Terschuur

Kallenbroeker molenTerschuur dankt zijn opkomst aan de oude Hessenweg van Amsterdam over Amersfoort naar Deventer. Aan de tijd dat er voor het gebruik van de weg tol moest worden betaald herinnert nog de boerderij "De Tolboom". Het dorp is genoemd naar het huis "Terschuur". Eén van de bewoners van het huis "Terschuur" was Heijn van der Schuer die in 1418 de verbondsbrieven tussen de steden en de Ridderschap van Gelre tekende. In 1421 werd het huis door de Stichtsen in brand gestoken.

Bezienswaardigheden

Als u van Terschuur naar Achterveld rijdt, komt u langs de "Kallenbroekermolen" of "Den Olden Florus". Het is een houten standerdmolen die in 1545 al genoemd werd. Volgens de Rijksdienst voor de Monumentenzorg dateert de huidige molen uit 1633. Even verder ligt "Groot Hof", dat ooit een commanderij van de ridders van St. Jan te Harderwijk was en toen bekend onder de naam "Hof te Callenbroek". De eerste vermelding is van 1383. 

In Terschuur vindt u ook het Oude Ambachten en Speelgoedmuseum.

Voorzieningen

Terschuur en Zwartebroek ondernemen veel activeiten samen. De dorpen worden daarom ook wel Terbroek genoemd. Het dorp heeft een aantal eigen voorzieningen, waaronder winkels en een basisschool.

Raadhuisplein 2, 3771 ER Barneveld, T 14 0342 (netnummer niet nodig), E info@barneveld.nl  -  Privacystatement - Proclaimer - Cookies

Website daarom Barneveld