Home \ Nieuws

Bijzondere archeologische vondsten in Harselaar-Zuid(02-09-2015)

Bij de archeologische opgravingen in het gebied waar het nieuwe bedrijventerrein Harselaar-Zuid wordt ontwikkeld, zijn afgelopen week bijzondere vondsten gedaan. Zij geven een nieuwe kijk op de geschiedenis van dit gedeelte van de Gelderse Vallei. Op zaterdag 12 september 2015 is er – mede in het kader van Open Monumentendag – opnieuw de mogelijkheid om de archeologische vindplaats te bezoeken. Medewerkers van de gemeente Barneveld en het archeologisch bureau Archol geven tekst en uitleg.

Het gebied rond het huidige Harselaar-Zuid was lange tijd onbewoond door het drassige karakter. Pas in de IJzertijd, ongeveer 2500 jaar geleden, brak voor een periode van ongeveer 500 jaar een drogere periode aan waardoor de hogere delen van dit gebied bewoonbaar werden. Daarna vertrokken de bewoners weer uit het gebied, waarschijnlijk omdat het weer te nat werd.

Drie boerenerven uit de IJzertijd

opgravingslocatieBij de opgraving in Harselaar-Zuid werden drie boerenerven uit deze periode gevonden. Bovendien werd een veenlaag aangetroffen die ons meer vertelt over de vernatting van het gebied.

Pas in de tiende of elfde eeuw vestigden zich weer mensen in Harselaar. Hiervan zijn enkele boerderijen teruggevonden inclusief waterputten. Zaden, granen en stuifmeel zijn hierin bewaard gebleven; zij vertellen ons het verhaal van het omringende landschap.

De hoeve van de wildvorster

In 1326 werd door de graaf van Gelre een vorster aangesteld in Wedichem (later Wencop geheten); een beambte die belast was met het toezicht op de wildstand en bepaalde vergoedingen moest innen. Van deze wildvorsters waren er 12 in Gelderland, maar dit is de eerste keer dat een dergelijk vorstergoed wordt onderzocht. Alles wijst erop dat we zijn hoeve hebben gevonden. Het is nog niet helemaal onderzocht maar er lijkt sprake te zijn van een bijzondere omgreppelde aanleg waarbij enkele gebouwen rondom een open hof waren gebouwd. Mogelijk is er ook sprake van een palissade. De vondsten leveren een belangrijke bijdrage aan de geschiedenis van Barneveld en Gelderland.

Open dag

Op zaterdag 12 september 2015 wordt van 11.00 tot 15.00 uur een open dag gehouden waarbij bezoekers de opgraving kunnen bezoeken. De resten van het vermeende wildvorstersgoed zijn dan te bezichtigen. De opgraving is aan de Wencopperweg 52 in Barneveld. Parkeren kan op de parkeerplaats van ‘t Hoefslag.

Meer informatie over de archeologische opgravingen en de bijzondere vondsten die in Harselaar-Zuid zijn gedaan, vindt u in onderstaande download.

Meer nieuws

Bekijk al het nieuws van de gemeente Barneveld


Bekendmakingen

Zoek in de bekendmakingen of laat u automatisch op de hoogte houden


Meldpunten

Met een melding of een idee kunt u het verschil maken.
Lees meer over onze meldpunten


Barneveld Uitgelicht

Download edities


Aanmelden nieuwbrief

Met de wekelijkse nieuwsbrief van de gemeente blijft u op de hoogte
Abonneren op de nieuwsbrief


Werk aan de weg?

Kijk op het overzicht met wegwerkzaamheden
lees verder >

 

Raadhuisplein 2, 3771 ER Barneveld, T 14 0342 (netnummer niet nodig), E info@barneveld.nl  -  Privacystatement - Proclaimer - Cookies

Website daarom Barneveld