Voorthuizen

Beeld de BunckmanVoorthuizen is het op een na grootste dorp in de gemeente Barneveld. In een beschrijving van het bisdom Utrecht uit 1744 is te lezen: "Voorthuizen, een dorp op de Veluwe, is voornamelijk aanmerkenswaard door zijne wadden of ondiepe overtocht of voorde (= een doorwaadbare plaats in een beek), waaraan het zijn naam ontleent". De oude Hessenweg van Amsterdam over Amersfoort naar Deventer ging door de nu overkluisde Ganzenbeek.

De invloed van de Hessenweg (en de kruising met de weg van Barneveld naar Putten) op de groei van het dorp Voorthuizen is behoorlijk geweest. Naast de waarschijnlijk overvloedig aanwezig geweest zijnde tapperijtjes - meestal een bijverdienste van winkeliers - waren hier vroeger ook een aantal grote uitspanningen, zoals 'De Roskam' (thans huize "Zandbergen"), 'Het Hamburger Posthuis' en 'De Moriaan'. Ook smeden vestigden zich graag in zo'n strategisch gelegen plaats. De verdwenen smederij van Van Voorst was één van de oudste in de gemeente Barneveld. 

Een bekende sage uit Voorthuizen is de "Bunckmansage". In Voorthuizen staat een beeld dat de Bunckman verbeeldt.

Voorzieningen

Voorthuizen heeft een aantal basisscholen. Voor middelbare scholen moeten de kinderen naar Barneveld. Omdat Voorthuizen een toerisch dorp is, zijn er veel campings en recreatiebedrijven gevestigd. Ten zuidoosten van Voorthuizen ligt het recreatiegebied Zeumeren, dat in de zomer heel veel bezoekers trekt.

Raadhuisplein 2, 3771 ER Barneveld, T 14 0342 (netnummer niet nodig), E info@barneveld.nl  -  Privacystatement - Proclaimer - Cookies

Website daarom Barneveld