekerijen te melden. Wees alert en houd uw oren, ogen en neus open.

Meldingen zijn onmisbaar

Heeft melden wel zin? Klopt mijn vermoeden? Ik ga toch niemand verlinken? Zomaar wat drempels die u kunt hebben om een melding te doen bij de politie of Meld Misdaad Anoniem. We begrijpen goed dat het melden van criminele activiteiten spannend kan zijn. Maar meldingen en tips van inwoners zijn onmisbaar bij de aanpak van criminaliteit. Daarom kunt u vermoedens of andere informatie anoniem delen via Meld Misdaad Anoniem. Hun medewerkers zijn getraind om uw anonimiteit te beschermen.

Er wordt bij uw melding geen informatie vastgelegd en doorgestuurd die naar u kan leiden. De naam van de melder komt niet in dossiers terecht. Anoniem melden kan heel eenvoudig door gratis te bellen naar 0800-7000. Of geef uw melding online door via www.meldmisdaadanoniem.nl. U kunt zich ook melden bij de politie via 0900-8844.

Hennepkwekerijen zijn gevaarlijk

Stelt u zich voor: u woont in een huis waar elk moment brand kan uitbreken of lekkage kan ontstaan, waar u voor de deur beschoten of bedreigd kan worden en waar in de buurt op de gekste tijdstippen ongure types rondlopen. Klinkt niet aantrekkelijk, toch? Dat is wel de realiteit van hennepkwekerijen. Brandgevaarlijke hennepkwekerijen zitten soms gewoon in rijtjeshuizen, maar zeker ook in de buitengebieden. Ze brengen schade aan de natuur door het dumpen van chemisch afval en er zijn schietpartijen in de openbare ruimte. Criminelen verdienen snel veel geld aan hennepkwekerijen en steken dit weer in andere criminele activiteiten. Dit tast de veiligheid van onze inwoners aan.

We willen dat dit stopt. Daarom is de aanpak van zware, georganiseerde misdaad een prioriteit voor gemeente en politie.

"Criminelen in de wijk en verloedering"

Burgemeester Jacco van der Tak: "Criminele netwerken worden steeds slimmer, dus moeten wij ook slimmer worden. Onze regio springt er niet specifiek uit, maar het is wel goed om met elkaar alert te zijn. Kortsluiting, lekkages, criminelen in de wijk, verloedering van de leefomgeving; de lijst met risico’s van een hennepkwekerij is lang. Maar de politie kan alleen streng optreden als er signalen binnenkomen. Een melding doen bij een vermoeden heeft echt zin."