Barneveld

Hervormde kerk BarneveldHoe oud Barneveld precies is, is niet precies te zeggen. Als kerkdorp komt Barneveld voor het eerst voor in 1333/1334, als gericht eerst in 1432. Maar het vermoeden is dat Barneveld al meer dan 800 jaar oud is. In het midden van de dertiende eeuw moet Barneveld al een aanzienlijk dorp zijn geweest. Daarvan is de toren van de Hervormde Kerk op het Torenplein een bewijs. Barneveld lag (en ligt) strategisch tussen Gelre en het Sticht. Doordat Barneveld nooit stadsrechten heeft gekregen, konden ook geen versterkingen worden aangebracht.

Sterk verbonden met Barneveld is ook Jan van Schaffelaar, hij sprong in 1482 van de toren om zijn kameraden te redden. De gemeente Barneveld is vooral óók bekend vanwege de pluimveesector (met naar schatting zo'n 3.500.000 pluimvee op het grondgebied) en aanverwante industrieën.

Voorzieningen

Het dorp Barneveld presenteert zich als Eigentijds Veluws en vormt het centrum van de gemeente Barneveld. In het centrum zijn ongeveer 250 winkels te vinden, varierend van boutiekjes tot landelijke winkelketens. Ook wordt er flink gebouwd in het centrum. Aan de buitenranden van Barneveld worden nieuwe woonwijken gerealiseerd om aan de groeiende vraag te voldoen.

Bezienswaardigheden

In Barneveld kunt u twee musea bezoeken, het Nederlands Pluimveemuseum en museum Nairac. De laatste wordt op dit moment uitgebreid met een extra vleugel maar is gewoon geopend. In juli en augustus wordt op zes achtereenvolgende donderdagen de Oud Veluwse Markt gehouden. De markt bestaat uit ruim 200 houten kramen en vele standwerkers en oude ambachten die verspreid staan door het centrum van Barneveld.

Raadhuisplein 2, 3771 ER Barneveld, T 14 0342 (netnummer niet nodig), E info@barneveld.nl  -  Privacystatement - Proclaimer - Cookies

Website daarom Barneveld