Kootwijkerbroek

Kootwijkerbroek is één van de jongste dorpen in de gemeente Barneveld. Eigenlijk moeten we spreken van het Kootwijkerbroek, het broek van Kootwijk. Vroeger werden de hier gelegen lage en slechte gronden door de inwoners van Kootwijk ontgonnen en bebouwd. Er waren hier vooral heidevelden te vinden. Waarschijnlijk zijn de inwoners van Kootwijk later ook naar deze streek verhuisd. Tegenwoordig is het juist een hele groene, bosrijke omgeving. 

Bezienswaardigheden

Tussen Kootwijkerbroek en Barneveld ligt de nederzetting Wessel. Tot 1980 stond hier één van de oudste boerderijen in de omgeving. Deze boerderij heette "Blauw Kapel". Sinds 1996 staan tien boerderijen en andere gebouwen in het buitengebied op de gemeentelijke monumentenlijst. In het dorp zou misschien de hervormde pastorie voor plaatsing op de lijst in aanmerking komen, maar dan wel in combinatie met de fraaie, parkachtige tuin, waarin een grote vijver opvalt. Eeuwenlang trok de Puurveense molen van grote afstand de aandacht, totdat op 14 februari 1964 een noodlottige brand uitbrak.

Voorzieningen

Kootwijkerbroek heeft zijn eigen voorzieningen waaronder een aantal basisscholen en winkels.

Raadhuisplein 2, 3771 ER Barneveld, T 14 0342 (netnummer niet nodig), E info@barneveld.nl  -  Privacystatement - Proclaimer - Cookies

Website daarom Barneveld