Garderen

Molen de HoopGarderen was oorspronkelijk het bestuurscentrum van dit gebied. In een oude akte uit 853, die gaat over de schenking van bossen aan het klooster Werden in Westfalen, komt ook het bos Wardlo voor. Volgens sommigen is hieruit de naam Garderen voortgekomen. In 1818 werd Garderen onderdeel van de gemeente Barneveld.

Al in het begin van de vorige eeuw brachten vooral mensen uit het westen van Nederland hun vakantie door in Garderen. Zo veranderde het dorp 's zomers van een boerendorp in een recreatiedorp. Ook nu komen in de zomer veel toeristen naar Garderen, zonder dat dit het prachtige karakter van Garderen wezenlijk veranderde.

Bezienswaardigheden

De toren van de Hervormde Kerk, die waarschijnlijk dateert uit de elfde eeuw, is een prachtige blikvanger van Garderen. Dat geldt ook voor de molen "de Hoop". Vroeger was dit een dwangmolen. Dat hield in dat de boeren hier hun koren móesten laten malen. Tegenwoordig is het vvv gevestigd op de begane grond van de molen. De molen is nog in gebruik, de molenaar maalt regelmatig hier het koren.

Voorzieningen

In Garderen zijn verschillende voorzieningen te vinden, zoals een basisschool, een huisartsenpraktijk, verschillende horecagelegenheden, hotels en winkels voor de eerste levensbehoeften. Verder zijn er natuurlijk ook verschillende campings te vinden. Garderen heeft een centrumfunctie voor de dorpen Stroe, Speuld en Kootwijk en de buurtschappen Houtdorp, Meerveld, Nieuw-Millegen en Koudhoorn.

Raadhuisplein 2, 3771 ER Barneveld, T 14 0342 (netnummer niet nodig), E info@barneveld.nl  -  Privacystatement - Proclaimer - Cookies

Website daarom Barneveld